Вхід | Реєстрація

Збірна України програла матч за "бронзу", а у фіналі Євро-2011 виступили чотири наших земляка

Збірна України програла матч за "бронзу", а у фіналі Євро-2011 виступили чотири наших земляка
У Вознесенську завершився чемпіонат Європи 2011 року з мотоболу, який підтвердив, що на сьогодні збірній Росії не має рівних. Чемпіонат приніс цілий ряд персональних рекордів, головними володарями яких стали вихованці мотобольної школи Полтавщини, які нині виступають не лише у складі національної збірної України, а й Росії.


ДЕНЬ ЗА ДНЕМ
Хронологія і статистика Євро-2011 увійшло в історію у такій послідовності:
10 липня
Україна - Голландія - 10:4 (Костюк - 5, Бабанов - 4, Бойко - 2; М. Лойманс - 2, К. Хубен - 2). У цьому матчі наш земляк вихованець мотобольної школи вишняківської "Ниви", капітан збірної Іван Костюк забив 5 м'ячів і повторив рекорд, який тримався 15 років - з того часу, як Геннадій Миць у 1996 році (тоді він ще грав за збірну України, а з 1998 року почав виступати за збірну Росії) уперше в історії серед українських бомбардирів забив в одному з матчів чемпіонату Європи 5 м'ячів - причому також у ворота збірної Голландії. Загалом у чемпіонатах Європи 32 гравці забивали по 5 і більше м'ячів в одному матчі, і серед них лише два гравці збірної України - Геннадій Миць та Іван Костюк.

11 липня
Білорусь - Росія - 2:8 (Куприянчик, Климовець; Сосницький - 3, Липинських - 2, Криштопа - 2, Царьов).
Німеччина - Голландія - 7:3 (Ретіх - 3, Лосканд - 2, Сінн, Гербер; М. Лойманс, К. Хубен).
Білорусь - Україна - 6:3 (Власовець - 3, Бойко - 2, Ісаєв; Бабанов, Бойко, Павловський).

12 липня
Білорусь - Голландія - 7:1 (Бойко - 3, Власовець - 2, Ісаєв, Богданець; М. Лойманс - 2).
Росія - Німеччина - 2:0 (Сосницький, Липинських).

13 липня
Росія - Голландія - 10:1 (Криштопа - 5, Царьов - 2, Липинських - 2, Анд. Гусєв; К. Хубен).
Німеччина - Україна - 7:3 (Ретіх - 4, Гербер - 2, Лосканд; Костюк, Бабанов, Бойко).

14 липня
Білорусь - Німеччина - 0:4 (Уолш, Сінн, Гербер, Топкайя).
Україна - Росія - 1:14 (Бабанов; Криштопа - 4, Царьов - 3, Анд. Гусєв - 3, Липинських - 2, Ант. Гусєв, Крошка). Збірна України у цьому матчі трохи не дотягнула до антирекорду своєї поразки з найбільшим рахунком на чемпіонатах Європи, (1:15 - від збірної Німеччини, 1995 рік).

Підсумкова таблиця кваліфікаційного турніру:
Росія                     4 4 0 0  34:4  8
Німеччина             4 3 0 1 18:8   6
Білорусь                4 2 0 2 15:16 4
Україна                 4 1 0 3 17:31  2
Голландія              4 0 0 4    9:34  0


ВПЛИВ НОВОГО РЕГЛАМЕНТА
Ці підсумки кваліфікації визначили пари півфіналістів. Перший півфінал Росія (1 місце) - Україна (4 місце), другий півфінал - Німеччина (2 місце) - Білорусь (3 місце).

15 липня
Півфінали
Росія - Україна - 9:1 (Царьов - 4, Крошка - 2, Липинських - 2, Анд. Гусєв; Костюк).
У першому періоді збірна України грала в активній обороні і змогла зберегти свої ворота "сухими" (0:0). Та після другого періоду перший фіналіст Євро-2011 визначився практично достроково: рахунок уже був 4:0 на користь росіян. У третьому періоді на гол Івана Костюка (на 32-й хвилині) суперники відповіли трьома забитими м'ячами (7:1). А в останній чверті гри збірна України пропустила ще два м'ячі і зазнала чергової відчутної поразки від росіян з остаточним рахунком - 1:9. Цікаво, що наші земляки - лідери збірної Росії Олександр і Володимир Сосницькі (вихованці вишняківської "Ниви") і Геннадій Миць (вихованець полтавського "Вимпела") у двох матчах у Вознесенську проти збірної України участі не брали і навіть не були внесені до складу команди в офіційних протоколах цих матчів.

Німеччина - Білорусь - 4:3 (Топкайя - 2, Ретіх, Гербер; Власовець - 2, Ісаєв).
Це була найцікавіша гра у Вознесенську, яка виправдала введення нового регламенту проведення чемпіонатів Європи. Бо саме у Вознесенську вперше було проведено півфінальні матчі. Раніше у фіналах грали команди, які посідали перше та друге місця у кваліфікації. Тоді росіяни робили все можливе, щоб "протягнути" до фіналу збірну Білорусі. І протягом останніх років саме росіяни з білорусами грали у фіналах. Тепер регламент змінено на вимогу мотоболістів західноєвропейських країн. І вже у першому "зміненому" чемпіонаті завдяки півфіналу вдалося таки "відчепити" від фіналу білорусів. Для цього збірній Німеччини довелося попрацювати на повну потужність, адже після другого періоду білоруси вели в рахунку - 2:1. Вирішальним став передостанній, третій період, який завершився з рахунком - 3:1 на користь німців.

16 липня
Матч за 3-є місце
Білорусь - Україна - 8:2 (Власовець - 2, М. Бойко - 2, Куприянчик, Ісаєв, Диковицький, Богданець; Костюк - 2)
Те, що збірна України у матчі за 3-є місце програє з розгромним рахунком, не вірилося навіть після того, як було зіграно перші півгодини матчу. Перший період завершився "всуху" - 0:0. На початку другого періоду Іван Костюк виводить збірну України вперед - 1:0. А потім усе різко змінюється. Після третього періоду українці програють вже з рахунком - 1:6. В останній чверті гри Іван Костюк забиває ще один гол, але білоруси відповідають двома.

Фінал

Росія - Німеччина - 4:2 (Гусєв, Сосницький, Криштопа, Липинських; Сінн - 2).
У фінальному матчі у Вознесенську були задіяні чотири наших земляки. Це - гравці збірної Росії Олександр і Володимир Сосницькі (вихованці вишняківської "Ниви"), Геннадій Миць (вихованець полтавського "Вимпела") і один із чотирьох арбітрів фінальної гри - Володимир Матірний з Полтавського району, який входив до міжнародного квартету арбітрів фіналу разом з Томмі Озієном (Голландія), В'ячеславом Сидоровим та Едуардом Жуком (обидва - Білорусь).
Рахунок фінального матчу, у принципі, не відповідає самому сценарію вирішальної гри. Адже непереможена збірна Росії розпочала матч настільки агресивно, що на 10-й хвилині збірна Німеччини вже безнадійно програвала - 0:3, і доля золотих медалей фактично була вирішена достроково.

КОЛИШНЯ СЛАВА МОТОБОЛЬНОЇ  ПОЛТАВЩИНИ
Другий м'яч у фіналі забив наш земляк Володимир Сосницький. Тепер на його рахунку вже 36 м'ячів, які він забивав виключно у фінальних матчах європейських чемпіонатів - за цим показником йому немає рівних у Європі. А загалом у матчах європейських чемпіонатів Сосницький забив 192 м'ячі. Тож наступного року його чекає інший ювілей - перехід на третю сотню м'ячів. Тут наш земляк поступається лише білоруському супербомбардиру Антону Власовцю, в якого зараз уже 285 "європейських" м'ячів.
Кращим бомбардиром Євро-2011 у Вознесенську став Михайло Липинських (Росія) - 10 м'ячів. На другій позиції - Володимир Царьов (Росія) і Антон Власовець (Білорусь) - по 9 м'ячів, на третій - Іван Костюк (Україна), Сергій Крошка (Росія) і Андре Ретіх (Німеччина) - по 8 м'ячів.
А до десятки кращих бомбардирів усіх чемпіонатів Європи зараз уходять: Антон Власовець (Білорусь) - 285 м'ячів, Володимир Сосницький (Росія) - 192, Олександр Царьов (СРСР, Росія) - 113, Сергій Часовських (СРСР, Росія, Україна) - 95, Томас Шварц (Німеччина) - 77, Жерар Мейєр (Франція) - 72, Геннадій Миць (Україна, Росія) - 72, Іван Костюк (Україна) - 68, Олівер Бонжо (Франція) - 67, Грегорі Гранжон (Франція) - 66. Про колишню славу мотоболу Полтавщини говорить той факт, що у десятці кращих снайперів Європи міцно закріпилися три наші земляки: Сосницький, Миць і Костюк!

18-Й ЧЕМПІОНАТ ІВАНА КОСТЮКА
Наш земляк Іван Костюк є єдиним гравцем збірної України, хто виступав на всіх чемпіонатах Європи з того часу, як у 1993 році національна збірна України вперше взяла участь у змаганнях як незалежна країна. Таким чином Костюк грав на 18-ти поспіль чемпіонатах Європи. На цьому рівні наш легендарний земляк забив 68 м'ячів, з яким входить до чільної десятки бомбардирів усіх країн з часу початку проведення європейських чемпіонатів (з 1986 року).
Інші вихованці мотобольних шкіл нашої області - з Полтави і Вишняків - мають такі персональні історичні реєстри у європейських чемпіонатах (серед польових гравців): Володимир Бойко - 15 чемпіонатів (42 м'ячі) - це другий показник серед усіх гравців збірної, Валерій Мороховець - 11 (18) - це третій показник в історії збірної України, Олександр Проскура - 5 (3), Геннадій Миць (у складі збірної України) - 4 (15), Володимир Калінін - 4 (8), Володимир Тимошенко - 2 (2), Юрій Бурлай - 1 (0), Сергій Васін - 1 (0), Микола Вовк - 1(0); (серед воротарів) - Віктор Оніпко - 5 чемпіонатів (у 2001 і 2002 роках воротаря полтавського "Вимпела" і збірної України Віктора Оніпка визнавали кращим голкіпером чемпіонатів Європи), Ігор Деменський - 5, Олег Геращенко - 3, Олексій Сосницький - 2.

НОВИЙ РЕКОРД ВОЛОДИМИРИ СОСНИЦЬКОГО
16 липня 2011 року стало історичним днем європейського мотоболу. Адже цього дня вперше з часів проведення європейських чемпіонатів (з 1986 року) з'явився гравець, який став 15-разовим чемпіоном Європи. Це наш земляк, капітан національної збірної Росії Володимир Сосницький. До почату Євро-2001 був медальний тріумвірат лідерів, які мали у своїй колекції по 14 золотих медалей: Олександр Царьов, Сергій Часовських і Володимир Сосницький. Тепер з'явився справжній лідер, який випереджає тих таки трьох мотоболістів, які мають по 14 золотих медалей. Після чемпіонату 2011 року до Царьова і Часовських приєднався і рідний брат Володимира Сосницького - Олександр, воротар збірної Росії, який завоював у Вознесенську свою вже 14-у золоту медаль.
Напевно, для братів Сосницьких це ще не остання медальна "межа", адже вони продовжуватимуть грати й на наступних чемпіонатах Європи, які відбуватимуться у Німеччині (2012), Франції (2014), Росії (2015).

Автор: Ігор ЧЕРЧАТИЙ, www.fcvorskla.com.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації