Вхід | Реєстрація

Увага, пасічники! Ріпак зацвітає!

Увага, пасічники! Ріпак зацвітає!

До редакції звернувся кобеляцький пасічник із проханням нагадати про небезпеку, яка чатує на бджіл.
У минулому році ми писали про біду, яка трапилася із бджолами, котрих утримує кобеляцький пасічник В’ячеслав Пастухов. Тоді комахи протягом одного-двох днів почали масово гинути. Він пов’язав це із обробітком посівів ріпака отрутохімікатами. Фермери масово обприскували цю культуру, захищаючи її від шкідників. А разом із ріпаковим квіткоїдом та іншими шкідливими комахами гинули й бджоли. Пасічник тоді дуже побивався, що між аграріями, владою і його колегами по бджільництву немає взаємодії. Пастухов говорить:

— Ну невже не можна попередити: «Я буду бризкати, не випускайте бджіл. Хоча б півдня»?!

Працівники різних державних контролюючих органів у своїх коментарях погоджувались із існуванням подібної проблеми. Але наголошували, що у її виникненні є частина провини й пасічників. Справа в тому, що бджолярі часто-густо нікого не повідомляють про місце знаходження вуликів. І фермери обробляють посіви, не підозрюючи про шкоду, якої можуть завдати корисним комахам.

Тоді ми домовились із Пастуховим про те, що через газету повідомимо пасічників про початок цвітіння ріпаку. Як кажуть: «Ознайомлений — значить озброєний».

Так от, озимий ріпак уже зацвів. Щоправда, посіви його мізерні через те, що культура ще не зійшла через осінню посуху».

Ярий зацвіте через два тижні. Його посіви в цьому році теж незначні. Так що, дасть Бог, бджоли виживуть.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 травня 2012, 10:50 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації