Вхід | Реєстрація

У полтавських школах будуть навчати основам християнства

Дискусії про те, чи варто вивчати дітям основи християнства в школі тривають ще від початку 90-х. Історія нашого народу нерозривно пов’язана із релігією. Основні культурні надбання, так чи інакше пов’язані із церковною тематикою. Що вже говорити про моральні норми, які колись були нерозривно із нею пов’язані. І попри 70 років забуття, зв’язку не втратили. Це питання обговорювали на зустрічі освітян з архієпископом Полтавським і Миргородським Филипом.

У ВИХОВАННІ МАЙБУТНЬОГО ПОКОЛІННЯ НАШИХ СПІВВІТЧИЗНИКІВ, МАЙБУТНІХ УКРАЇНЦІВ, ЦЕРКВА І ДЕРЖАВА МАЄ БУТИ ПАРТНЕРАМИ
Учасники зібрання говорили про доцільність введення у навчально-виховний процес курсів «Християнської етики» та «Основ християнської етики в українській культурі».
За словами начальника міського відділу освіти Світлани Горбаньової, впровадження у навчально-виховний процес курс «Християнської етики в українській культурі», дасть змогу дітям розвиватися різнобічно. Окрім того, стверджують фахівці, наукове вивчення релігії дасть змогу дитині свідомо прийди до релігії чи заперечити її у своєму житті.
– У вихованні майбутнього покоління наших співвітчизників, майбутніх українців, церква і держава має бути партнерами. У цьому питанні потрібно допомагати один одному, адже без сильного духовного підґрунтя, без патріотичного виховання наших дітей ми навряд чи коли побачимо сильну українську державу, – зазначив архієпископ Полтавський і Миргородський Филип.

КУРСИ РЕЛІГІЇ ВЖЕ ВИКЛАДАЮТЬСЯ У ПОЛТАВСЬКИХ ШКОЛАХ
Курси «Християнська етика в українській культурі» та «Основи християнської етики» вже викладаються у полтавських школах № 6 (1-4 кл), №18 (3-5 кл.), №24 (2-4 кл), №37 (6 кл.). У 38-ій школі для учнів 6 класів проводяться загально-розвиваючі заняття з морально–духовного розвитку за програмою курсу «Основи християнської етики»
Директор гімназії № 6 Людмила Мірошниченко поділилася досвідом викладання, адже у їхньому навчальному закладі її запровадили ще у 2007 році.
– У цьому році «Години спілкування» проводяться для учнів 1-3 та 9 класів. Хоч на уроках літератури, історії, географії вчителі багато говорять про духовність, але, на жаль, не завжди у них вистачає часу достукатись до серця кожної дитини, відчути їхні потреби та проблеми. Тому для дітей ці уроки є надзвичайно важливими, оскільки саме у неформальній обстановці вони можуть відкрити те, що наболіло, що на душі, – говорить директор гімназії № 6.
На зустрічі презентували і спеціальну літературу. Автори посібників зазначають, що тексти книг доцільно читати разом із учнями і педагогам, і батькам. Для запровадження курсів християнської етики й моралі потрібне лише бажання адміністрації закладу та письмова згода батьків учнів. Керівникам навчальних закладів рекомендовано сприяти введенню цих курсів у навчально-виховний процес.

ДУМКИ БАТЬКІВ
– Зараз у наш час діти отримують із Інтернету, телебачення, радіо, преси багато негативної інформації, то якщо їх будуть у школі вчити елементарним християнським законам, добру – це піде тільки на користь. Можливо, саме «Християнська етика» зможе змінити наш світ на краще, і дітки будуть виростати більш духовними, – говорить
Олена, мама 12-річного підлітка.
Хоча не всі батьки ставляться до цього курсу однозначно.
– Сьогодні населення україни багатонаціональне, азначить і багато релігійне. Мені здається, що навчати якійсь одній релігії поглиблено мають батьки вдома, чи спеціалізовані недільні навчальні заклади при церквах. А в школі дітки мають знаходити інформацію про всі релігії загалом. Я розумію, що у курсах навчатимуть тільки доброму, але це не зовсім буде справедливо стосовно діток, у сім’ї яких сповідують іншу релігію. Мені здається, що це питання, як і питання політики – має все ж таки бути поза школою, – говорить Олександра, мати 7-річної Оленки.

Автор: www.novagazeta.com.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 грудня 2009, 14:40 | Полтава | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації