Вхід | Реєстрація

Зелений бізнес

З 1 грудня Кременчуцьке лісове господарство розпочало продаж сосни для оптовиків, з 10 грудня зелений товар надійде у роздрібну торгівлю. Спеціалісти лісгоспу почали заготівлю сосни до новорічних свят. Вирубку дерев проводять тотально, коли прибирають усі дерева з масиву, та вибірково – для розчищення посадки. Головний лісничий державного підприємства «Кременчуцьке лісове господарство» Роман Пащенко зазначає, що цього року з 35 тис. га лісів господарства 5 га буде вирубано. Як не закликай до збереження природи, проте люди не можуть відмовитися від дикої традиції рубати ялинки. А якщо є попит, то має бути і пропозиція. За словами спеціаліста, ялинковий конвеєр з вирощування та постачання новорічних дерев приносить лісовим господарствам непогані прибутки, а природі від цього шкоди не так багато, як від промисловості. Дехто нарікає, що ліси рідшають і ґрунти біднішають щороку, проте лісники кажуть: наса­дження постійно поновлюються, а кореневище зрубаної ялинки служить своєрідним добривом.

Ялинковий конвеєр
Щоб створити 1 га насаджень сосни звичайної, витрачають близько 6,5 тис. грн на посадку. Потім щороку маленькі деревця обробляють механізованим способом, аби їх не заглушили бур’яни, щоразу витрачаючи на паливно-мастильні матеріали 2 тис. грн. Молоді саджанці обробляють 5-6 разів на рік, згодом – все рідше. Щоб новорічна сосна набула товарного розміру, необхідно 5-6 років.
У Кременчуцькому лісгоспі, що охоплює також територію Кобеляцького, Глобинського та кількох інших районів, вирощують переважно сосну звичайну, яка більш ароматна, ніж кримська. Останню дорожче садити і важче за нею доглядати.

Сезон крадіїв ялинок вже розпочався
4 грудня у лісовому масиві Глобинського району було затримано лісоруба з 7-ма соснами. Крадієві належить виплатити по 154 грн за кожне зрубане дерево та від 85 до 170 грн адмінштрафу.
Головний лісничий Кременчуцького лісгоспу Роман Пащенко зазначає, що працівники лісу двічі на рік працюють майже цілодобово і без вихідних: у літню спеку, коли висока ймовірність пожеж, та у передноворічні дні. Наразі на території лісгоспу ведеться посилене патрулювання, яке триватиме до 31 грудня включно. А планова заготівля ялинок завершиться щонайпізніше – 27 грудня.

Скільки коштує?
Ціни для роздрібного продажу ялинок у Кременчуцькому лісовому господарстві, що по вул. Шевченка. Порівняно з минулим роком, вони зросли на 20%.
До 1 м – 24 грн.
Від 1 м до 2 м – 30 грн.
Від 2 м до 3 м – 42 грн.
Щороку у новорічний сезон Кременчуцьке лісове господарство продає близько 10 тис. сосен. Упродовж останніх років попит стабільний. Кременчуцькі ялинки до вподоби не лише місцевим жителям, а й оптовикам з Дніпропетровська та Києва.

«В лесу родилась елочка, в горшке она росла»
Таку пісеньку заспівають у Кременчуці вже через рік, саме тоді у місцевому лісгоспі планують запустити у продаж першу пробну партію новорічних ялинок у горщиках.
— Таке деревце заввишки 40-50 см можна тримати в горщику приблизно півроку, потім його необхідно висадити у відкритий ґрунт, – розповідає головний лісничий Кременчуцького лісгоспу Роман Пащенко.
Саджанці вже ростуть у розсаднику в Садках, наразі вони зовсім маленькі. За словами Романа Пащенка, якщо за літо деревця добре підуть в ріст, то до Нового року-2011 якраз надійдуть у продаж. Щоправда, така лісова красуня – не з дешевих. У Києві, наприк­лад, ялинки в горщиках не лише продають, а навіть здають в оренду на період новорічних свят. Деревце заввишки понад 1 м можна купити за 300 грн і більше. Невеличкі ялинки по 30-50 см – до 100 грн. Взяти в оренду деревце можна за 10% вартості на день.
А в країнах Європи ялинку з горщиком після Нового року повертають в магазин за зниженою ціною або безкоштовно передають у лісове господарство чи місцевий парк, щоб деревце висадили на волі – така екологічна акція багатьом до вподоби.

Автор: Лариса ГОРИСЛАВЕЦЬ, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 грудня 2009, 13:52 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації