Вхід | Реєстрація

Картоплю і капусту вже втратили. На черзі — томати

Картоплю і капусту вже втратили. На черзі — томати

Наш знайомий городник Василь попереджає про смертельну небезпеку, яка загрожує помідорам. І радить, як від неї вберегтися.

Надзвичайно суха погода, яка встановилась в центрі України, зокрема на Полтавщині та Дніпропетровщині, цього літа призвела до того, що більшість городів у аматорів цієї справи перебувають у плачевному стані. «Горить усе», — скаржаться люди. І прогнозують неврожай капусти та картоплі. Більшість любителів сподіваються, хіба що, на такий-сякий врожай помідорів.

 

За тиждень фітофтора може знищити помідори

Між тим, наш знайомий городник Василь розповідає, що очікує у цьому році ледве не рекордний (для себе, звичайно) врожай капусти і томатів. При цьому додає: «Але це тільки прогноз. Може піти град чи трапиться інше стихійне лихо і мої очікування залишаться лише очікуваннями».

Василь розповідає, що зараз догляд за посівами помідорів входить у свою завершальну стадію. Далі залишатиметься лише збирати їх та продавати. Він висловив готовність поділитися секретами гарного врожаю у несприятливий рік.

Та розпочав свою розповідь із застереження. Чоловік сказав: «Всю весну і літо стояла дуже суха погода. Щоб дуже пекло, я б не сказав, але вологість повітря була дуже низькою. Тому помідори фактично не страждали від свого основного ворога — фітофторозу. Ця болячка здатна за тиждень знищити весь потенційний врожай. Спочатку пожовтіє листя, а потім почнуть укриватися плямами і гнити плоди. І все. У кращому випадку, частину із них передавите на томат».

За словами фахівця, нині небезпека захворюваності помідорів на фітофтороз різко зросла. Основна причина — зміна погоди. Пройшов, нехай невеличкий, але дощ. І похолодало. А це ідеальні умови для розвитку головної помідорної болячки. Василь радить: «Негайно, чуєте, негайно обробляйте томати засобами захисту від хвороб. По-научному вони називаються фунгіциди. У магазинах цих препаратів — хоч відбавляй. Я особисто користуюсь фунгіцидами «Рідоміл-Голд» і «Квадріс». Городник каже, що вже тричі обробляв свої томати «Рідомілом» і один раз «Квадрісом». Днями збирається провести ще один — останній обробіток. А ще він каже: «Навєрно люди помітили, що на їх томатах і перцеві на кінчиках плода з’являється гниль. То, так звана, вершинна гниль. Вона виникає від недостатку кальцію. Щоб цього не було, нада вносити у грунт, або обробляти листя кальцієвою селітрою. Є ще спеціальні препарати, не на основі селітри. Я користуюсь «Брексіл-Кальцій». Гниль є, але дуже мало. А фітофтори немає зовсім».

 

Не плутайте патріотизм з ідіотизмом

Далі Василь у своїй розповіді перейшов на більш загальну тематику. Він продовжив: «Про те, що у людей (тобто, у аматорів городництва) врожаю у цьому году не буде, я поняв вже ранньою весною. Бо, коли вже давно посіяв цибулю і моркву, готував грунт під помідори і капусту, люди почали лише щось скородити і сіяти. Земляки розслабились після прошлого, дуже врожайного, году, і подумали, що так буде всігда. Ні, не буде. Прошлий год був виключенням із правила. Клімат міняється дуже швидко. І міняється в худшу сторону».

Та, водночас городник стверджує, що високі врожаї можна отримувати практично за будь-яких погодніх умов. Потрібно тільки більше трудитися і використовувати сучасні технології.

По-перше, Василь рекомендує купляти дуже якісне насіння. Він коментує: «Із мусору, отого, що подешевше, мусор і виросте. Насіння потрібно брати якісне, дороге, у перевірених людей. І, на жаль, не українське». За його словами, вітчизняний посівний матеріал не витримує конкуренції із аналогічною продукцією світових виробників. «У цьому году я не посадив ні одної української капустини чи помідорини. Все — голландське, італійське, японське. Гірко визнавати, але це факт».

Передбачаючи закиди у не патріотичності, Василь каже: «Прочитав оце в газеті класний анекдот. Кум у кума питає:

— Куме, ви патріот?

—  Да, я патріот України.

— А чого ж ви не на Запорожці, а на «БМВ» їздите?

— Е, куме. Не нада плутати патріотизм з ідіотизмом».

Друге. Василь категорично не радить купляти розсаду на базарі. Каже: «У мене у цьому году трішки осталось розсади помідорів, гібрид «Уно Россо», здається. Роздав її людям, що на посадці помідорів робили. Зараз вони дзвонять, дякують і додають: Твої, Вася, помідори, вродили, а те, що на базарі купили — гівно. Все правильно. Бо я розсаду для себе, для врожаю, вирощував. А більшості базарників, не всі, канєшно — аби продати».

Чоловік стверджує, що якісну розсаду може виростити кожен. Він радить: «Купіть касети, грунт, тільки знову ж — імпортний. Дешевий український грунт не беріть, бо тільки промучитесь. І посадіть собі п’ять десятків насінин помідора і стільки ж капусти. Усе зійде, усе вродить і матимете врожай».

Чому саме п’ять десятків? Василь вважає, що середньостатистичній сім’ї вистачить на рік 150 кілограмів капусти і 200-250 — помідорів. Саме таку врожайність повинні й дати оті п’ять десятків капустин і томатів. Василь додає: «А то посадять по сотні капусти, по тисячі помідорів. І ради їм не дадуть. А капустина повинна важити 2,5-4 кілограми, з куща помідорів збирати по 3-5 кілограмів». І це, за його словами, не рекордні показники.

Третє. Сучасні технології. Звичайно, одне лише якісне насіння і розсада гарантованого врожаю не дадуть. Отут, за словами Василя, потрібно вже потрудитись. І не лише фізично, а й інтелектуально. Він розповідає: «Про все вже написано в розумних книжках і в Інтернеті. Так, крапельне зрошення не всі можуть поставити. Але ж полити сотню-дві рослин, а вам більше не треба, не важко. І навідатись раз на тиждень на город — теж. Не хочете вносити селітру? Є купа засобів для листової підгодівлі рослин. Я особисто користуюся препаратами італійської фірми «Вал агро». Рослина ж, як людина, її годувати в різний час по-різному потрібно. Під час цвітіння бору підкинути, під час зав’язі — молібдену. Все це є, все це продається. Тільки потрібно трішки натужитись, почитати та подумати. А інакше, прогилишся ціле літо на городі, нічого з цього не отримаєш, клястимеш все і всіх.

 

Я свою продукцію їм сам й іншим рекомендую

На закінчення розмови городник сказав: «Прочитав я статтю прихильників органічного землеробства. І що мушу сказати. Я не є їх противником. Нехай люди трудяться і досягають успіхів. Честь і хвала всім, хто гарує на землі. Це важко і почесно. Але ж… моя думка залишається незмінною. Органічне землеробство не здатне прогодувати людство. Це, швидше, хобі. Людство прогодують лише інтенсивні технології, у тому числі, і генномодифіковані продукти. До речі, їх шкоду ще ніхто так і не довів. Скількох людей годує моя опонентка? Думаю, що лише свою сім’ю. Я ж на кількох десятках сотих здатен забезпечити овочами кілька сотень людей. Ті, хто господарює на тисячах гектарів, годують мільйони. І цим все сказано. Ну, а щодо окремої грядки для своєї сім’ї… Клянусь — їм теж, що вирощую на продаж. І в обов’язковому порядку перевіряю продукцію на нітрати. У цьому році у моїх овочах їх вдвічі-втричі менше за дозволену норму.

Також Василь додав: «До речі, прихильники органічного землеробства теж повинні перевіряти свою продукцію. Перегній та вода теж можуть забруднити овочі нітратами».


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 липня 2012, 17:25 | Кобеляки | Суспільство
1. 7777 / 20 липня 2012, 00:01
ігоре- ти молодець...
2. Олексій / 20 липня 2012, 18:34
Василь пише:
« «Навєрно люди помітили, що на їх томатах і перцеві на кінчиках плода з’являється гниль. То, так звана, вершинна гниль. Вона виникає від недостатку кальцію. Щоб цього не було, нада вносити у грунт, або обробляти листя кальцієвою селітрою. Є ще спеціальні препарати, не на основі селітри. Я користуюсь «Брексіл-Кальцій»»


А я на фітофтору виню))))
3. водій / 21 липня 2012, 00:26

— Куме, ви патріот?

— Да, я патріот України.

— А чого ж ви не на Запорожці, а на «БМВ» їздите?

— Е, куме. Не нада плутати патріотизм з ідіотизмом».
Посилання на exo.in.ua
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації