Вхід | Реєстрація

На Полтавщині замісна терапія допомагає вижити 400 наркозалежним

На Полтавщині замісна терапія допомагає вижити 400 наркозалежним
Сьогодні Міжнародний день боротьби із зловживанням наркотиками та їх незаконним розповсюдженням. Замісну терапію розглядаються як варіант для наркозалежних, які фактично не можуть припинити вживання ін'єкційного наркотику, навіть якщо прагнуть це зробити.
Сьогодні багато дискусій відбувається навколо замісної підтримувальної терапії пацієнтів, які страждають на залежність від опіоїдів опійну наркоманію.
«Безкоштовно роздають наркотики», «труять людей», «відмивають чиїсь гроші», «замість того щоб лікувати присаджують наркоманів на ще більш сильний наркотик» - такі вислови мені доводилося чути дуже часто, - розповів лікар-нарколог Полтавського обласного наркологічного диспансеру Фелікс Бродський.
В області учасниками програми замісної підтримувальної терапії є 400 осіб. Вона діє в Кременчуці, Миргороді, Лубнах, Комсомольську, Гадячі. Більшість пацієнтів працевлаштовані. 9 жінок, які є учасницями програми ЗПТ народили здорових дітей.

А що думають самі пацієнти про цей вид лікування?
«На замісній терапії я вже три роки. До цієї програми мене привело велике горе моє та моїх близьких. Почав вживати наркотичні речовини я ще десь при закінчені дев`ятого класу. Тоді це вважалося модним, я відчував себе «крутим перцем». Після того було дуже багато спроб лікування та участі у реабілітаційних програмах. Одного дня я почув від знайомого, що є таке лікування «Замісна Терапія». Він сказав, що тепер йому не потрібно красти та вживати вуличні наркотики. Того ж дня я побіг до того білого будиночку по вулиці Сковороди. Мені вдалося потрапити на цю програму. І що я тоді відчув? А саме на перший ранок я «ВЗДОХНУЛ СВОБОДНО», я знав, що сьогодні я буду вдома з мамою, мене на «точці» не впіймає міліція. Протягом цих років, як я на програмі, було тяжко, тяжко не повернутись до своїх, «друзів» по вулиці. Але я боявся втратити місце в програмі, а головне - місце у нормальному житті. Отже, завдяки якісному медичному та соціальному супроводу працівників наркологічного диспансеру та соціальних працівників Благодійної Асоціації «Світло надії», я втримався протягом всього лікування, знайшов дуже багато нових важливих у моєму житті людей, роботу, друзів, які мені допомагають. Мені вдається йти цим нелегким шляхом. На даний час вони підтримують мене з виходом із програми (детоксикація), але головне залежатиме від мене».
Це тільки коротка розповідь про одне життя. Який, на ваш розсуд, після неї можна зробити висновок - ви «ЗА терапію» або «ПРОТИ терапії».
Що може бути важливішим за життя людини? У Полтаві замісну терапію почали проводити з 2006 року. Тоді її отримували 30 осіб.

Автор: poltavanews.com.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 червня 2011, 11:58 | Полтавщина | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації