Вхід | Реєстрація

Рівень забруднення атмосферного повітря в Полтаві вдвічі нижчий за середній в Україні

Рівень забруднення атмосферного повітря в Полтаві вдвічі нижчий за середній в Україні
Лабораторією Полтавського центру з гідрометеорології Держгідромету забезпечується проведення систематичних спостережень за забрудненням атмосферного повітря за стандартною програмою щоденно (4 рази на добу) окрім неділі і святкових днів на 4-х стаціонарних постах.
За звітний рік у складі державної мережі моніторингу за станом забруднення атмосфери змін не відбулося.
Торік відібрано 22323 проб повітря, що складає 103% виконання річного плану, в т.ч. по основним загальнопоширеним забруднюючим речовинам 13263. Визначення специфічних речовин, які характерні для джерел викидів міста, становлять 41%.
Аналіз вимірювань показав, що із загальної кількості проб виявлено 130 випадків (0,6%) з перевищенням ГДК (гранично допустима концентрація), що на 0,2% менше попереднього року.
Як свідчать підрахунки, із 10 визначаємих інгредієнтів вміст пилу та формальдегіду в 1,3 рази перевищує нормативні показники.
Лабораторними дослідженнями встановлено, що загальне фонове забруднення міського повітря в значній мірі обумовлено наявністю в повітрі 5-ти пріоритетних токсичних домішок, а саме: пилу, формальдегіду, діоксиду азоту, оксиду вуглецю, оксиду азоту.
Загалом середньорічні концентрації в кратності ГДК становили: по діоксиду азоту - 0,8 ГДК, оксиду вуглецю - 0,7 ГДК, фтористому водню - 0,4 ГДК, оксиду азоту - 0,3 ГДК, аміаку - 0,25 ГДК, хлористого водню, діоксиду сірки - 0,1 ГДК, сульфатів - 0,01мг/м куб.
Вміст в повітрі важких металів, зокрема: кадмію, заліза, марганцю, міді, нікелю, свинцю, хрому, цинку за даними лабораторії моніторингу важких металів Центральної геофізичної обсерваторії (м.Київ) нижче гранично допустимих рівнів.
В Донецьку регіональну лабораторію спостережень за забрудненням атмосфери щомісячно надсилались фільтри з аерозолями на визначення бенз(а)пірену, вміст якого в міському повітрі становить 0,4 ГДК.
Протягом 2010 року зафіксовані максимальні концентрації: пилу - 2,2 ГДК, оксиду вуглецю - 2 ГДК, формальдегіду - 1,7 ГДК, діоксиду азоту - 1,25 ГДК (Супрунівський промвузол).
Повторюваність випадків перевищення максимально разової ГДК у цілому по місту становила: по пилу - 3%, оксиду вуглецю - 2, %, формальдегіду - 0,5 %, діоксиду азоту - 0,1%.
Упродовж минулого року в Полтаві не відмічалось випадків високого і екстремально високого рівня забруднення атмосфери (5 ГДК і вище).
У річному ході середньомісячних концентрацій підвищений вміст в атмосферному повітрі оксиду вуглецю, оксидів азоту, аміаку, хлористого водню, відмічався у серпні, що зумовлено високим температурним фоном (максимум сягав +39,4 С), недостатнім числом днів з опадами (3 дні),а також повторюваністю швидкості вітру 0-1 м/сек. (30 %).
Зростання концентрацій пилу та формальдегіду зафіксовано у червні, коли переважав застій повітря та спекотна погода.
Як і в попередні роки продовжує простежуватися закономірність сезонних змін середньомісячних концентрацій. Саме в холодний період зростає забрудненість діоксидом сірки та розчинними сульфатами, що пов’язано з більшим викидом продуктів згорання палива.
Зіставлення даних спостережень в контрольованих точках свідчить, що більш забрудненими являються Супрунівський промвузол і райони, які прилягають до пл. Зигіна, Алмазного заводу, а також вулиць з інтенсивним рухом автотранспорту, зокрема: Зіньківська, М.Бірюзова, Пушкіна, Шевченка, Жовтнева, Фрунзе, Кагамлика, Алмазна та ін.
Втім, дані спостережень свідчать, що загальний рівень забруднення атмосферного повітря в Полтаві вдвічі нижчий за середній рівень в Україні. Так, комплексний індекс забруднення атмосфери в Полтаві дорівнює 4,65 (в 2009 році - 3,86, по Україні - 8,1).
Протягом 2010 року переважав вітер північно-східного напрямку, що в деякій мірі посприяло підвищеному вмісту забруднюючих речовин в атмосферному повітрі.
Підсумовуючи результати спостережень середньорічних концентрацій в динаміці за останні 5 років (2006-2010рр.) слід зазначити, що намітилась в основному тенденція стабілізації вмісту в повітрі визначаємих інгредієнтів, дещо зросла забрудненість формальдегідом.
Протягом року кислотно-лужна рівновага (рН) атмосферних опадів знаходилась в межах 5,7-6,3, що не перевищує відповідні граничні значення. Критеріям чистих нормальних опадів відповідають значення (5,6 до 7,0).

Автор: www.rada-poltava.gov.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 лютого 2011, 10:35 | Полтава | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації