Вхід | Реєстрація

Ліс потрібно не лише посадити, а й зберегти

Ростуть, зростають полтавські ліси. Міцніють, тягнучись до сонця, молоденькі дерева. Ось уже піднялися кількарічні культури. Але в осінньо-зимовий період над ними нависає загроза від лісових мешканців. Саме в цю пору дикі тварини – особливо козулі, дикі кабани, олені, шукаючи поживи, можуть пошкоджувати верхівки молодих культур.
Для того, щоб ліс продовжував зростати, лісівники восени провели обробку рослин репелентом. Цей засіб досить ефективний, оскільки не приносить шкоди для тварин, а лише відлякує їх. Обробіток рослини проводиться вручну. Кожен центральний пагінець покривають спеціальною білою пастою препарату. Захисна дія спричинена в основному механічною протидіючою речовиною в продукті, через що виключена можливість адаптації тварин до препарату.
Ярослав Марченко, головний спеціаліст сектору охорони і захисту лісу ПОУЛМГ, розповів, що обробіток рослин таким розчином репеленту дуже потрібен, бо пошкоджена верхівка сосни, призводить до викривлення пагону, що спричиняє втрату товарного вигляду деревини.
Вперше цей засіб почали використовувати років п’ять тому в Гадяцькому лісгоспі, оскільки в його лісах значна чисельність дичини. Раніше підприємство займалося огородженням молодих культур, проте такий спосіб займав багато часу й витрат. Фахівці ж зазначають: ліс потрібно не лише посадити, а доглянути та зберегти. Тому використовують репелент, як перевірений засіб для відлякування дичини.
Нині його застосовують, крім Гадяцького лісгоспу, в Миргородському, Лубенському та Диканському лісгоспах. На початку жовтня ці підприємства провели обробіток молодих культур від парнокопитних.


Автор: Прес-служба Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 листопада 2011, 10:05 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації