Вхід | Реєстрація

На Полтавщині виникла складна ситуація з пожежами

На Полтавщині виникла складна ситуація з пожежами
З початку року в Полтавській області сталося 182 пожежі, що на 1,6 % більше, ніж у минулому році. Матеріальні збитки від пожеж становлять 2 млн. грн. На місці пожеж було виявлено 35 загиблих, торік – 26 осіб. Найбільше загиблих на місцях пожеж було виявлено в Новосанжарському,  Гадяцькому, Лубенському, Глобинському  районах.
Керівництво області та фахівці МНС вкрай стурбовані ростом кількості пожеж та загиблих людей на них. Тому питання пожежної безпеки в житловому секторі області  розглядалося 2 березня на розширеному засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, участь в якому взяли голови міських та районних комісій з питань ТЕБ та НС, керівники районних підрозділів УМНС. Очолював засідання комісії заступник голови облдержадміністрації Борис Галушко.
Більшість пожеж, пов’язаних із загибеллю людей виникає в житловому секторі. За статистикою, на пожежах гинуть найбільш незахищені верстви населення. «Близько 65% загиблих - це люди без постійного місця проживання та особи, які зловживають спиртними напоями. 25% - люди похилого віку, вік яких перевищує 70 років», - зазначив начальник управління МНС України в Полтавській області Андріан Орліковський.
Основні причини загибелі людей внаслідок пожеж: необережне поводження з вогнем під час паління у ліжку, порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення та електроприладів (обігрівачів).
Згідно з  Конституцією України органи державного пожежного нагляду не мають права проводити обстеження та перевірку житлових приміщень громадян. Роз’яснювати правила пожежної безпеки можна через засоби масової інформації, усної пропаганди, розповсюдження листівок.
Тому рятувальники спільно з представниками міліції, органів місцевої влади та самоврядування проводять комплексні відпрацювання  населених пунктів та селищних рад, під час яких проводять бесіди з населенням, зокрема з людьми похилого віку, багатодітними та неблагонадійними сім’ями щодо недопущення виникнення пожеж від необережного поводження з вогнем при палінні, порушенні правил пожежної безпеки під час користування електронагрівальними приладами та пічним опаленням.
Значна кількість пожеж з трагічними наслідками виникає в сільській місцевості. Причина тому  -  майже зруйнована  структура пожежно-сторожевої охорони, яка раніше утримувалась за рахунок сільгосппідприємств. У районах залишилося по 1-2 боєздатних підрозділи. За словами  Андріана Орліковського, з 230 підрозділів пожежно-сторожевої охорони на сьогодні залишилось лише 93. Цілодобове чергування здійснюється лише в 40 з них, і в більшості випадків лише в період збирання врожаю.
В основному на ліквідацію пожеж в сільській місцевості виїжджають підрозділи державної пожежної охорони, які базуються в районних центрах, але  через значну відстань до найбільш віддалених населених пунктів вони не здатні забезпечити своєчасне прибуття пожежної техніки на гасіння пожеж. Приміром, у Машівському районі найбільш віддалений населений пункт знаходиться за 52 км від пожежної частини. Розрахунковий час прибуття пожежної машини складає 80 хвилин. Зрозуміло, що за цей час будинок повністю знищується вогнем.
«Необхідно терміново виправляти ситуацію. До співпраці з МНС необхідно задіювати і територіальну громаду, і депутатів. Вирішувати питання необхідно спільно», - зазначив голова комісії Борис Галушко. Тож було вирішено, що органам місцевої влади та місцевого самоврядування необхідно організувати навчання населення правилам пожежної безпеки за місцем проживання. Місцеві ради мають вирішити питання щодо виділення коштів для створення місцевої пожежної охорони. Задля профілактики пожеж через пустощі дітей фахівці МНС проведуть наради із педагогами шкіл.

Автор: Управління з питань надзвичайних ситуацій облдержадміністрації


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 березня 2011, 10:49 | Полтавщина | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації