Вхід | Реєстрація

Випалювання сухої трави шкодить і людям, і навколишньому середовищу

Випалювання сухої трави шкодить і людям, і навколишньому  середовищу
Щорічно навесні з настанням теплої погоди люди починають облаштовувати свої подвір’я, прибирати на присадибних ділянках, дачах, спалюючи суху торішню траву, листя та сміття. Випалюють не лише у себе на дачних ділянках, городах, але й на полях, луках, поблизу лісових масивів, вздовж доріг. На жаль, люди, які так чинять або ж не розуміють усю небезпеку, до якої можуть призвести їхні дії чи просто ігнорують усі вимоги пожежної безпеки.
За березень на Полтавщині оперативними службами зафіксовано 6 пожеж, спричинених випалюванням сухої трави та сміття. Розпочався подібними пожежами і квітень. Наслідки таких пожеж невтішні: спалені господарчі будівлі, знищені вогнем гектари трави, луки, дерева тощо.
Приміром, 2 квітня у м.Глобине  у господарстві 62-річного пенсіонера  згоріла господарча будівля та двоє поросят. Пожежа сталася через необережне поводження з вогнем господаря під час спалювання сміття.
Того ж дня у с. Дудникове Полтавського району на приватному полі громадянина  1945 р.н. вогнем знищені декоративні та плодово-ягідні дерева на площі 2 га. Причина пожежі - випалювання сухої трави невідомою особою.
Іноді пожежі призводять не лише до матеріальних збитків, а й до травмування та загибелі людей.
Так, 31 березня у лікарню потрапила з опіками 69-річна мешканка села Дубина Новосанжарського району. Пенсіонерка  на своєму подвір’ї спалювала сухе листя, але не угледіла за вогнем - загорівся сарай. Намагаючись урятувати своє майно, жінка отримала опіки третього ступеня рук та ніг. Пожежу ліквідували пожежники, яких викликали сусіди, помітивши вогонь.
На жаль, люди часто забувають, що за умов сухої та вітряної погоди вогонь швидко виходить з-під контролю і здатен наробити лиха.
Тож небезпечно випалювати суху траву не лише поряд з житловими будинками та іншими спорудами, але й на відкритих ділянках, які межують з лісовими насадженнями. З початку квітня в області виникли вже 8 лісових пожеж, причинами яких стало необережне поводження людей з вогнем.
Якщо спалювати суху траву на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, дим і вогонь здатні спричинити замикання електроліній. А це призведе до відключення електропостачання населених пунктів.
На  шкоді від випалювання сухої трави наголошують і екологи. Фахівці стверджують, що у результаті пожеж знижується  родючість ґрунтів, порушується їх структура, зменшується протиерозійна стійкість, забруднюється атмосферне повітря. Також збіднюється видовий склад лугової рослинності і тваринного світу.
Значна кількість диму від випалювання сухої рослинності та її залишків впливає і на стан здоров’я людей, а саме: сприяє збільшенню кількості запальних захворювань органів дихання й очей, захворювань серцево-судинної системи.
Ніхто краще не подбає про нас і про наше навколишнє середовище, крім нас самих. Тож давайте дихати чистим повітрям, і милуватися луками та садками, а не згарищами. І не забуваймо, що адміністративний кодекс України передбачає відповідальність громадян за самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків. На спалювання  сухої трави повинен бути дозвіл органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища. За самовільне спалювання рослинних решток на громадян накладається  штраф в сумі від 170 до  340 грн, а на посадових осіб - від 850 до 1190 гривень.

Автор: Управління з питань надзвичайних ситуацій облдержадміністрації


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 квітня 2011, 10:57 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації