Вхід | Реєстрація

Як отримати молодій родині житло в Полтаві

Як отримати молодій родині житло в Полтаві
Існує кілька програм, за якими можна отримати будівництво житла в кредит.
Серед них такі:
«Пільговий довготерміновий молодіжний кредит на будівництво житла», «Пільговий  молодіжний кредит  за рахунок статутного капіталу Фонду» та за програмою «Доступне житло».
У 2010 році за програмою «Пільговий молодіжний кредит» у Полтавській області гроші на будівництво житла отримали 12 сімей.
За програмою «Пільговий  молодіжний кредит  за рахунок статутного капіталу фонду» — 6 сімей та за програмою «Доступне житло» — 51 сім’я.
За останні десять років у Полтавській області пільговий кредит молодим сім’ям на будівництво житла надали близько 500 сім’ям. Про це повідомили в Полтавському регіональному управлінні державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву».
— Зараз у списку  372 особи, які бажають отримати житло таким чином, — розповіла Неля Заїка, економіст-консультант Полтавського регіонального управління фонду. – Кожен обирає ту програму, яку забажає. Кредит надається на будівництво житла. Ми намагаємося підібрати таке житло, щоб воно було за ціною максимально доступним  для людей. Людина має право відмовитися від тих пропозицій, доки не з'явиться оптимальний варіант. Особа знімається з рейтингу, тільки при повній відмові, в письмовій формі, від запропонованого кредиту. Або ж досягнення кандидатом 36 років.

Які є ризики молодіжного кредитування?
— З боку фонду ризику немає, — запевняє Неля Василівна. – Адже ми дбаємо про виконання всіх забов’язень, які беремо на себе. Інше питання в тому, що в умовах економічної кризи останні два роки, не всі будівельники дотримувалися встановлених строків по будівництву. І через це фонд проводить жорстокий контроль будівельних організацій.

Ще один ризик – платоспроможність.
— Проблемою може стати платоспроможність, — розповіла  Олена Алєксєєва, директор Полтавського регіонального управління фонду. — Кожна родина, яка забажала отримати кредит на будівництво житла повинна прорахувати  всі свої можливості. Адже сьогодні в них є змога брати кредит, а завтра вже ні. Тож потрібно серйозно до цього поставитися, щоб потім не втратити цю квартиру.

Довідка «Кола»:
Платоспроможність в програмах кредитування – це щоб на кожного члена родини, коли віднімете ту суму, яку необхідно вносити за кредити, залишився прожитковий мінімум. На сьогодні, 12 липня, на дітей віком до 6 років – це 832 гривні. На дітей віком від 6 до 18 років — 997 гривень. Для працездатних осіб — 960 гривень. Осіб, які втратили працездатність, — 764 гривні.
Умови та необхідні документи для отримання молодіжного кредиту «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» :
— перебування на квартирному обліку за місцем проживання (для цього необхідно звернутися в орган самоврядування того населеного пункту, де ви прописані) або за місцем праці, якщо така черга є .
— підтвердження про платоспроможність (довідка про дохід з місця роботи).

Кредит отримає:
— сім’я, в якій чоловік та дружина віком до 35 років включно;
— неповна сім’я в якій мати (батько) віком до 35 років включно мають неповнолітніх дітей (дитину);
— одинокі молоді громадяни віком до 35 років включно.

Обов’язкові умови надання «Пільгового молодіжного кредиту»:
— ообовязковий  мінімальний перший внесок — 6% від вартості квартири,
— кредит під 3% річних сім’ям без дітей, позичальник, який має одну дитину, звільняється від сплати відсотків за користування кредитом; позичальникові, який має двох дітей, за рахунок бюджетних коштів погашається 25 відсотків суми зобов'язань за кредитом; позичальникові, який має трьох і більше дітей, — 50 відсотків суми зобов'язань за кредитом.
— термін погашення кредиту до 30 років, але не більш ніж до пенсійного кредиту.

Норми для отримання пільгового молодіжного кредиту такі:
— Норма на отримання кредиту 21 кв.м загальної площі на одного члена сімї + 20 кв.м загальної площі на сім’ю.  Нормативна вартість одного кв.м установлюється за даними держбуду для даного регіону. На сьогодні, 12 липня, вона = 4101, 00 гривень.
По пільговим кредитам існує рейтингова система. Пільги в рейтингу надаються сім’ям, які перебувають на пільговій черзі (позачергова/першочергова), молодим вченим, особам, які мають вчені звання, наукові ступені, майстрам спорту найвищих досягнень. Враховують також термін перебування на квартирному обліку, а також термін реєстрації в Полтавському регіональному управлінні фонду, кількість дітей.

Умови по наданню кредиту за програмою «Пільговий  молодіжний кредит  за рахунок статутного капіталу фонду» :
— мінімальний 1-й внесок 10%,
— відсоток по обслуговуванню кредиту фіксується та розглядається  на момент укладення кредитної угоди та = ставці НБУ (яка може змінюватися) + 3% річних (ставка НБУ, на сьогодні, 12 липня 2011 року, = 7,75 + 3% = 10,75 % річних). Тобто, на даний час, молоді сім’ї отримують кредит під 10, 75 % гривні.
— максимальний термін, на який дається кредит  теж 30 років.
Для програми «Пільговий  молодіжний кредит  за рахунок статутного капіталу фонду» ті ж норми, що й в молодіжному кредиті.

Умови  надання державної підтримки за  програмою «Доступне житло»:
— немає обмежень за віком (для всіх людей, які потребують покращення житлових умов), внесок в розмірі 70%. Держава може надати державну підтримку на будівництво житла в розмірі 30% від вартості житла.

Норми для програми «Доступне житло»
— державна підтримка надається виходячи з норми 21 кв.м загальної площі на одного члена родини та додатково 10. 5 кв.м загальної площі на сім’ю. Все, що перевищує норми сплачується кандидатом за власний рахунок.

Довідка «Кола»:
За детальнішою інформацією можна звертатися в Полтавське регіональне управління державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву". Адреса: вул. Козака 1А, 3-й поверх. Тел. 56-22-04, 69-15-65.

Автор: Юлія Корж, www.kolo.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 липня 2011, 15:11 | Полтава | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації