На Полтавщині від отруєння дикорослими грибами постраждало 9 людей, у тому числі 3-є дітей.
Зокрема, 11 жовтня у м. Миргороді грибами отруїлись троє місцевих мешканців. Потерпілі вживали на вечерю дикорослі печериці та сироїжки. На ранок любителів «лісових делікатесів» госпіталізували до реанімаційного відділення Миргородської центральної районної лікарні. Стан постраждалих – середньої тяжкості.
Основною причиною грибних отруєнь є невміння грибників розпізнавати їстівні та отруйні гриби. Так, неїстівних шапинкових грибів існує 80 видів, близько 20 — особливо небезпечні для життя людини. Найчастіше люди труяться отруйними пластинчастими грибами, що приймають за їстівні. Зокрема, найотруйніший гриб - бліду поганку можна переплутати із сироїжкою, печерицею, зеленушкою. Причому отруїтися можна і грибним пилком, що містить спори блідої поганки. Недаремно цей гриб називають «королевою отрут».
Щоб не отруїтися дикорослими грибами, скористайтеся наступними порадами:
Поради грибникам
• Збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні.
• Не беріть до кошика невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою. Остерігайтеся пластинчатих грибів, адже отруйні гриби маскуються під них.
• Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих, а також тих, що ростуть поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях.
• Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках - вони не завжди відповідають дійсності.
• Не збирайте грибів під час посухи, адже у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини.
• Ніколи не застосовуйте „домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
• Чистити, мити та готувати гриби слід в день їх збирання. Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити консервацію. Відібрані гриби необхідно відварити кілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин.
• Гриби не можна вживати дітям, літнім людям, вагітним жінкам та людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки. Це занадто „важка” їжа для органів травлення.
Допомога при отруєнні
Грибні отруєння можуть протікати по-різному, оскільки всі види грибів відносяться до різних сімейств, а тому містять і різні отруйні речовини. Тим отруєння виявляється небезпечніше, чим довше був часовий проміжок між їжею та проявом перших симптомів. А головні симптоми отруєння такі: нудота, блювота, пронос, біль у животі.
При перших ознаках отруєння необхідно обов’язково викликати “швидку медичну допомогу”. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок 1-2 літрами сольового розчину або слабкого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими. Після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. Ні в якому разі не вживайте спиртні напої, які лише сприяють всмоктуванню отрути.
Пам’ятайте, що отруєння грибами важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому медичної допомоги.