Вхід | Реєстрація

Кобелячани згадали Мазепу

Кобелячани згадали Мазепу

25 липня у залі засідань Кобеляцької міської ради відбувся круглий стіл, присвячений 325-річниці з дня вступу на гетьманську посаду Івана Мазепи.

Цього разу на зустріч прийшло значно більше людей, аніж минулого, а саме, шістнадцять. Серед них члени політичних партій, вчителі та молодь. Вже традиційно розпочав обговорення учитель історії Анатолій Сагайдачний. Він провів детальний екскурс в історію часів життя та гетьманування Івана Мазепи. Зокрема, Анатолій Іванович нагадав, що Мазепа був першим українським гетьманом, який незмінно тримав гетьманську булаву протягом 22 років. А якщо точніше, то 8081 день. Цей період характеризувався економічним розвитком України-Гетьманщини, стабілізацією соціальної ситуації та піднесенням церковно-релігійного життя та культури. Мазепа у різні способи сприяв розвитку економіки держави, насамперед промисловому виробництву та торгівлі. Усвідомлюючи значення освіти для розбудови держави, він постійно опікувався навчальними закладами. Зокрема, його коштом будувалися корпуси Києво-Могилянської академії та Чернігівського колегіуму, які пізніше також були забезпечені сучасними на той час бiблiотеками й рідкісними рукописами. Також коштом Мазепи було збудовано, реставровано та оздоблено велику кількість церковних споруд.

На завершення своєї розповіді, Анатолій Сагайдачний констатував, мовляв такі люди, як Мазепа давно заслужили на те, щоб їм поставили пам’ятник на території Кобеляцького району.
Свою думку висловив також і Михайло Самойленко.

— Задумайтесь, скільки було гетьманів в Україні? Багато, — каже Михайло Михайлович. — Та ми згадуємо не багатьох. Це вже заслуговує на повагу до Мазепи. Україною керували вже три президенти. От мені хотілося б, щоб наші правнуки згадали хоча б одного, так як згадують сьогодні Богдана Хмельницького чи Івана Мазепу. Адже саме ці люди робили реальні справи для життя і благополуччя народу.

Микола Жук також висловив свою думку та оголосив, що на зібрання він привів двох молодих хлопців з козацького формування, аби вони познайомились глибше з історією та щоб у майбутньому їм було, що розповісти своїм дітям та онукам.

Володимир Чернявський зауважив, що для того, аби дискутувати на тему Мазепи, та й взагалі, на тему історії, треба більше читати і знати.

— У Кобеляцькій районній центральній бібліотеці у наявності є 12 книг про Мазепу. І цього достатньо для того, аби детально вивчити історію за часів його гетьманування, — зауважив він. — Я прочитав усі книги, хоча читаються вони вкрай складно. І мені здалося, що більшість з них з проросійським нахилом. Та все ж таки, завдяки цій літературі можна прослідкувати за діями Мазепи. Зокрема те, що він протягом 22 років свого гетьманування намагався об’єднати Лівобережну та Правобережну Україну. Та, на превеликий жаль, йому це не вдавалося.

На завершення круглого столу Дмитро Кулічковський запросив усіх бажаючих до церкви прочитати молитву та поставити свічку за упокій душі Івана Мазепи.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 серпня 2012, 17:57 | Кобеляки | Культура та освіта


1. koriolan / 11 серпня 2012, 10:05
А кто будет освящать памятник человека, преданного анафеме?
Историк Анатолий Сагайдачный?
2. Юрій Лісовський / 11 серпня 2012, 11:59
Ця людина була предана анафемі московськими попами та неврівноваженим царем. Мазепа прагнув розбудувати Українську державу. Звісно, що московити його ненавидять, бо він хотів позбавити українські землі колоніальної залежності від Москви, щоб наші предки були самі господарями на своїй землі, а не рабами царської Росії.
3. Олексій / 11 серпня 2012, 20:45
На-жаль Мазепа був таким самим правителем як й інші його (та й наші) сучасники, хіба що трохи кмітливіший ніж більшість)))

Він служив й Польському королеві, й правобережному гетьманові, й лівобережному гетьманові, заробив капітал на черкаському вині (самогонка) возячи його контрабандою в Московію, купив посаду гетьмана й приклав максимум зусиль щоб втримати владу в своїх руках. Для цього він всіляко догоджав московському цареві а також активно воював з земляками (згадаймо Петрика, Палія, Кочубея, Іскру та інших).
Потім чи то з Петром по п'яні розгризся чи то з півночі копієчка жовтіша заблищала а може просто вирішив що в Петра пуки мало з Карлом воювати й перейшов на бік Швеції. Але не сталось як гадалось... В результаті його дій Україна втратила залишки своєї автономії.

ПиСи: але все ж користь була. Хмельницький з Мазепою від'єднали Україну від Польщі а Грушевський з Петлюрою від Росії.
Звичайно ж їхні здобутки були тимчасовими але в результаті ми маємо яку не яку але НАШУ державу.
Шкода тільки що за 300 років звички власть імущих не змінилися(((

ИМХО

Змінено 11.08.2012, 20:47
4. Юрій Лісовський / 12 серпня 2012, 11:48
Олексію. Цілком погоджуюся.
5. Олексій / 19 серпня 2012, 23:00
4. koriolan пише:
«Новый Богдан Хмельницкий уже бегает где-то по украинской земле детскими босыми ножками. »

Ваші слова та богові в вуха коріолане!!!!!
Хтось же повинен нас віки приєднати до Європи. ;-)
6. koriolan / 20 серпня 2012, 08:59
Безусловно, Алексей!
Сначала к России, а Эуропа сама присоединится к нам.
7. Олексій / 20 серпня 2012, 12:12
7. koriolan пише:
«Сначала к России»


Это уже пройденный этап ;-)
8. koriolan / 20 серпня 2012, 19:02
Эуропа уже приходила к нам с тевтонцами, со шведами, с пыхатыми поляками, с баварской пьянью, французами, мадьярами, румынами и немчурой. Все с мечом и желанием поработить и ограбить.
А, так называемый, "пройденный этап" - ничего, повторение - мать учения.
Впрочем, отдельные паны и панночки могут уже сейчас приступать к сбору клубники на задворках того, что рифмуется с жопой и ее же подтирать влажной салфеткой мазохистской любви.
9. Олексій / 21 серпня 2012, 10:01
9. koriolan пише:
« повторение - мать учения. »

я же и говорю что Европу повторить надо, а то как то от россии уже подташнивает ;-)
10. koriolan / 21 серпня 2012, 15:42
В смысле придут мадьяры и трахнут твоих женщин? Мой отец в войну был пацаном.
На всю жизнь запомнил, что хуже мадьяр только румыны. Бабам от них спасу не было. А уж отнять последнее! Герои!
Вот к ним и присоединяйся всей семьей.
Тебя не от России подташнивает, а от скудности украинской диеты, особенно языково-культурной.
Когда станешь Алексеем, почувствуешь себя лучше.
11. Жорж / 21 серпня 2012, 18:57
11. koriolan пише:
«В смысле придут мадьяры и трахнут твоих женщин? Мой отец в войну был пацаном.
На всю жизнь запомнил, что хуже мадьяр только румыны. Бабам от них спасу не было. А уж отнять последнее! Герои!
Вот к ним и присоединяйся всей семьей. »

Ясно. Выходит, мадьяры с румынами ничем от русских не отличаются.
Вот только разница в том, что русский женщин трахнет, имущество отберет и на голову нагадит, и ему за это в условиях великороссийского беспредела ничего не будет. А на мадьяр с румынами управа есть. Закон называется.
Королан, хорош тебе давиться желчью. Нет уже той страны, империя зла оказалась на свалке истории. Земли разбазарены, военная мощь утеряна навсегда. Ничего не осталось - пьянь да ворье, да дороги рваные. Газ только и есть, с которого миллиарды долларов перекачиваются в Швейцарию, Лондон и Эмираты. Все ваши вожди перекачивают имущество подальше от обреченной на погибель страны.
12. koriolan / 21 серпня 2012, 20:36
Это какой еще беспредел?
При СССР меня в школе заставляли учить никчемный никому не нужный украинский язык.
Но помню только школьные шутки: как на украинском будет "мы считаем-таем-таем" или как будет звучать на украинском "девушка, копье, благодарю".
Ни разу в жизни украинский не пригодился. Сколько действительно нужных знаний можно было поместить в юношеской памяти на эту захламленную полку.
А мадьяры и румыны. Время народы не меняет. Когда-то без России жители Дикого поля, теперешней Полтавщины, прятались от крымских татар в затоках и ярах. Но мало кому удавалось уйти от татарского аркана. Цены на рабов всегда были высокие.
Благодарите Хмельницкого и Россию, Жоржик. Ваша возможная судьба евнуха в гареме Гирея перечеркнута именно ими. А законы? - не мелите чушь. Они живы, пока жив Жандарм, их придумавший. Но ничто не вечно, особенно в нашем мире.
Россия поднимается. Одни будут в бешенстве кусать ее дружественную руку, а вторые покладут на открытую ладонь свою.
Поверьте, Жоржик, желчеобмен у меня в норме. Чего не скажешь о вашем олийно-блакытном лице.
13. Юрій Лісовський / 22 серпня 2012, 00:12
Шановний пане koriolan. Ви місцевий? Із Санжар чи із Кобеляк? Якщо вам тут так погано, то їдьте на историческую родину, в Росію. Не буду вступати із вами в дискусію. Скажу лише, що за доби XVI-XVII ст. на Полтавщині і близько москалів не було, бо тут були володіння польських магнатів, зокрема Яреми Вишневецького, котрий був чи не найбільшим магнатом Речі Посполитої. Вашій Росії у 1612 році ще сильно пощастило, що Сагайдачний вас пожалів, а то сиділи б зараз під поляками. А міфів багато, зокрема і про те, що Росія поднимаеться. Ага, щас! Етнічне російське населення вимирає, в той час як кількість мігрантів, зокрема кавказців та арабів перевищила в країні 35%. Рада Муфтіїв Росії ініціювала створення каналу Аль-НТВ, а теректи в Росії стаються ледь не щотижня. Росія піднімається, ви праві, але піднімається вона на вершину свого кінця...
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації