Вхід | Реєстрація

Лісівники області вивчали польський метод ведення господарства

7 жовтня відбулося виїзне засідання колегії Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства на базі ДП «Лубенське лісове господарство» за участі начальника управління Юрія Тараненка, голови Лубенської РДА Віктора Алєксєєнка, директорів, головних лісничих, спеціалістів лісового господарства області, викладачів коледжу.

Лубенський лісгосп – перший в області, що працює в умовах пілотного проекту за польським методом ведення лісового господарства. Такий проект екологічно спрямований і вважається найкращим у Європі. Директор лісгоспу Роман Сендзюк  радо поділився із колегами досвідом роботи в нових умовах управління. На даний час підприємство має площу 16641 га, складається з 9 лісництв та розташований на території 5 адміністративних районів. Ліси підприємства знаходяться в зоні інтенсивного лісового господарства, основою якого є розширене відтворення лісів, тобто створення нових лісових насаджень в обсягах, що перевищують їх вирубування та заліснення земель не придатних для ведення сільського господарства. Більшість лісів носить захисне та природоохоронне значення. Коефіцієнт відтворення лісів по лісгоспу в 2011 році склав 7,1 при середньому області 2.

Лубенщина завжди славилась новаторством у створенні лісових культур на неугіддях. Завдяки відомому Лохвицькому методу було заліснено тисячі гектарів і балок зі схилами до 45 градусів, зупинена водна і вітрова ерозія.    

Під час пленарного засідання Віктор Алєксєєнко розповів: «Районна влада тісно співпрацює з лісівниками по реалізації обласної програми комплексного розвитку «Ліси Полтавщини до 2015 року» по створенню нових лісів. Щороку на Лубенщині садять понад 175 га лісу. Сподіваюся, що разом ми зробимо все, щоб лісистість Лубенського району суттєво збільшилася.»

У ході колегії було оглянуті нові місця відпочинку, що знаходяться поблизу автошляху державного значення Київ-Харків. Усі вони мають бесідки, місця для вогнища, санітарні зони, місця для сміття. Все створено для комфорту населення.

Потім лісівники побували на території Приміського лісництва, де побачили реальний приклад розбудови та благоустрою. Оглянули тепличне господарство по вирощуванню сосни звичайної, вільхи та берези. А також закладення території нового лісорозсадника. Вже восени на ньому буде проведено осінній висів лісового насіння листяних лісових порід.

Наступним пунктом зупинки був показовий приватний лісорозсадник по вирощуванню декоративних культур.

Учасники колегії також ознайомилися із комплексним веденням лісового та мисливського господарства на прикладі Удайського лісництва Лубенського лісгоспу. В Удайському лісництві займаються вольєрним розведенням диких тварин. Тут є дикі кабани, перепела, фазани. Для підгодівлі тварин у зимовий період засаджують цілі плантації кукурудзи, ставлять підгодівельні майданчики, солонці. Створюються всі умови для збільшення популяції диких тварин.
Всі лісогосподарські об’єкти  були  представленні учасникам колегії на відмінно.


Автор: Прес-служба Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 жовтня 2011, 17:11 | Лубни | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації