Вхід | Реєстрація

Прізвища героїв викарбують на меморіальних плитах

Прізвища героїв викарбують на меморіальних плитах
Прізвища героїв-ополченців, які загинули під час оборони Кременчука в 1941 р., будуть викарбувані на меморіальних плитах на Деївській горі. Допомогти у цій шляхетній справі пообіцяв керівник Крюківського кар’єроуправління Анатолій Ромашко.
Влітку цього року під час проведення конкурсу ідей щодо благоустрою міста «КП» внесла й власну пропозицію: біля обеліска загиблим ополченцям на Гострій могилі Деївської гори встановити меморіальні плити з прізвищами полеглих героїв.
— Iдея викарбувати прізвища загиблих ополченців з’явилася після зустрічі з кременчуцьким пошуковцем Лідією Дмитрівною Шатковою, яка на той час збирала відомості про героїв, аби внести їх до Книги Пам’яті з нагоди 70-річчя створення дивізії народного ополчення. Газета, надрукувавши список загиблих ополченців, отримала чимало дзвінків від читачів з пропозицією доповнити його та внести нові прізвища. Ми зрозуміли, що увічнення подвигу героїв-земляків необхідне, аби пам’ять про них жила завжди. Так виникла ідея встановити гранітні плити з іменами ополченців на місці їхньої загибелі на Деївській горі, – розповідає директор ТОВ «Панорама Кременчука» Юрій Гриценко.
Iніціативу газети підтримав керівник Крюківського кар’єроуправління Анатолій Ромашко. У 1947 р. силами саме цього підприємства було зведено обеліск на Гострій могилі. Варто нагадати, що навколо розташовувались і плити з прізвищами героїв. Але за часів перебудови меморіальний комплекс зазнав вандальських дій: зникли плити, огорожа, бронзова табличка та зірка на обеліску. Натомість з’явилася нова тополева алея, у належному стані утримується територія та дорога до обеліска. Незмінно двічі на рік – у День Перемоги та День визволення міста від німецько-фашистських загарбників, біля Гострої могили проходить мітинг пам’яті.
— Це традиція, яку ми зберігаємо, аби молоде покоління пам’ятало подвиг своїх дідів, – каже директор кар’єроуправління Анатолій Ромашко. – Серед загиблих на Деївській горі є й родичі працівників нашого підприємства. Ми обов’язково встановимо кам’яні брили з прізвищами героїв, список яких передав нам Юрій Гриценко. Якщо з’являться нові відомості про ополченців, ми готові доповнити цей список, для того залишимо місце на плитах. (I. Данилова)
Підтримати цю справу пообіцяла і влада Крюківського району. Щоб узгодити дії з увічнення пам’яті ополченців, до мерії буде підготоване відповідне звернення. Планується, що плити на Гострій могилі встановлять наступного року до Дня міста.

Автор: www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 жовтня 2011, 16:45 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації