Вхід | Реєстрація

Михайлу Гончару приватизація землі обійшлася в 5 гривень

Михайлу Гончару приватизація землі обійшлася в 5 гривень
Минулого тижня більше сотні жителів Кобеляцького району отримали державні акти на право власності на землю. Це мешканці двох сільських рад — Кіровської і Дашківської.
Кіровський сільський голова Павло Каблучка не приховує свого задоволення з приводу цієї приємної для земляків події. Він говорить: «Люди довольні, дякують». Наша розмова відбувається прямо на подвір’ї сільської ради.
Павло Андрійович розповідає: «У нас ,в плані безкоштовної приватизації землі все йде нормально. Є,лише дві проблеми. Не витримує навантаження наша оргтехніка — комп’ютер та принтер, та не встигають обробляти документи в Полтаві. Нам їх виготовляють хлопці із Укрземпроекту. Ми в сільраді підготували близько трьохсот справ. В основному це документи на приватизацію для жителів Кірового. Отримали ж, поки що, лише 59 державних актів».
Посадовець бере паузу в розмові. В цей час, із будівлі сільради виходить жінка. Каблучка продовжує: «А це наш землевпорядник Антоніна Михайлівна. Ви й у неї спитайте, як справи йдуть». Землевпорядник Кіровської сільської ради Антоніна Фещенко підтверджує: «Так, у самому Кіровому проблем із безкоштовною приватизацією практично немає. Проблема є у Перегонівці та Гарбузівці. Там буде морока із визначенням місця знаходження тієї чи іншої земельної ділянки. У людей немає документів. Вони кажуть: «Ось поле, тут є моя земля». А спробуй розберись, де в тому полі його ділянка. У всьому іншому у нас все нормально».
— А можете показати людину, яка вже отримала документи на землю?
— А чого ж і ні. Ось мій батько отримав, він рядом живе.
В домі Михайла Гончара, батька землевпорядника, якраз напекли пирогів. Він пригощає ними і доньку, і кореспондента із Кобеляк. Потім показує документи. Каже: «Я за них не платив нічого. Ми тільки по «п’ятьорці» скидались, щоб прокормити і обігріти хлопців з полтавського інститута. Вони молодцюваті, працювали дотемна і під дощ, і в грязь. По спутніку землю шукали, через якийсь «джіпіес».
Хлопці — це четверо співробітників полтавського інституту «Укрземпроект». Чотири чоловіки працювали в Кіровому чотири дні. І селяни добровільно «скинулись» по п’ять гривень, щоб купити їм продукти та оплатити за газ в оселі, де вони жили. Гончар пояснює: «Потрібно ж їм і поїсти. Та й в хаті вони квартирували. Ну й топили газом. Нас ніхто не силував, щоб гроші давали. Ми ж все по-людськи робили».
Антоніна Фещенко пропонує: «Давайте я вам ще когось покажу. А то скажуть — до батька повела, а йому все «по-блату» зробила». Тільки виходимо з садиби Гончара, як до нас наближається жіночка, яка веде велосипед. «О, це Лєна Трегубова, вона теж документи отримала». Олена Трегубова, дізнавшись про суть розмови, заявляє: «Да, я всі документи отримала. Ні за що не платила. Я зразу сказала, що нікому нічого не дам».
Кирило Прускурня, сільський голова із Дрижиної Греблі, має власну точку зору на процес безкоштовної приватизації землі. «Все це добре, але несправедливо, — ділиться роздумами чоловік. — Ті, хто отримав землю в 2003 році, вже обділені. А для тих, хто зробив це після 2007‑го — взагалі караул. Вони не те, що не можуть скористатись правом безкоштовної приватизації, їм ще й проект відводу землі потрібно робити. А це дорого і складно».
Є в кампанії по безкоштовній приватизації землі один нюанс, який особливо обурює дрижиногреблянського сільського голову. На його думку, цей процес надто заполітизовують. Проскурня пояснює: «Ось читаю пресу. Там пишуть, що документи на землю вручають голова райради Жуков, начальник районного відділу держкомзему Зінченко і голова партії «Батьківщина» Ясинська. Ну, Зінченко, я розумію — це її робота. А Жуков і Ясинська? Це і я можу поїхати в Кірово акти вручати. А тут ще Ніна Анатоліївна заявляє, що буде особисто контролювати процес безкоштовної приватизації. По якому закону вона це робитиме? З яких це пір керівник громадської організації контролює роботу державних органів. Я знаю, що Ясинська є керівником кобеляцького БЮТу, знаю, що безкоштовна приватизація почалась з ініціативи їх лідера Юлії Тимошенко. Але давайте не будемо плутати грішне з праведним — політику і виборчий піар з урядовою програмою. А, ще одне забув сказати. Чого ж раніше районне начальство до людей не їздило, коли ті тисячі за приватизацію платили? Тоді виборів не було?
Із Ніною Ясинською, лідером фракції БЮТ в районній раді, ми зв’язались по телефону. Ось що вона розповіла: «Так, я заявляла і заявляю, що контролюватиму процес безкоштовної приватизації землі. Справа в тому, що до нас із скаргами звертаються жителі району. У того документи не приймають, з іншого гроші вимагають. Ми допомагаємо людям, розбираємось у кожній ситуації. Ледве не за руку по інстанціях водимо. Але, звичайно ж, у роботу державних служб наша політична сила не втручається».
Остання розмова відбулась із начальником відділу Держкомзему у Кобеляцькому районі Наталією Зінченко. Крім керівника, в її кабінеті знаходились ще дві співробітниці. Дещо стомлено посміхнувшись, Наталія Вікторівна пояснила: «Ось, бачите, робочий процес йде скрізь. Працюємо до 12 години ночі. Важко, але все йде по плану».
За словами Наталії Зінченко, при такому темпі роботи її установа задовольнить заявки всіх бажаючих безкоштовно приватизувати землю до літа 2010 року.

Автор: Ігор Філоненко, ЕХО з регіону


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 листопада 2009, 12:12 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації