Вхід | Реєстрація

До всіх вершин життя приводить праця!

До всіх вершин життя приводить праця!

У кременчуцькому парку Миру закінчено спорудження Алеї Героїв праці, на якій встановлені меморіальні дошки двічі Герою Радянського Союзу, льотчику-космонавту СРСР Олексію Леонову, який навчався у Кременчуцькому льотному училищі цивільної авіації, та 8-ми Героям Соціалістичної праці, які працювали на підприємствах Кременчука. Наразі завершуються роботи з благоустрою прилеглої до Алеї території, та скоро відбудеться її урочисте відкриття. А до пам’ятних дошок вже приходять ветерани.

З одним із них – Віктором Олександровичем Сиротенко ми зустрілися минулого четверга біля пам’ятної дошки Герою соціалістичної праці Сергію Заїченко. Виявляється, Сергій Заїченко працював токарем у механічному цеху КрАЗу, а Віктор Сиротенко був у нього старшим майстром.

«Це було у 1966-му році. Тоді КрАЗ був найбільшим підприємством Кременчука. І ми на заводі працювали разом в одному цеху. Я його добре пам’ятаю. Він був працелюбною людиною, приймав активну участь у громадському житті, і на заводі його дуже поважали. Тому і дали Героя праці. Добре, що наша влада вирішила вшанувати Героїв соціалістичної праці, та виявити повагу до тих людей, які відроджували наше місто», - розповів Віктор Сиротенко, який проживає поруч з Алеєю - на вулиці Мира.

Того ж дня оглянути хід робіт на Алеї Героїв праці приїхав ініціатор її будівництва, голова Автозаводської районної ради, на балансі якої знаходиться парк Миру, Володимир Коваленко. Він погодився відповісти на питання щодо мети її створення.

  • Чому виникла ідея будівництва Алеї Героїв праці?
  • У нас в парку Мира збудована Алея Слави. На ній встановлені пам’ятні дошки тим військовим частинам, які відзначилися при визволенні нашого міста від фашистських загарбників, та яким за це було присвоєне почесне найменування «Кременчуцьких». Ми вирішили, що було би справедливо відзначити і тих людей, які відбудовували наше місто після війни та працювали на його підприємствах. Створюючи Алею Героїв праці ми вшановуємо всіх ветеранів праці, і дякуємо цим людям за все те, що вони зробили для нашого міста.
  • Тобто ця Алея передбачає зв'язок між поколіннями та вивчення історії Кременчука через історію Героїв праці?
  • Так, будівництвом Алеї Героїв праці ми розпочинаємо в районі новий масштабний проект, який буде спрямований на вивчення історії життя та трудових досягнень Героїв праці у школах та професійно-технічних училищах району. Дев’ять шкіл та дев’ять професійних навчальних закладів: ПТУ, ліцеї, залізничний технікум і льотний коледж, які знаходяться на території Автозаводського району, приймуть участь у вивченні історії життя 9-ти Героїв праці. Для цього в них будуть створені дослідницькі загони за прикладом пошукових загонів у школах, які в рамках районної програми «Пам'ять про війну єднає» займаються дослідженням бойового шляху тих військових частин, яким у роки війни за визволення Кременчука було присвоєне почесне найменування «Кременчуцьких». Назва нового проекту - «До всіх вершин життя приводить праця!». Вважаю, що його реалізація буде сприяти підвищенню престижу робітничих професій, та поваги до сумлінної праці. А це для нашого суспільства сьогодні є вкрай актуальним.
  • Хто допомагав Автозаводському райвиконкому в будівництві Алеї Героїв праці?
  • Перш за все це міський голова Олег Мейданович Бабаєв. Слова вдячності за допомогу в спорудженні Алеї Героїв праці хочу також висловити голові наглядової ради ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» Володимиру Івановичу Приходько, генеральному директору ХК «АвтоКрАЗ» Сергію Васильовичу Сазонову, та багатьом іншим людям, які відкликнулися на пропозицію Автозаводської районної ради щодо створення такого меморіалу.
  • Чому цю Алею вирішено побудувати саме в парку Мира?
  • Це, напевно, символічно, що у парку Миру, який знаходиться на балансі Автозаводської районної ради, за останні роки збудовано цілий комплекс меморіальних споруд. У парку э Алея Слави у пам'ять про солдат із тих військових частин, які визволяли наше місто у 1943 році, відкрито Музей військової техніки, встановлено єдиний в Україні Гонг Миру, а тепер ще і збудована Алея Героїв праці. Ми вшановуємо і тих, хто визволяв наше місто, і тих хто його відроджував після війни. Тому що: «Из одного металла льют медаль за подвиг и за труд!».
  • Коли планується офіційне відкриття Алеї Героїв праці?
  • Урочисте відкриття Алеї Героїв праці відбудеться об 11-ої години 3-го листопада. На відкриття ми запросимо ветеранів КрАЗу, Крюківського вагонобудівного заводу, інших підприємств міста, на яких працювали Герої праці, і де зберігається пам'ять про цих людей. Обов’язково будуть учні з тих шкіл та ПТУ, які приймуть участь у проекті «До всіх вершин життя приводить праця!». Будемо також раді всім кременчужанам, які прийдуть на ці урочистості. 

Автор: Віктор Крук


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 жовтня 2011, 10:38 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації