Вхід | Реєстрація

Атракціон нечуваної щедрості

Атракціон нечуваної щедрості
Цього року в Придніпровському парку з’являться нові атракціони. Скільки та які вони будуть  – наразі вирішує мерія разом із керівництвом парку. На нові каруселі роблять великі ставки  – вони мають привести парк до беззбитковості.
Минулого тижня директор Придніпровського парку Андрій Нападайло разом із представниками відділу культури міськвиконкому побував у Вінниці. Кременчуцька делегація відвідала завод «Аналог», який є національним виробником сучасних атракціо­нів для дітей та дорослих. Було обрано кілька каруселей для різних вікових категорій відвідувачів.

Перший внесок
Із міського бюджету цього року виділили 540 тис. грн для закупівлі атракціонів. Ще 60 тис. грн було надано для проведення капітальних ремонтів існуючих атракціонів.
— Ми хочемо розпочати новий етап – виведення парку на рівень беззбитковості. Щоб певним чином оновлювати атракціони, утримувати «Придніпровський» у належному стані, він має заробляти близько 1 млн грн. Таких показників можна досягти за рахунок встановлення нових атракціонів. Ми сподіваємось і робитимемо все можливе, щоб ці атракціони дозволили парку заробити на власне утримання і розвиток, – підкреслює віце-мер Віталій Малецький.
Останні атракціони для «Придні­провського» закуповувалися ще за царя Панька. Дещо рятує авторитет парку яскравий рошенівський майданчик для малят та батути з гойдалками, які щосезону встановлюють орендарі. Проте ці розваги аж ніяк не допомагають вижити самому парку. Практично все, що заробляється культурним об’єктом за сезон, йде на виплату заробітної плати працівникам. За словами начальника управління культури Володимира Кондрашова, торік парк отримав 500 тис. грн, а на виплату зарплат витратив 445 тис. грн. Проте, окрім зарплат, є ще поточні витрати на утримання парку. 16 га «Придніпровського» щонайменше треба прибирати.

Є план
Невдовзі буде проведено тендер між підприємствами – постачальниками атракціонів. У міськвиконкомі вже є кілька пропозицій від харківської, вінницької та інших організацій. Тендер планують провести якомога швидше, щоб принаймні до середини літа змонтувати в парку всі атракціони.
Віце-мер Віталій Малецький говорить, що нові атракціони стануть першими ластівками у розробці плану створення комплексного парку культури і відпочинку. У подальших же намірах  – перенести ці маленькі атракціони, а на центральні місця встановити великі. Вони стануть паркоутворюючими, біля них виростатимуть менші каруселі, а також заклади громадського харчування. Нова концепція парку культури і відпочинку означатиме повну зміну обличчя «Придніпровського» з врахуванням існуючих зелених насаджень.

Неприємне питання
Торік в єдиному громадському туалеті Придніпровського парку було зроблено косметичний ремонт. Проте зовнішні прикраси не змогли приховати внутрішніх недоліків: комунікаційні труби, підведені до туалету, давно не ремонтувалися. Щоб відремонтувати вбиральню повністю, потрібна чимала сума грошей. Її немає. Тому туалет у парку відчинятимуть лише під час проведення масових заходів.
Наразі парк розглядає можливість облаштування майданчика для встановлення платних біотуалетів.

Стоп, інвесторе
Проблема захаращеності Придніпровського парку порушувалася неодноразово. У 2007 р. було розроблено план реконструкції, який мав перетворити парк на казкову територію з каруселями та затишними алеями. Але план так і залишився лежати у шухляді спочатку однієї, а тепер – вже й іншої влади. Причина  – відсутність коштів. Інвесторів чекають і сьогодні. У мерії кажуть: інвестора, який би підтвердив свою зацікавленість конкретними справами, немає. Основна вимога до інвесторів незмінна: парк повинен залишатися комунальним, тобто люди мають туди вільно заходити.
Віталій Малецький: «Економіка розвивається. Є багато сфер, де прибутки знижуються. А є сфери, які розвиваються. Однією з них є сфера розваг. У нас багато приватних боулінгів, клубів тощо. Люди готові витрачати кошти на власне дозвілля. Парк стратегічно розташований у такому місці, що збитковим просто бути не може. Головне  – інвестиції та правильний менеджмент».

Навішали всіх собак
Є у Придніпровського ще одна біда. Окрім неохайних відвідувачів, парк потерпає ще й від, вибачте, собачих фекалій. Взимку особливо добре видно, скільки господарів вигулюють своїх улюбленців у парку культури і відпочинку. Подейкують, що є господарі, які збирають собачі екскременти у пакетик, але ми таких не бачили, тому й не віримо. До речі, цей пакетик є єдиним способом для собаководів не порушувати закон. Біля входу в парк розташована табличка про заборону вигулу собак. Проте, навіть погодившись з необхідністю носити із собою пакетик та совок, невирішене питання все ж залишається: а куди це все потім дівати?

Задоволення дороге, але реальне
Загалом фінансові проблеми парку можна було б вирішити досить швидко, встановивши кілька екстремальних атракціонів. Але один такий атракціон потягне на себе всю виділену бюджетом суму, а то й більше. Наприклад, той же вінницький завод «Аналог» пропонує придбати таку собі «Башту вільного падіння». Один її вигляд привертає погляд, але ж і коштує задоволення недешево – від 600 тис. грн.
Тому керівництвом міста було ухвалене рішення – звернути увагу на дешевші та простіші атракціони. Вони дозволять парку підтримати на плаву свій фінансовий рівень. Переважно це атракціони для малюків. Попередньо заплановано придбати 4 вінницьких атракціони та 3 – іншого виробництва. Вони мають симпатичні назви на кшталт «Кавові чашечки», «Ромашка» або «Весела карусель». Виглядають також мило і сучасно. За словами віце-мера Віталія Малецького, їх встановлять на місця, передбачені для атракціонів.

Автор: Олена УСКОВА, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 лютого 2011, 15:07 | Кременчук | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації