Вхід | Реєстрація

Чому «швидка» така повільна?

Чому «швидка» така повільна?

Це питання хвилює багатьох кобелячан. Журналісти «ЕХО» спробували в ньому розібратись.
Суботнього вечора, прогулюючись з друзями містом, стали свідками однієї дуже неприємної ситуації. Неподалік одного з кафе, що знаходиться в центрі Кобеляк, побачили дівчат, які кричали: «Принесіть бігом салфеток та води!» Серед них розгледіли дівчину років п’ятнадцяти, яка сиділа на кам’яному парапеті низько опустивши голову. Більша частина її одягу та тіла були закривавленими, і з голови на асфальт капала кров. На наше питання, що сталося, підлітки розповіли слідуюче: цього вечора святкували день народження однієї з дівчат. Після чого їхня подруга вийшла на дорогу, спіткнулась і вдарилась головою об кам’яну огорожу. На наше запитання, чи телефонували вони батькам та в швидку допомогу, дівчата відповіли, що ні.

Ми одразу ж з мобільного набрали номер 103, і почуте в слухавці нас неабияк здивувало. Першим питанням чергового медика було, чи сильно голова розбита, і чи потрібно лікарям приїжджати?
Отримавши від нас відповідь, що рана серйозна і кров досить тривалий час не зупиняється, на тій стороні слухавки прозвучало наступне: «Чи можете ви самостійно доправити постраждалу до приймального відділення?».

Такої можливості ми не мали, тож черговий порадив чекати на автомобіль «швидкої». Та пройшло п’ять хвилин, далі десять, а карета «швидкої» все не з’являлася. Через деякий час ми все ж таки знайшли водія, який погодився відвезти дівчину до лікарні. Вже повернувшись, він розповів, що розминувся зі «швидкою» на півдорозі до медичного закладу.

У всіх свідків цієї ситуації виникало безліч запитань. Насамперед, з якої причини карета невідкладної допомоги до центру міста їде так довго? І чому, телефонуючи до «швидкої», ми чуємо такі абсурдні питання? І хай, можливо, не в даному випадку, та іноді життя людини можуть вирішити лічені хвилини.
Вже в понеділок за коментарем журналісти «ЕХО» звернулися до головного лікаря Кобеляцької ЦРЛ Івана Супруненка.

Переповівши вищевикладену ситуацію, Іван Іванович пояснив, що причиною затримки автомобіля «швидкої» могла бути зайнятість бригади на іншому виклику. Хоча точну причину він назвати не зміг. Ми запитали, чи є проблема з нестачею пального, адже незрозумілою для нас видалася пропозиція чергового «швидкої» самотужки доставити дівчину до лікарні.

Головний лікар запевнив, що проблем із пальним немає, адже у зв’язку із кризою весь автомобільний парк переведений на газове обладнання, яке скорочує витрати майже вдвічі.

Загалом, швидку та невідкладну допомогу в районі цілодобово надають на трьох автомобілях. Вони розташовані на базі Кобеляцької ЦРЛ, Світлогірської та Білицької дільничних лікарень. У нашому місті працює два автомобілі. Один виїжджає на виклики, інший — забирає лікаря до хворого, якщо це, для прикладу, потрібно вночі.

— Ми користуємося загальнодержавними показниками, де одна «швидка» розрахована на 13 тисяч населення, — стверджує Іван Іванович.

За його словами, усі автомобілі в задовільному стані і повністю забезпечені необхідними ліками.
Також є відповідні нормативи, за якими «швидка» повинна приїхати на виклик. На сьогодні по місту це 15-20 хвилин, а до села автомобіль має дістатись до 40 хвилин.

— По Кобеляках ми встигаємо і раніше, а до деяких сіл взагалі доїхати важко. Причиною цьому є і погане освітлення, і аварійний стан доріг, — каже головний лікар.

На наше питання, з яких причин автомобілі «швидкої» затримуються на виклики по місту, Іван Супруненко відповів, що бригада може не встигати або просто бути на іншому виклику. Та коли виникає затримка, підключають ще один автомобіль, який також може виїхати до хворого.

Нагальною проблемою, з його слів, залишаються хибні виклики, які трапляються досить часто.

— Буває, люди в нетверезому стані телефонують. Є й такі випадки, коли бригада приїжджає на виклик, а на місці нікого не застає. Та особливо нам дошкуляють мобільні хулігани, які можуть зателефонувати вночі та вилаятись, — скаржиться Супруненко.

На завершення ми поцікавились, чи будуть готові кобеляцькі медики до нового Закону «Про екстрену медичну допомогу», який регламентує час прибуття бригад швидкої допомоги. Згідно з Законом, «швидка» з 1 січня 2013 року муситиме прибувати на виклик не пізніше, ніж за 10 хвилин у місті й за 20 хвилин у сільській місцевості.

Головний лікар заявив, що з прийняттям цього Закону ситуація не зміниться, і карети «швидкої» швидше, аніж зараз, приїжджати на виклики не зможуть. Якщо в місті, на його думку, це ще більш-менш реально, то в сільській місцевості — не завжди.

Знаєте, після почутого чомусь згадалося рекламне гасло однієї з політичних партій: «Відчуй покращення життя вже сьогодні». Та судячи з озвученого, у таке покращення не віриться ні сьогодні, ні, навіть, завтра. І про це можна судити не лише на прикладі медицини. Подібні проблеми існують в багатьох галузях. А людям залишається одне — не помирати, бо сьогодні медичної допомоги можна просто не дочекатися.

P. S. Вже у вівторок до редакції зателефонувала мама постраждалої дівчини і розповіла, що претензій до медиків не має. Мовляв, її доньці надали кваліфіковану допомогу, а головне — безкоштовну. Хоча чому жінка на цьому наголосила? Медицина ж у нас і справді має бути безкоштовною.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 вересня 2012, 12:41 | Кобеляки | Суспільство
1. Lana / 21 вересня 2012, 16:17
Нормальний -поняття відносне. А Ви вмієте діагностувати на відстані? То робіть це тим, хто потребує, я у Вас поради не питала, продіагностуйте спочатку себе
2. Олексій / 21 вересня 2012, 16:35
3. Lana пише:
«А Ви вмієте діагностувати на відстані? »

В тому то й справа я діагностувати не умію, й визначити чи кровотеча достатня для виклику швидкої теж не можу.
Тим більше що за словами супруненка машин у них цілком достатньо для обслуговування району, палива взагалі хоч греблю гати. А послуги надаються по принципу як-небудь.
Думаю це не нормально що швидка до людини з інсультом їде 4 години????
3. Аааааа / 28 вересня 2012, 23:38
Олексій- далі"Альоша" и Дашуня-працівнік "ЕХО" чому ніхто незадає питання (хто, чому, коли, як....) продав дівчинкі (дитини) 15 рокив алкоголь???????????????? проблеми в нас були, е и будуть поки ми сами щось не начнимо робити(міняти свое истіне Я. ) Тоді можна задавати всі питання які ми почули в статти!

P.S. альоша сходи провірь свій ящик який ти носиш на плечах.( Голову!) А вам Даша рекомендую думати своею головой про що пишете !!! А не танцювати під чіюсь дудку!!
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації