Вхід | Реєстрація

Прокуратура виявила порушення у медико-санітарному забезпеченні ув'язнених

Прокуратура виявила порушення у медико-санітарному забезпеченні ув'язнених
Працівники органів прокуратури області перевірили, як дотримуються вимог законодавства щодо медико-санітарного забезпечення затриманих, взятих під варту осіб і засуджених в установах Державної кримінально-виконавчої служби України в області та місцях застосування заходів примусового характеру органів внутрішніх справ УМВС України в області.
До перевірки залучались спеціалісти Полтавського обласного шкірвендиспансеру, Полтавського обласного туберкульозного диспансеру, лікарі-інфекціоністи обласного центру профілактики ВІЛ-інфекції та боротьби зі СНіДом, лікар-психіатр обласного психоневрологічного диспансеру, фахівці Полтавської міської та обласної СЕС, а також представники обласної та районних спостережних комісій.
На території області розміщено 24 ізолятори тимчасового тримання, 49 кімнат для доставлених чергових частин міськрайвідділів міліції, з яких діяльність чотирьох ІТТ та п'яти кімнат для доставлених, на  виконання документів прокурорського реагування, призупинена у зв'язку з незадовільними умовами тримання. Також на території області функціонує 7 виправних установ, один виправний центр та слідчий ізолятор.
Перевірками встановлено, що у спецустановах органів внутрішніх справ області порушуються вимоги ст. ст. 5, 30, 53 Закону України "Основи законодавства України про охорону здоров'я", ч.1 ст. 5, п.24 ст. 10 Закону України "Про міліцію" щодо медико-санітарного забезпечення затриманих та взятих під варту осіб, проведення лікувально-профілактичної і протиепідемічної роботи з ними.
Організація медико-санітарного забезпечення в ІТТ області  ускладнюється відсутністю посади фельдшера, санпропускників, дезкамер, кімнат медичного працівника. За таких обставин медичні огляди осіб при їх поміщенні до установи фахово не здійснюються, при цьому медичні довідки з територіальної поліклініки про стан здоров'я затриманої особи та можливість її тримання в умовах ІТТ відсутні.
Управлінням МВС України в області не повною мірою виконуються зауваження Європейського комітету з питань запобігання катуванням щодо організації органами внутрішніх справ лікування затриманих і взятих під варту осіб, хворих на туберкульоз. Виділенні у територіальних протитуберкульозних медичних закладах палати для лікування затриманих і заарештованих хворих повністю не обладнані.
Усім засудженим та ув'язненим при надходженні до установ виконання покарань, Полтавського слідчого ізолятора проводиться обов'язковий первинний медичний огляд з клініко-лабораторними та інструментальними обстеженнями у встановлених обсягах. При вибутті з установ також проводяться остаточні огляди.
В установах виконання покарань області спостерігається стійка тенденція до зменшення захворюваності на туберкульоз легень. Так, якщо у 2009 р. було зареєстровано 41 випадок, то у 2010р. - 26. У слідчому ізоляторі - 2 випадки.
З метою подальшої координації дій в питаннях діагностики, лікування   та   профілактики туберкульозу серед контингенту і персоналу установ кримінально-виконавчої служби області та на виконання вимог відомчої програми протидії захворюваності на туберкульоз в управлінні ДДУ з ПВП в області спільно з управлінням охорони здоров'я Полтавської облдержадміністрації розроблено та затверджено «Робочий план щодо виконання відомчої програми протидії захворюванню на туберкульоз в установах Державної кримінально - виконавчої служби Полтавської області на 2007-2011 роки».
Також на виконання вимог відомчої Програми профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД в управлінні ДДУПВП в області розроблено та затверджено «Робочий план виконання відомчої Програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД в установах Державної кримінально-виконавчої служби Полтавської області на 2009-2013 роки».
Водночас перевірками в установах Державної кримінально-виконавчої служби України в області виявлені порушення вимог Законів України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про захист населення від інфекційних хвороб», «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз», «Про попереднє ув'язнення». У порушення вимог чинного законодавства рентгенологічне та діагностичне обладнання медчастини Полтавського СІЗО у переважній більшості зношене чи застаріле.
Подібні порушення також встановлені у міжобласній туберкульозній лікарні при Кременчуцькій ВК №69, де рентгенапарат, шафа для сушіння рентген-плівки та термостат використовуються понад встановлені терміни придатності.
На виявлені порушення  органами прокуратури області внесені  відповідні документи реагування.

Автор: Микола Дацій, Старший помічник прокурора області


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 березня 2011, 14:25 | Полтава | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації