Вхід | Реєстрація

Професію обрати легко, а ось знайти роботу…

Професію обрати легко, а ось знайти роботу…
У сучасних умовах ринку праці професійна орієнтація населення, зокрема, шкільної молоді, є одним із головних напрямків державної політики зайнятості. У зв'язку з цим державна служба зайнятості розгортає профорієнтаційну роботу принципово нового формату, в якій акценти зміщено від регулювання поточної ситуації на ринку праці до профілактики безробіття, особливо молодіжного.
Тому для забезпечення якісного функціонування системи професійного інформування учнів загальноосвітніх навчальних закладів Державним центром зайнятості Міністерства праці та соціальної політики України спільно з Міністерством освіти і науки України розроблено інноваційний проект «Програмно-апаратний комплекс «Мотиваційний термінал розвитку зацікавленості до професійного самовизначення». Презентація Програмно-апаратного комплексу «Мотиваційний термінал розвитку зацікавленості до професійного самовизначення» відбулася у Гадяцькій спеціалізованій школі І-ІІІ ст. № 2 ім. М. Драгоманова.
«Цей спільний інтелектуальний продукт двох міністерств направлений на забезпечення інформативності, доступності, мобільності, гнучкості та привабливості профорієнтаційних послуг для молоді, – говорить директор Гадяцького центру зайнятості Любов Різун. – В основі ідеї цього проекту лежить прагматична вимога роботодавця отримати сучасного висококласного фахівця-прагматика. У нашому районі такі термінали встановлено у всіх міських і у п’яти сільських школах».
Термінал створено відповідно до Концепції державної політики зайнятості населення у сфері надання профорієнтаційних послуг. Головна мета створення Терміналу – надання учнівській молоді всебічної та актуальної інформації про професії, що користуються попитом на ринку праці, заохочення школярів засобами встановлених у школах Терміналів до вибору професій, в яких є потреба на ринку праці.
«За своєю сутністю Термінал є сучасною формою та інструментом здійснення професійної орієнтації школярів, – коментує начальник районного відділу освіти Ігор Лідовий. – Він передбачає ознайомлення школярів зі змістом професій, їх вимогами до працівника, шляхами одержання професії та умовами професійного навчання, станом і перспективами ринку праці, основами трудового законодавства, законодавства про зайнятість, послугами державної служби зайнятості тощо».
Користування Терміналом дозволить організувати оперативний та ефективний доступ до інформації про професії, навчальні заклади, методики профорієнтаційного тестування.
Термінал являє собою молодіжний профорієнтаційний Інтернет-портал, доступ до якого здійснюється через спеціальні електронні пристрої (тач-скріни).
Одночасно з тим, враховуючи значний вплив на професійний вибір школярів з боку їх батьків, змістова частина Терміналу розрахована також на батьків школярів та педагогічних працівників.
При встановленні Терміналу у тач-скрін вже завантажена програма і проведено регламентні роботи по оновленню інформації. У подальшому передбачається постійне оновлення інформації Терміналу через мобільний Інтернет. Періодичність оновлення визначається для кожної тематичної сторінки окремо.
Термінал працює в автоматичному режимі та передбачає можливість підключення до шкільної комп'ютерної мережі з метою використання інформації у комп'ютерному класі, зокрема, під час проведення профорієнтаційних заходів.
Передбачається, що користувачами Терміналу стануть учні, педагогічні працівники, батьки дітей.
«На мою думку, такі апарати дуже потрібні у школі, – каже Євген Максименко, учень 9-А класу. – За допомогою Терміналу ми можемо сформувати знання про ту чи іншу професію. Дізнатися багато цікавої інформації. Я спробував – шукав інформацію стосовно обраної професії. Я хочу бути актором. Стосовно цієї професії тут багато цікавої інформації. Заходив у розділ «Це цікаво!». Мені там сподобалися розповіді про людей, які досягли успіху у професійній діяльності».
«Я спробувала пошуки у розділі «Пізнай себе», – говорить Аліна Харченко, учениця 6 класу. – За допомогою простих тестів у ньому можна оцінити свої професійні здібності, інтелект, пам’ять, характер. Можна швидко знайти обрану професію і дізнатися про неї все, що цікавить, так би мовити, і «плюси» і «мінуси». Остаточно я ще не зупинилася ні на якій професії, та за допомогою Терміналу зроблю, сподіваюся, правильний вибір»
«Мрію стати кондитером, тому мене цікавила інформація саме по цій професії,  – доповнює однокласницю Лілія Деркач. – Заходила в розділ «Абетка професій». У ньому можна дізнатися про професії, які користуються попитом, нові професії. У цьому розділі можна дізнатися про кар’єру відомих в Україні та світі людей. Крім того, Термінал містить багато цікавої інформації, яку можна використати під час підготовки до уроків».
Любов Різун продемонструвала директорам шкіл району, учням Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ст. № 2 ім. М. Драгоманова та представникам місцевих засобів інформації, як користуватися Терміналом і яку інформацію можна знайти у розділах. Директор центру зайнятості відповіла на запитання присутніх.

Автор: Альона Глік, www.bazarmedia.info


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 травня 2011, 16:12 | Гадяч | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації