Вхід | Реєстрація

Штрафи для підприємців перетворюються із сотень гривень на тисячі

Штрафи для підприємців перетворюються із сотень гривень на тисячі
Символічний штраф в 1 гривню за податкові порушення пішов в історію. Податківці кажуть, що час на ознайомлення з новим податковим кодексом закінчився і попереджають про відповідальність за порушення закону. Підприємці, у свою чергу, чекають позапланових перевірок та збільшення тиску на малий та середній бізнес.
З 1 липня перестала діяти норма, за якою підприємців штрафували на гривню за порушення податкового законодавства. Тепер податківці будуть застосовувати всі санкції, прописані в податковому кодексі. А там, як відомо, розміри штрафів, у порівнянні зі старими нормами, збільшилися. Але в Кременчуцькій податковій поспішають заспокоїти підприємців - нових видів перевірок не буде. Все залишилось, як було.
– Підприємця, як і раніше, податкова інспекція може перевіряти не частіше, ніж раз на рік. А кількість планових перевірок навіть зменшилась на 50 %, - пояснює Жанна Кузнецова, заступник начальника місцевої податкової інспекції.
Однак новий податковий кодекс дещо розширив підстави для проведення позапланових перевірок, яких більш за все і побоюються підприємці.
– Ми розуміємо, що бюджет порожній, його треба наповнювати. І робити це будуть за рахунок дрібних підприємців, - вважає Михайло Василенко, голова правління міського осередку громадської організації «Народна Рада».
Разом з іншими захисниками підприємців «Народна Рада» навіть випустила брошуру, де розповідає, як правильно поводитись під час перевірок та роз’яснює права.

За що можуть покарати підприємця
Отже, з 1 липня повернулись старі штрафні санкції та з’явились нові. Податківцям радять ознайомитись із «фіскальною конституцією», аби знати розміри штрафних санкцій, які вже почали діяти.
Найсуворішими стануть покарання для тих фізичних та юридичних осіб, які не оформили трудові відносини зі своїми найманими працівниками.
– Всі трудові відносини повинні бути оформлені трудовим договором та зареєстровані у центрі зайнятості, - говорить Жанна Кузнецова. - Крім того, кожен підприємець, як на спрощеній системі оподаткування, так і на загальній, повинен вести книгу обліку прибутків та витрат.
Причому книга обліку повинна бути і у найманої особи, яка працює на підприємця-спрощенця. (Роботодавець таку книгу заводить і найманий працівник, приміром, реалізатор її веде.) В книзі вказується сума товару, переданого на реалізацію, та сума проданого товару.
– Фіксованої суми штрафу за те, що працівник неоформлений, немає, - пояснює заступник начальника податкової інспекції. - В ході перевірки опитують і роботодавця, і найманих осіб. Після перевірки складається акт і, залежно від того, які порушення виявили, визначається сума штрафу. Якщо працівник взагалі не має трудових відносин з роботодавцем, він може бути оштрафований за кількома статтями.
З таблиці видно, що при виявленні неоформленого працівника необхідно буде сплатити штраф за неведення працівником книги обліку прибутків та витрат, невідображення даних про нараховані кошти працівнику в формі 1 ДФ і, звичайно, неперераховані податки та штраф за їх неперерахування від 25% до 75%, залежно від кількості виявлених протягом року порушень. Таким чином, якщо працівник взагалі не оформлений, то сума штрафу буде вражаючою.
За невчасно подану підприємцем декларацію про доходи на загальній системі оподаткування доведеться заплатити не максимальні 136 гривень, а мінімум 170.
Попадетесь вдруге — 1020 грн.
Спрощенців за невчасну сплату єдиного податку раніше не штрафували. Тепер законно братимуть 50 % від ставки єдиного податку.
- Єдиний податок сплачується наперед щомісяця, до 20 числа. Якщо раніше термін сплати переносили, враховуючи святкові та вихідні дні, то тепер податок треба платити заздалегідь, - кажуть податківці.
Крім того, штраф може виявитись більшим, ніж податок. Зараз, наприклад, зі ставки 200 гривень в бюджет надходить 86 гривень (43 %), а решта йде до єдиного соціального внеску. Штраф за невчасно сплачений єдиний податок все одно буде 100 гривень — 50 % від ставки.
Щодо спрощенців, то тепер суворіше слідкуватимуть і за їх книгами обліку, тобто за рухом коштів.
- Якщо під час перевірки виявиться, що суми виручки в книзі не співпадають із оборотом коштів, вказаним у звіті, підприємця можуть оштрафувати - в п’ятикратному розмірі доходу, на який виявили невідповідність, - говорить Жанна Кузнецова.
Штрафні санкції застосовуватимуть до спрощенців, які не зберігають у себе первинні облікові документи на товар, що реалізують (накладні на товар, чеки або квитанції).
Іншими словами, поїхав підприємець на 7-й кілометр чи Барабашово за товаром — привези всі накладні, та ще й сертифікати якості та походження. Ці документи мають бути «на точці» у продавця товару.
Якщо у підприємця не виявиться при перевірці накладних на товар, що продається, його за законом мають право оштрафувати на суму, двократну ринковій вартості товару.

КОМЕНТАР
Михайло Василенко, голова правління міського осередку громадської організації «Народна Рада»:
- Спрощена система оподаткування передбачає просту схему ведення бізнесу. Разом із тим податковий кодекс передбачає ведення книг обліку і для підприємців, і для найманих працівників. До того ж, перевірятимуть і податкових агентів. В новому законодавстві існують норми, за якими податківці за результатами перевірки можуть навіть відібрати посвідчення платника єдиного податку та примусити його перейти на загальну систему оподаткування. На нашу думку, такі норми є підставами для проявів корупції.
Коли розроблявся податковий кодекс, все це врахували експерти та підприємці і зареєстрували поправки в законопроект. Однак їх і досі не врахували.
Ми готуємось до нових акцій протесту восени, а поки що підготували брошуру для підприємців «Мистецтво самозахисту» - ми таким чином допомагатимемо підприємцям, щоб вони не боялись перевірок, які стартували з 1 липня, та знали, як себе поводити.
Крім того, ми будемо на семінарах навчати людей «самозахисту» від дій контролюючих органів.
Зрозуміло, що державний бюджет - пустий, його треба наповнювати. А наповнювати його будуть не за рахунок великого бізнесу, а за рахунок дрібних та середніх підприємців. Ми захищатимемось усіма законними методами. При першій же перевірці підприємців на ринку ми в екстреному порядку збиратимемо членів правління, щоб бути присутніми (на це має право будь-яка особа). Ми готові до перевірок, ми знаємо як себе поводити.

Автор: www.pentagon.in.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 липня 2011, 15:55 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації