Вхід | Реєстрація

Павло Маник скинув в ополонці 40 кілограмів

Павло Маник скинув в ополонці 40 кілограмів

Мешканець вулиці Чкалова, що у Нових Санжарах, вже два роки кожного дня поспішає на річку. Купається він і у спеку, і в тридцятиградусний мороз.
Перший досвід загартовування Павло Маник отримав іще у армії. Служив він у Казахстані, на відомому всім Байконурі. Там взимку температура опускалася до -50 за Цельсієм. У такий холод товариші Павла по службі зранку починали день обтиранням снігом.
— Хлопці ці були з Москви, із Люберців. Цей район зараз відомий своїми бандитами. А ті були усі спортсменами. Самі снігом обтиралися і мене привчили. Так я увесь термін служби там і закалявся.
Повернувшись додому з армії, Павло Маник загартовуванням не займався. Аж до позаминулого року.
— На річку мене погнали проблеми із здоров’ям, — пояснює чоловік, — раніше був постійно підвищений тиск — 120 на 170. Раз на півроку доводилося звертатися до лікарів, лягати під крапельницю. До того ж вага була чималенька — 147 кілограмів.
Взагалі-то цілеспрямовано скидати вагу наш герой не планував. Просто хотів нормалізувати тиск і для цього почав щодня ходити купатися на Ворсклу. Розпочав свої водні процедури у травні 2010-го року. І з тих пір практично жодного дня не пропустив без плавання.
— Результат можете оцінити самі. Зараз я важу 107 кілограмів. Тиск взагалі не міряю. При цьому харчуюся так само, ніяких дієт. Похудав тільки за допомогою купання.
За словами самого Павла Маника (який відомий своїм почуттям гумору), купатися його змусив і спір, який виник між самим Павлом Андрійовичем та його сином — Вадимом.
— Ми із сином поспорили, що я буду купатися, доки на піонерському пляжі останні листок не впаде. Або все українське суспільство не стане заможним, — сміється мій співрозмовник, — потім втягнувся так, що кидати купатися вже й у голову не приходило.
Купається Маник круглий рік. Коли весна чи літо і надворі тепло, то процедура купання відбувається звичайно — прийшов — покупався — пішов додому. У холодну ж пору року самому купанню передує цілий ритуал.
— Взимку краще купатися вдень чи під вечір — вранці дуже холодно. Коли приходжу на пляж, лопаткою розбиваю лід, готую собі ополонку для занурення. Перед тим, як купатися, треба роздягтися і 2-3 хвилини побігати, щоб розігнати тілом кров. Потім вже можна купатися. Це також зазвичай займає 2-3 хвилини. Потім вилазиш і ще кілька хвилин бігаєш. Особливо добре треба розминати пальці рук та ніг — вони замерзають найшвидше. Після цього можна іще раз залізти у воду, але переборщувати не рекомендується.
Виявляється, моржування взимку є не такою вже й рідкістю. Принаймні, у Нових Санжарах купаються щонайменше шість мешканців однієї вулиці Чкалова.
— Окрім мене, купаються ще Олександр та Ігор Саврани. Вони навчаються, то ходять на річку, як приїздять на вихідні. Також моржують Микола Волигін та Анатолій Савченко, — розповідає далі Павло Маник, — окремо від нас купається іще начальник медичної служби воєнного санаторію.
Більшість перелічених моржів у воду заходять повільно, кілька разів занурюються та виходять. Герой нашої розповіді купається більш екстремально.
— Я стрибаю у ополонку «бомбочкою»! Судорога? Ні, ні разу не зводила. Якщо купатися щодня, то вона і не зведе.
Сам Павло намагається не пропускати жодного дня, щоб не сходити на річку. Якщо ж трапляється так, що доводиться кудись поїхати на цілий день, він або обтирається снігом, або обливається холодною водою.
— Якщо ти день не покупався, потім аж біжиш на річку. І це — як доза для наркомана. Емоції такі, що і порівняти із чимось складно. На це швидко підсідаєш. І кинути вже практично неможливо. До речі, з тих, хто постійно купається, ніхто не хворіє.
Незабаром разом із батьком ходитиме до ополонки і Вадим. Він напрошувався у моржі вже цього року, але Павло Андрійович вирішив, що поки що зарано.
— На нас тоді газова контора дуже розсердиться, — жартує він, — ми ж у хаті зовсім топити не будемо!
На наступну зиму у Павла Маника взагалі грандіозні плани. Він хоче вирубати на річці ополонку шириною метр та довжиною метрів у десять і влаштувати справжній заплив моржів. Можливо, до наступних холодів їх кількість у Нових Санжарах суттєво збільшиться. Починати можна вже із травня. І продовжувати, доки останній листок не впаде на піонерському пляжі, або усе українське суспільство не житиме заможно (с).
 

Секрет моржування

Людині властивий страх холодної води: ми з дитинства побоюємося низьких температур. У той же час перевірено, що лікування холодною водою знижує ризик розвитку простудних та інших захворювань більш ніж у 25 разів! Як же моржування надає позитивні ефекти і не викликає при цьому важкої застуди?
Справа в тому, що при зануренні людини в холодну воду відбувається викид гормону надниркових залоз — адреналіну. Його ще називають гормоном стресу, він відповідає за адаптацію до екстремальних умов. Адреналін знижує больову чутливість, прискорює серцебиття, поліпшує кровонаповнення внутрішніх органів і мозку, активує імунну систему, запускає вироблення тепла. Важливо, що «моржі» занурюються у воду лише на короткий час (не більше кількох хвилин), тому організм просто не встигає переохолоджуватися. За 1-2 хвилини перебування в ополонці «моржі» не тільки не відчувають холоду, але й відчувають внутрішній жар (ще б пак, адже всі системи організму спрямовані на вироблення енергії!). Таким чином «моржі» тренують імунну систему, терморегуляцію, готують себе до сприйняття стресу. Проте якщо процедуру моржування продовжити, то вже через 10 хвилин людина виснажить теплові ресурси, і настане небезпечне переохолодження.
Дуже важливо позитивно налаштуватися на моржування, тільки в цьому випадку можна отримати справжнє задоволення від процедури. Усвідомлення користі моржування приводить до вироблення в мозку особливих речовин задоволення — ендорфінів. Вони створюють відчуття задоволення, життєвого підйому, оптимізму. Саме тому загартовані люди не бояться не тільки зимових холодів, але і життєвих «колотнеч».


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 березня 2012, 13:17 | Нові Cанжари | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації