Вхід | Реєстрація

Конфлікт у Дубині

Конфлікт у Дубині

Під час сходки, на якій обговорювали питання тарифу на воду, сільський голова образив одного з місцевих жителів. За словами жителя Дубини Миколи Коби, він лише вказав голові на помилки, допущені при прокладенні водогону. Сільський голова Сергій Головко говорить інше: його розсердили звинувачення у корупції.

 

«А він мені каже: «Закрий рот!»

Сходку в Дубині скликали для того, щоб обговорити тариф оплати за водопостачання. Аби переконати жителів села у тому, що за воду потрібно платити більше, до села приїхав руденківський сільський голова Сергій Головко. Але його пропозицію збільшити тариф із 3 до 4 гривень за кубометр води підтримали не всі присутні на сходці.

— Я кажу сільському голові — не там ви хочете добавити! — розповідає житель Дубини Микола Коба. — Ви зробіть, щоб зимою вода у селі не перемерзала, тоді буде використання, люди більше платитимуть і не потрібно буде збільшувати тариф. І цифри йому навів. Що весною за місяць людини заплатили 1850 гривень, а взимку, коли півсела перемерзло, — лише 450 гривень!

На слова місцевого жителя сільський голова відреагував своєрідно.

— Він мене почав обзивати, а потім — погрожувати, — продовжує Микола Коба, — каже: «Якби не прилюдно, я б тобі морду набив, падло ти отаке!». За що, питається? За те, що я йому сказав, як є? Хай би пояснив — чого тариф повинен підніматися? Нехай би світло подорожчало — я розумію. А так було не ясно. Але найбільше образило хамське відношення до нас.

За словами Миколи Коби та інших мешканців Дубини, вода у селі почала перемерзати у перший же рік після прокладення. Причиною цього селяни вважають те, що труби водогону проклали не на належній глибині. Через це при пониженні температури вода у трубах замерзає і частина села до весни лишається без централізованого водопостачання.

— Це добре, що цей рік морози пізно почалися, — продовжує Микола Коба, — а якби вдарили у вересні, то півроку б води не було. Була б тоді у нас вода тільки літом! Ми про це і почали казати сільському голові. Що не тариф зараз головне, а як зробити так, щоб ця вода не перемерзала. А він і слухати не хотів!

— Усі говорили про воду. І я кажу — давайте щось робити, бо по моїй вулиці Новоселівській вода постійно перемерзає, — говорить Максим Шерешило, юний житель одного з будинків, які взимку лишаються без води, — а сільський голова мені зразу каже: «Закрий рот!». А я питаю — чого мені закривати? Ви гроші отримали, а воду не проклали нормально. Він тоді до мене підійшов і питає: «Ти пив? Бо ти щось непевне балакаєш!». А тоді каже: «Закрий рота. Ти у своєму житті пока тільки їсти і ср… и умієш — більш нічого!».

Інша мешканка Дубини — Клавдія… — на сходці із сільським головою не сварилася. Але жінка також стверджує, що водогін проклали не на належній глибині. Мало того, під час прокладання труб вона повідомляла про це Сергію Головку.

— Коли у нас почали копати по вулиці, вони дійшли до газової труби. Під нею копати не схотіли і поклали водяну поверх газової. А це яка глибина — ну, може, метр! Я тоді дзвонила Сергію Івановичу, говорила про це, але він тепер каже, що такого не пригадує.

Завершуючи розповідь про сходку, той-таки Микола Коба резюмує:

— Якби сільський голова приїхав, сказав: давайте разом подумаємо, як його виправити, щоб воно не перемерзало! А так він каже: «Що я з вами буду совітуватися?!». Сів у машину і поїхав.

 

«Я їм провів воду насильно!»

Про сходку у Дубині, зміну тарифу та перемерзання труб ми вирішили поговорити із самим Сергієм Головком. Він погодився дати відповіді на всі питання і пояснити причину таких непростих взаємовідносин між ним та деякими мешканцями Дубини.

— У 2008-му році ПГНК перерахувала нам 370 тисяч гривень. Дехто з депутатів пропонував за ці кошти почати будівництво клубу. Але потім порахували, що кошторисна вартість будівництва складе 1 мільйон 600 тисяч гривень. Таких грошей у нас не було. Тоді я запропонував за ті 370 тисяч провести у Дубину воду, — розповідає Сергій Іванович. — Зібрав сходку в селі. Але люди зустріли мою ініціативу досить прохолодно. Можливо, це було пов’язано з тим, що дубинівські депутати завжди були до мене в опозиції. Люди тоді говорили: «У нас вода і у скважинах непогана!». У Руденківці на ту воду молилися, люди тільки прохали: «Нам би водичку». А у Дубині чогось було не так.

Не дивлячись на те, що, за словами сільського голови, люди без ентузіазму сприйняли ідею проведення води, вести водогін таки почали.

— Ми найняли підприємця Муху, у якого було все — бара для риття траншеї, труби, усе потрібне для введення у будинки — муфти, згонки, крани. Купили башту у Полузір’ї. І запропонували людям два варіанти на вибір. Або ми ведемо — скільки вистачить грошей, або із співфінансуванням районної ради вкладаємо свої 33 відсотки.

Зупинилися на другому варіанті. Кожен власник будинку повинен був внести 500 гривень для того, щоб воду в селі провели. Потім кожен, звичайно, окремо платив за введення у власний двір. Учасникам війни до будинків воду вели безкоштовно. Для проведення води по кожній дільниці села створили кооперативи. Саме вони, за словами Сергія Головка, і розраховувалися з Мухою.

— Роботи ішли важко. Земля у Дубині — не така, як у Руденківці. Там більше пісок, який постійно обвалюється, глибоко прокопати дуже складно. Тому двом працівникам Мухи з лопатами постійно доводилось підчищати траншеї, — розповідає сільський голова, — через це закладати труби глибше, ніж на 1,3 метра не виходило. Самі люди допомагати не хотіли. Ніхто практично не допоміг. І виходить, що я їм воду провів проти їх волі.

Сергій Головко запевняє, що у більшій частині Дубини із водою проблем немає. А перемерзає лише у деяких місцях, які поки що не вдалося знайти.

— Ми вже два роки ці місця шукаємо. При цьому люди нам кажуть — ось тут труба лежить на глибині метр. Минулого року Муха прислав екскаватор, розкопали одне таке місце — там труба лежить рівно на 1,30! Одне дійсно знайшли. Там був обвал і труба справді пішла угору і лежала на меншій глибині. Взагалі, я гадаю, що частина хат перемерзає у дворі. Але ми і цього року будемо шукати місця перемерзання. У мене вже є домовленість із Мухою, що він найближчим часом пришле екскаватор і ми будемо відкопувати труби по тій-таки Новоселівській вулиці. Там доведеться метрів 25 копати.

Наостанок Сергій Головко пояснив, що сходку по воді ініціював Василь Литвинов — мешканець Дубини, який, власне, і обслуговує місцевий водогін. Саме йому люди здають гроші за користування водою. З них він розраховується за енергоносії і на зарплату йому лишається тільки невелика сума у 300 гривень.

— Тому і запропонували підняти тариф, щоб хоч трохи збільшити цю суму, — пояснює Сергій Головко, — більшість людей були не проти, і ми досить швидко домовились, що збільшимо тариф до 4 гривень.

Щодо образ на адресу Миколи Коби та Максима Шерешила сільський голова пояснив: нецензурно він не висловлювався, а от самовладання на деякий час дійсно втратив. Але на те у нього були причини.

— Той Микола мене почав звинувачувати, що я гроші за проведення води поклав собі у карман. Звичайно, мене це обурило. Може, щось таке і сказав, але обзивати я його не обзивав. Максимові тому я сказав так як є. Що він у такому віці може ще робити? Давати якісь поради? Щодо допомоги з боку мешканців Дубини — а що вони, дійсно, можуть мені допомогти? Тоді, як воду вели, вони допомагати не хотіли. А шукати, де перемерзає, я і так буду вже найближчим часом. Як тільки Муха зможе прислати техніку і людей.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 травня 2012, 15:16 | Нові Cанжари | Суспільство
1. Олексій / 27 травня 2012, 09:44
1. Михаил пише:
«получается это у нас и народ такой? Я думаю что нет.»

Ошибаетесь батенька, народ наш именно такой и ни что скверное ему не чуждо(((

Змінено 27.05.2012, 10:05
2. водій / 27 травня 2012, 10:32
газетко шановна - вітаю! Поки знайшов хвилинку завітати на твої сторінки, дозволь звернути твою увагу на наступне.

Зараз пішла массова "оцифровка" наземного телебачення. Проявляється це у тому, що трансляцію звичайних відкритих каналів, котрі усі завжди дивилися безкоштовно, поступово, по одному, починають припиняти. І для того щоб переглядати їх надалі, треба купити "чорну коробочку", котра по умному зветься "ресівер декодер". От на ній дозвольте зупинитися детальніше.

По перше, її ціна, у більшості продаж, на сьогодні складає 600 грн. Крім того, за ці гроші, серед її функіонального складу немає навіть пульта дистанційки - можу помилятися але як мені розповіли то ніби так.

По друге, у роботі цього декодеру є специфіка - якщо сигнал із антени буде слабким, то без неї ви хоч із сіялками та всеж могли переглянути передачу, а тут ні - або показує, або зображення припиняється повністю - зновуж таки інформація від одного із її користувачів.

По третє, і це уже відомо офіційно, кожна із цих коробочок має ідентифікатор. У кожної із них є свій номер, точно так само як у мобільника. Якщо ви не зрозуміли що це значить - це знчить те, що є 100%-ва можливість робити тарифікацію послуги. І не просто тарифікацію, а вибірокову! - зновуж таки, повна аналогія із мобільниками, у кожного свій тарифний пакет. Поки що немає ніяких тарифів, але не треба бути унікумом аби зрозуміти що це нормальна наживка для подальшої розкрутки. Називається просто - тактика. Тактика введення в дію кінцевого задуму.

Четверте, якщо до 600 грн. докласти лише 100, ви можете без зайвих питань, у любого телемайстра замовити послугу встановлення комплекту супутникового телебачння під ключ, котре надасть вам переляд все тих же самих каналів що і наземне телебачення, тільки без вище перечислених трьох "але" - тепер у вас буде дистанційка, сигнал не буде пропадати від поганих умов прийому, і ніякого ідентифікатора! А якщо ви сам можете встановити та налаштувати таку систему, то навіть і того дешевше.
А якщо ви ще захочете стати абонентом оператора Віасат, то весь комплект вам нададуть лише за 300 грн. Це ресівер котрий вартує 200, і додаток до нього - антена + три гловки + "дісек" + 20 м. кабелю. Цей додаток до ресіверу, компанія Віасат вам як своєму новому абоненту надасть лише за 100 грн.!!!

Спостерігається невесела ситуація. Спілкування між людьми показує - народ, у дуже великій кількості, не розуміє вище перелічених чотирьох обставин. Звісно хтось "докумекає", але є пребагато таких, хто сумно розводячи руками стягує останні кляті гроші на ту не менш кляту коробочку.

Газетко шановна, зроби для людей темне явним.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації