Вхід | Реєстрація

Історичний шлях полтавського футболу на сторінках нової книги

  В 1909 році минулого сторіччя футбол прийшов на полтавську землю. В 2009 році вся спортивна громадськість Полтавщини широко відзначила столітній ювілей зародження футболу в нашому регіоні. В 2010 році ми відзначили - 90- річчя першого чемпіонату міста Полтави та 55- річчя створення полтавської команди майстрів.
  Історія розвитку футболу на Полтавщині береже  цікаві сторінки про футболістів,тренерів,команди, різні футбольні турніри, які проводились на футбольних полях нашого краю.
   Полтавська земля завжди славилась талантами, в тому числі і футбольними. Все, що було досягнуто минулими поколіннями при зародженні, розвитку та утвердженні полтавського футболу повинно зберігатись і примножуватись прийдешніми і наступними поколіннями. З цією метою на замовлення Головного управління інформаційної та внутрішньої політики Полтавської обласної державної адміністрації ,за планом випуску соціально-значимих видань,  в видавництві ТОВ « АСМІ» накладом в 500 примірників вийшло з друку науково-популярне видання :» Енциклопедія Полтавського футболу(1909-2010р.р.)»
 Авторами видання Ломовим Анатолієм Григоровичем та Криворотьком  Сергієм Андрійовичем вперше на Полтавщині зроблена вдала спроба написання енциклопедичного видання обласного масштабу. На 561 сторінці в алфавітному порядку розміщені матеріали про футбольні команди, футболістів, тренерів, спортивних журналістів,функціонерів, спонсорів, які зробили свій внесок в становлення, розвиток та популяризацію футболу в області.
 В книзі наведені короткі, але досить цікаві   довідкові статті, факти, події, пригоди ,таблиці, статистичні дані футбольного життя полтавського краю. Цікаві архівні і історичні матеріали показують, що футбол це не просто гра, а захоплення  мільйонів полтавчан, трудових , виробничих, військових колективів, фізкультурно-спортивних товариств.  Вперше об*ємно , глибоко і чітко висвітлені змагання першості і Кубка області в яких приймали участь тисячі команд з усіх куточків Полтавщини. Витяги і звіти з засобів масової інформації різних часів і періодів, як барвисте намисто, прикрашають цю чудову книгу. Видання вдало, професійно і зі смаком ілюстроване. В ньому розміщено більше п’ятисот фотографій. Велика їх кількість друкуються вперше і є досить унікальними.
  Для широких верств населення книга цікава ще й тим, що в ній описано про розвиток народної гри  в усіх районах області, в великих містах , селищах і зовсім малих селах. На першому плані  в виданні - спортсмени,як дійові особи цього наймасовішого і найцікавішого виду спорту. І не тільки ті що досягли найвищих вершин. Але й мільйони тих,хто знайшов в футболі місце для загартування, оздоровлення, фізичного розвитку, самовдосконалення,  втіху.
 Книга вийшла під загальною редакцією спортивного журналіста,історика полтавського футболу Анатолія Григоровича Ломова .На протязі декількох десятиліть він докладає багато зусиль в розвиток футболу на Полтавщині. Його публікації на футбольну тематику друкувались і друкуються як в обласних так і всеукраїнських виданнях. Багато років він був автором друкованих програм до матчів футбольної команди «Ворскла». Анатолій Григорович автор першої офіційної емблеми полтавської команди майстрів «Ворскла». Автор видань «Сторінки історії полтавського футболу» (1909-1999рр..), «Міжнародні маршрути «Ворскли»2009року», «Зоряна мить «Ворскли»в 1998році, «Ворскла» факти, події, наставники 1955-2010 роки і багатьох інших.  З особистого архіву Ломова  в даній книзі розміщено шістдесят процентів матеріалу. Ще більше цікавого він мабуть надрукує в наступних виданнях.
 Безперечно , що в книзі чільне місце відведене флагману полтавського футболу команді «Ворскла». І це вірно. Бо завдяки цьому футбольному колективу Полтавщину ,як край, знають у всьому світі. Завдячуючи спонсорській підтримці футбольного клубу «Ворскла» авторам і замовникам вдалося дещо збільшити тираж. Але як на мене, то він аж занадто малий. У нас як завжди все впирається в брак коштів. Ложкою меду хочемо накормити мільйони. А це мабуть неможливо.
А скільки цікавого і важливого на футбольну тему  ще  потрібно писати,писати,писати. Бо це також наша історія, це наші традиції,це наші досягнення, це наша культура, це наша гордість і слава, це наша звитяга.  І на цій царині ми повинні залишити вічний слід  не тільки в одній такій книзі, а в сотнях, а може й тисячах. На стендах музеїв ,полицях  бібліотек і магазинів, в робочих кабінетах керівників такі книги  повинні займати чільне місце. Тому, що це одна із сторін нашого життя,нашої історії.

Автор: Анатолій Кривий Прес-секретар Громадської ради при виконавчому комітеті Полтавської міської ради.


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації