Вхід | Реєстрація

«Живіть, мамо, так дешевше»

«Живіть, мамо, так дешевше»
В мерії Кременчука ігнорують рішення депутатів щодо впорядкування ринку похоронних послуг, а тим часом комбінат ритуальних послуг «здирає незаконну плату на поховання». Керівництво комбінату вважає, що діє у рамках закону.
В міській раді знову розгорівся скандал навколо роботи КП «Спеціалізований комбінат ритуальних послуг» та дій керівника Віталія Дедюріна, якого депутати вимагали звільнити ще влітку. Депутат Андрій Погребний у вівторок на сесії заявив, що прийняті попередні рішення, зокрема, про створення комунального підприємства ’’Ритуальна служба’’, не виконується (на необхідність створення такої служби свого часу вказала міністерська перевірка організації похоронної справи в Кременчуці. У її функції входило б виділення місць для поховань. Зараз ці функції виконує КП «Спеціалізований комбінат ритуальних послуг» (СКРП) –ред.), а попри обіцянки міського голови та його заступників, майже знищена конкуренція на ринку ритуальних послуг. Керівництво КП «СКРП» чинить підприємцям різноманітні перешкоди.
– З невідомих причин, в нашому місті і досі існують незаконні розцінки та тарифи на поховання, а саме: громадяни вимушені сплачувати (крім встановлених рішенням виконкому досить суперечливих тарифів) ще додатково. Наприклад, за оренду інвентарю, яким копають могилу, 36 грн. чи за «зустрічання» (відкриття воріт) - 33 гривні. А послуги катафалка були 173 гривні, а стали коштувати 205 гривень, 216 гривень – якщо додається транспортування тіла від моргу до будинку. Таким чином загальна вартість послуг катафалка становить – 421 гривень. І це при цьому, що більшість наших катафалків – це дуже зношені слабо обладнані мікроавтобуси «Газель». Коли на них дивишся, то здається, що події відбуваються в середині минулого століття. Є ще один приклад: надання ламінованого свідоцтва про поховання – 42 гривні. Та дайте дешеве свідоцтво, люди захотять - то самі заламінують....,- розповів депутат.
Окремо Андрій Погрібний підняв питання про послугу резервування місця під поховання, яка для тих, хто немає пільг, коштує 397 гривень. Цей тариф був встановлено 14 серпня рішенням виконкому.
– І що цікаво, після прийняття рішення виконкому, працівники спецкомбінату зателефонували всім громадянам, які оформлювали місця майбутніх поховань протягом півроку до його прийняття і запропонували внести відповідні кошти за резервування. Іншими словами стягнули плату так би мовити «заднім числом», що, на мій погляд, є грубим порушенням,– запевняє депутат.
Виступаючи з трибуни міськради, пан Погрібний звернувся до мера з вимогою вжити заходи щодо зловживаннь посадових осіб КП «СКРП». Також він вимагає на сесії, що відбудеться в січні 2010 року, заслухати звіт про діяльність підприємства і як усунуті викладені порушення.
Нагадаємо, претензії до Віталія Дедюріна, директору СКРП, виникли ще минулого року у зв'язку з численними скаргами людей - на високі і неправомірні розцінки на послуги. Наприклад, тисячу гривень - за резервування місця на цвинтарі. Потім цю плату скасував виконком, але жителі міста до цих пір просять повернути гроші. На пана Дедюріна скаржилися і підприємці, які працюють у сфері ритуальних послуг - на перешкоду в діяльності з боку керівництва спецкомбінату.

Коментар: Віталій Дедюрин, директор КП «СКРП»
– Тарифи на послуги, про які йде мова, встановлені цілком на законних підставах мною, як керівником спецкомбінату. Виконком затверджує мінімальний перелік цін, а все інше регулюється керівництвом установи. Без цього не обійтися. Взяти хоча б послугу «Зустріч». Ви можете собі уявити, що на Свіштовському цвинтарі більше 20 тис поховань. Коли приїжджає похоронна процесія, водії не знають куди їм їхати. Тому їх зустрічає наш працівник, везе до місця поховання, контролює процес і поки поховання не закінчиться, знаходиться з ними. Якби такої послуги не було, була б плутанина.
Стосовно монополізації комбінатом ринку похоронних послуг, то це порожні слова. Раніше підприємці, що також надавали ритуальні послуги, на нас скаржилися, а зараз ми з ними як ніколи тісно співпрацюємо. Між нами є порозуміння і кожен робить свою справу.
А відносно проплати коштів за підготовку місць під майбутнє поховання, то тут все також в рамках закону. Були часи, що плата за цю послугу не бралася, бо не була затверджена виконкомом. У той час ми приймали від людей заявки на виділення, як кажуть у народі, резерву. Тоді ми попереджали, що прийде час, виконком встановить тариф, і ми запропонуємо оплату за послугу. Тож згодом, після рішення виконкому, ми стали брати кошти за підготовку місця під поховання. А як же без цього, ми ж не даємо резерв у кучугурах та чагарниках, а надаємо поруч з уже похованими рідними і упорядковуємо це місце.

Учасника війни не поховали
На сесії нардеп Олег Бабаєв розповів про випадок, із яким звернулись до нього кременчужани. Комбінат ритуальних послуг в останню мить відмовив у похованні учасника бойових дій на Свіштовському кладовищі. Було домовлено, що похорон відбудеться у понеділок, о 13-й годині . А о 12-й, коли все вже було готово і люди прийшли провести ветерана у останній путь, родичам померлого зателефонували і сказали, що відмовляють у місці поховання. Усій похоронній процесії довелось відправлятись до селища Рокітне.
– Кажуть, що вони якусь довідку не довезли…Всі документи у них на руках були, – розповідає нардеп Бабаєв. І додав, що він не розуміє, чому мер так захищає керівника комбінату похоронних послуг Віталія Дідюрина, – Їде чорний джип, інфініті, вартістю 70 тисяч доларів. Коли дивлюсь, хто сидить за кермом? Дедюрін!.. Не розумію, як можна заробити 70 тисяч доларів будучи директором комунального підприємства, та ще й такого резонансного?
– Це я буду приймати рішення, звільняти його чи ні, хто б на мене не тиснув, і яку б посаду ця людина не займала, – відповів міський голова і додав – вибори вже почались.

Автор: www.telegraf.in.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 листопада 2009, 16:13 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації