Вхід | Реєстрація

Ми самі закидали себе тими відходами!

Ми самі закидали себе тими відходами!
Практику роздільного збору сміття в Кременчуці позитивно оцінив заступник голови Полтавської облради В. Замикула під час відкриття в нашому місті щорічної науково-практичної екологічної конференції.
Конференція має назву «Оцінка техногенного впливу на довкілля. Нові технології очистки промвикидів, зворотних вод, переробки відходів». На думку Володимира Замикули, утилізація побутових відходів сьогодні посідає перше місце в переліку невирішених екологічних питань.
— Ми самі себе вже закидали цими відходами, - зазначив посадовець. - Відходи роками лежать на майданчиках, і страшно уявити, що в землі під тими майданчиками коїться.
Також пан Замикула запропонував екологам розглянути ще кілька проблем. Зокрема, перенасичення землі пестицидами, яких на території Полтавщини накопичилося більше 740 тонн. Частину з них (310 тонн) буде ліквідовано за кошти обласного екологічного фонду, проте більшість залишиться. Також потребує вирішення проблема берегоукріплення Кременчуцького водосховища.
Були пропозиції до обговорення в рамках конференції і від кременчуцької мерії. Міський голова Олег Бабаєв підкреслив, що Кременчук має досить негативні показники щодо стану здоров’я городян. Так, наше місто залишається першим в області щодо рівня захворюваності на рак.
Перший заступник міського голови Андрій Погрібний запропонував внести в резолюцію конференції два звернення до Верховної Ради України. Перше - переглянути в бік збільшеннярозмір відрахувань від екологічного збору, який сплачують підприємства до міського екологічного фонду. Зараз місцева складова становить 50%, але у перспективі має значно зменшитися. Друге – переглянути тарифи на вивезення сміття для промислових підприємств. Нині, за словами першого віце-мера, вивезення сміття на Деївський полігон коштує для підприємств копійки. Водночас міське звалище заповнене вже на 80%, і постає проблема розробки нового. На це потрібні кошти.
Підкинув «дров» у полум’я екологічних дискусій і головний санлікар Кременчука Віктор Самойленко. Його непокоїть, що й досі не вивчене питання впливу на здоров’я людей електромагнітного випромінювання, у той час як кількість мобільних вишок зростає повсякчасно.
Всеукраїнська екологічна конференція триватиме 5 днів – до 16 вересня. Планується заслухати близько 30 доповідей. Більшість з них безпосередньо стосується нашого міста та району. Особлива увага буде приділена будівництву Біланівського ГЗК.

Мер виявить, де смердить
Кременчук нарешті придбав мобільну лабораторію для вимірів промислових викидів. Місту вона обійшлася у 800 тис. грн. Наразі, як повідомив заввідділу екологічної безпеки міськвиконкому Г.Демьохін, в лабораторії на базі мікроавтобуса встановлюють обладнання, наприкінці вересня вона буде готова для роботи. Першим випробувати лабораторію в дії має намір міський голова О.Бабаєв. Він вже висловив побажання поїхати до сталеливарного заводу й перевірити вміст викидів підприємства.
Мобільна лабораторія дозволить міським екологам оперативно реагувати на скарги населення щодо неприємного запаху в повітрі та в лічені хвилини виявляти джерело викидів. (I. Данилова)

Дольова участь

Підприємства мають профінансувати реконструкцію звалища. Таку пропозицію висловлює завідділу екологічної безпеки міськвиконкому Г.Демьохін. За оцінкою фахівців, ресурсів діючого Деївського полігону вистачить щонайбільше на 8 років, місту потрібно розробляти наступну чергу звалища. Iснує й проект реконструкції, вартість якої наразі оцінюється в суму близько 100 млн грн. Залучити міські підприємства до реалізації цього проекту й пропонує Г.Демьохін, оскільки промислові відходи становлять 50% тих, що надходять на звалище.
За словами еколога, за низьких існуючих тарифів підприємствам вигідніше вивезти відходи на полігон, ніж займатися їх переробкою. Міська влада до пропозиції пана Демьохіна поставилася скептично. Мер зауважив, що деякі потужні підприємства «зі скрипом» виділяють навіть 5 тис. грн на святкування Дня міста. (I. Данилова)

Автор: Олена УСКОВА, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 вересня 2011, 12:44 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації