Вхід | Реєстрація

Вороньківські лісівники вміло займаються мисливством

Вороньківські лісівники вміло займаються мисливством
Вороньківське лісництво ДП «Пирятинський лісгосп», що знаходиться у Чорнухинському районні Полтавської області, займається не лише лісовим, а й мисливським господарством. Зона діяльності – 4 100 га. В цих лісах мешкають лосі, кабани, козулі, зустрічаються й плямисті олені. Декілька років тому на території лісництва побудували вольєри. Нині там мешкають в’єтнамські поросята, а поряд семеро диких кабанів. Всі тварини, що утримуються в вольєрах обов’язково щеплюються проти різних хвороб.
Віталій Шерстюк, лісничий Вороньківського лісництва, говорить:
– Головне розпочати роботу. Побудувати всі необхідні будівлі і завести тварин. В утримані нічого складного не має. Дикі кабани спокійні, неагресивні, вони звикли до людей. Раціон диких кабанів дуже різноманітний: ці тварини їдять як м’ясо, так і рослини. Окрім того, що вони самі знаходять поживу, їх щодня підкормлює єгер Віктор Курбацький. Ці тварини живуть до 20-ти років і виростають до 350-ти кг.
Лісничий продовжує:
– Живуть кабани стадами: по 10-12 голів. Вожаком стада є старша свиноматка, а кабани, які вже старші, живуть в основному одинаками. Дикі свині, привівши потомство, в середині літа відлучають маленьких поросят від себе. До зими вони підростають і разом з дорослими бігають у стаді. Наприкінці серпня тут очікується поповнення диких кабанів. Нещодавно у господарстві з’явилися фазани. Уже близько 2-х десятків яєць заклали до інкубатора для збільшення їх виду. Також до кінця року лісники планують завести ще й перепілок.
Микола Кузьменко, інженер ОЗЛ Пирятинського лісгоспу, додає:
– Для того, щоб задовольнити потреби мисливців обов’язково будемо випускати майбутнє потомство у вільне утримання в лісі, тобто у дику природу. У Вороньківському господарстві є ще й страуси. Поки що їх троє: одна самка й два самці. У цьому заслуга директора лісгоспу і молодого лісничого Вороньківського лісництва, адже саме за їх ініціативи спробували розвести цих чудо-птахів. Страуси не літають, але швидко бігають і здатні розвивати швидкість до 50 км за годину. Їдять все підряд, навіть камінці. Оскільки зубів у страусів не має, то таким чином вони допомагають шлунку перетравлювати їжу.
– Даємо їм ракушняк, що раніше використовували на будівництві. Птахи самі його розбивають і їдять. – каже Віталій Шерстюк.
Лісничий розвінчує легенди про страусів, зокрема те, що ховають голови в пісок. Насправді у разі небезпеки ці птахи ведуть себе інакше: вони присідають і шию, простягнувши, кладуть на землю. Проте, це в умовах дикої природи, а в вольєрах страуси такого не роблять. Вони практично нічого не бояться, лише те, що вище за них. Страусам, що живуть на господарстві більше 3-х років. У цей період вони досягають статевої зрілості. Самка своїми рухами і звуками видає доречну поведінку. Вони несуть яйця лише раз на рік. Загалом, під час шлюбного періоду самка здатна знести біля 10 яєць. У господарстві вже є 4 яйця, які закладуть в інкубатори. Проте, дістати яйця дуже складно, оскільки страуси дбають про своє потомство і захищають його. А ще сила удару птаха інколи сягає близько 120 кг. Тому, лісники переманюють страуса в один кінець вольєра, а з іншого довгою палицею перетягують яйце до забору.
Робота з дикими тваринами – приємна робота, зізнається Віталій Шерстюк. Адже вони створюють не лише пізнавальну зацікавленість у населення, а й екологічне та естетичне виховання як молоді, так і дорослих.

Автор: Прес-служба Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 липня 2011, 15:50 | Чорнухи | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації