Вхід | Реєстрація

14 грудня українці вшановують учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС

Саме цього дня було завершено будівництво саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком станції. Вшановували ліквідаторів і в Полтаві. Зокрема, концерт для них відбувся у Ленінському райвиконкомі. Олександр Крумін та Альберт Івлєв – далі.
Наразі у Ленінському районі Полтави проживає 462 особи, котрі брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Та до зали засідань Ленінського райвиконкому, де вшановували ліквідаторів, завітали далеко не всі: хтось працює, інші не змогли прийти через хворобу.
На початку заходу – короткий екскурс в історію, у страшну ніч з 25 на 26 квітня 1986 року. Колишній дозиметрист Петро Савицький пригадує: територія навколо реактора перетворилася на мертву зону.
Петро Савицький, ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС:
- Житловий будинок, але відчувався від нього якийсь холод, ніби мертвий будинок. Тварин не видно, птахи не співають.
Вшановуючи «чорнобильців», керманич Ленінського району Едуард Рева говорить: райвиконком турбується про ліквідаторів наслідків страшної техногенної аварії, але підтримка держави залишає бажати кращого.
Едуард Рева, голова Ленінської районної ради м. Полтава:
- Ми виконуємо свої обов'язки, але хотілося б, аби держава більше фінансувала ті заходи, яких потребують наші ліквідатори. На сьогодні вони тільки на 12% забезпечені путівками до оздоровчих санаторіїв, те ж саме і з лікуванням.
Погоджуються і ліквідатори: фінансування потреб «чорнобильців», говорять, недостатнє.
Петро Савицький, ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС:
- Приходиш до аптеки по ліки, аптекарка говорить: «Я не можу тобі дати ліки, тому що на Ленінський район всього 2 тис. грн. на всіх ліквідаторів». Як можна щось купити, коли препарат коштує 300, 500 грн., по-різному.
Що ж до урочистостей, то ліквідаторів відзначили грамотами від Ленінської райради та від громадської організації «Союз Чорнобиля». Була у програмі і хвилина мовчання, а у пам'ять про нині покійних «чорнобильців» запалили свічку.
Та все ж завершили урочистості на мажорній ноті: зокрема, свою пісенну творчість глядачам подарували учасники ансамблю ветеранів «Черемшина».

Автор: Олександр Крумін, www.misto-tv.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації