Вхід | Реєстрація

Від чого у школяриків животики болять?

Від чого у школяриків животики болять?
Лікарі кажуть, що захворювання шлунково-кишкового тракту у школярів посідають призове місце. Водночас, за статистикою, 85% кременчуцьких учнів їдять гарячі шкільні обіди. Чому ж тоді у дітей болять животики?
Провокаційне питання виникло тоді, коли журналісти «Панорами» ознайомилися з результатами медичного обстеження учнів 5-9 класів та даними про організацію гарячого харчування у школах. Захворювання шлунково-кишкового тракту посідають третє місце у «чорному списку» відхилень здоров’я школярів, а статистика про організацію гарячого харчування показує дуже оптимістичні результати  – аж 85% дітей їдять гарячі обіди.
— Дані про гаряче харчування не відображають реальної картини. У початковій школі – безкоштовні сніданки, тому всі 100% дітей харчуються, а більшість старшокласників знає лише дорогу до буфету. За моїми спостереженнями, переламний момент стається у 7-8 класах, коли починається криза підліткового віку і діти хочуть протестувати проти повчань дорослих, – говорить вчителька однієї зі шкіл.
Дійсно, 7-класники ліцею № 30 розповіли, що більше половини класу ходить до їдальні. А один хлопчик навіть похвалився:
— З 1 вересня я купував лише сніданки, а потім почав брати і борщ, бо не наїдаюсь. Однокласники спочатку підсміювались, а тепер до мене приєдналися ще кілька хлопців. Але у буфет я теж ходжу. Взагалі батьки дають мені 10 грн на день: 5 – на їдальню і 5 – на буфет.
Десятикласники ліцею № 4 розповідають, що в їдальню з 25-ти учнів ходять 5-6, а інші користуються буфетом. Причому ті, хто купує гарячі сніданки, кажуть, що це для них просто звичка і ходять не стільки за їжею, скільки для того, щоб посидіти з однокласниками за столом та потеревенити.
Як бачимо, у старшокласників відсоток любителів борщу дуже далекий від заявлених статистикою 85%. Вочевидь, і хвороб шлунково-кишкового тракту в цієї вікової групи буде більше?
— Рівень захворюваності в учнів 5-го класу приблизно такий же, як і в 9-класників, – говорить завідувач поліклінічної роботи Кременчуцької дитячої лікарні Надія Слухай.  –  Важко сказати, який саме фактор є вирішальним у ризиках захворювань шлунково-кишкового тракту, але насамперед це, дійсно, порушення в режимі харчування. Потрібно, щоб їжа дітей була збалансованою: обов’язково і перша страва, і друга. Наразі батькам слід бути дуже уважними, бо останніми роками, справді, спостерігаємо зростання відхилень у стані здоров’я дітей. Що стосується захворювань шлунково-кишкового тракту, то упродовж останніх 5-ти років ситуація є стабільною, але ця група хвороб все-таки залишається у числі лідируючих.
Відповіддю на ключове питання статті стали припущення медиків – животики дітей полюбляють не лише гарячі обіди, а ще й чисту екологію, здоровий спосіб життя у родині та психологічний комфорт.
Результати обов’язкового медичного обстеження школярів Кременчука показали: 1-ше місце серед хвороб посідає ортопедична патологія, 2-ге місце – захворювання очей, на 3-му місці – хвороби шлунково-кишкового тракту.

Як діти харчуються?
Офіційна статистика – 85% школярів їдять гарячі обіди.
Реальна статистика (вибіркове опитування):
• 100% учнів початкової школи ходять до їдальні;
• 65% семикласників купують гарячі обіди;
• 15-20% десятикласників снідають чи обідають у шкільній їдальні.

Мер спробує шкільний обід
З 1 лютого, згідно з рішенням міськвиконкому, з міського бюджету додали коштів на харчування у дитячих садках та школах. Загалом на ці цілі передбачено 10 млн грн, що на 12% більше, ніж торік. У школах вартість сніданків для учнів 1-4 класів підвищили до 4,20 грн, обідів для дітей-пільговиків – до 5,5 грн. У дитсадках вартість харчування становитиме від 10 до 13,3 грн. Батьки сплачують половину цієї суми, решту – бюджет.
До речі, бажання скуштувати обід у шкільній їдальні виявив нещодавно міський голова Олег Бабаєв. Під час чергового рейду містом він планує завітати й до кількох шкіл.

Автор: Лариса ГОРИСЛАВЕЦЬ, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 лютого 2011, 14:14 | Кременчук | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації