Вхід | Реєстрація

10 жовтня – День працівників стандартизації та метрології

10 жовтня в Україні традиційно відзначають День стандартизації та метрології. Хоча для багатьох пересічних громадян ці два слова асоціюються лише з сухими термінами, уявити сучасне життя без дотримання стандартів та точності вимірювань практично неможливо. Від розвитку цих напрямків напряму залежить розвиток різних галузей, як-то наука, промисловість, освіта, охорона здоров’я і таке інше.

На сьогоднішній день метрологи державного підприємства «Полтавастандартметрологія» виконують роботи з метрологічної атестації та повірки засобів вимірювальної техніки по 10 видах вимірювань із 12 зареєстрованих на території України. Зокрема, тут повіряють лічильники газу та води, комплекси по комерційному обліку блакитного палива, спідометри, нівеліри, теодоліти, дозатори, ваги, амперметри, вольтметри, манометри та багато іншого.

Саме метрологи «Полтавастандартметрології» проводять повірку приладів медичного призначення (електрокардіографів, електроенцелографів тощо) та перевірку вихідних параметрів медичного обладнання (апаратів УВЧ-терапії, НЧ-терапії, апаратів магнітотерапії, гальванізаторів і т.д.).

Загалом з початку року було повірено понад 2 мільйони одиниць різноманітних засобів вимірювальної техніки.

Крім того, фахівці ДП «Полтавастандартметрологія» перевіряють на відповідність чинному законодавству та нормативним документам технічні умови і зміни до них з подальшою їх державною реєстрацією, надають методично-консультаційну допомогу щодо правильно оформлення етикеток харчової продукції та здійснюють перевірку зразків етикеток на відповідність вимогам чинного законодавства України та нормативних документів на конкретний вид продукції. Як відомо, наявність вичерпної та достовірної інформації на маркуванні товару набула нині особливого значення, адже виробник по суті отримав право виробляти продукцію різного гатунку, а вже споживач повинен сам обирати, що йому більше підходить за ціною та якістю.

Як відомо, об’єктивно оцінити відповідність продукції можна лише провівши необхідні дослідження, тому підприємство постійно працює над вдосконаленням своєї випробувальної бази. Зокрема, тут діють науково-дослідний центр випробувань електричних ламп та технологічного обладнання (ЦВЕЛ) та науково-дослідний випробувальний центр харчової продукції.

Так, ЦВЕЛ оснащений унікальними приладами, які дозволяють проводити випробування будь-яких наявних на споживчому ринку ламп та обладнання для харчової та м'ясомолочної промисловості, деревообробних станків, зварювального обладнання, електропобутової продукції та засобів обчислювальної техніки.

До речі, не всі знають, що саме в Полтаві зберігається вихідний еталон України одиниці світлового потоку.

Впродовж останніх років центр випробувань здійснює чимало дослідницьких робіт на замовлення підприємств–виробників та постачальників світлотехнічної продукції. Остання новинка, яку освоїли нещодавно – це розробка файлів формату IES, без яких зараз не обходиться жоден виробник світильників та дизайнер інтер’єрів. Проектувальники спершу моделюють той чи інший світильник у різних ситуаціях. Щоб завантажити певний світильник в світлотехнічну програму, необхідно виразити його світлорозподіл у вигляді файла в спеціальному форматі. Існує кілька таких міжнародних форматів, найбільш популярним вважається формат IES.

Загалом протягом минулого та нинішнього років у ЦВЕЛ було проведено понад 700 випробувань зразків різноманітної продукції, як з усіх куточків України, так із близького та далекого зарубіжжя.

У науково-дослідному випробувальному центрі харчової продукції ДП «Полтавастандартметрологія» досліджують харчові продукти та сировину, продукцію громадського та дитячого харчування, питну та мінеральну воду, комбікорми та корми для  тварин, побутову хімію та парфюмерно-косметичні вироби, лікарські рослини, будівельні матеріали та сировину, керамічні та гончарні вироби, фарфор, фаянс, тютюн та тютюнові вироби.

Це один з небагатьох випробувальних центрів, де мають можливість проконтролювати наявність рослинних жирів у вершковому маслі та згущеному молоці. Завдяки високоефективному рідинному хроматографу освоєно методики по визначенню так званих Е-шок: консервантів, підсолоджувачів, харчових барвників. Серед досягнень центру і визначення 52 найменувань пестицидів та отрутохімікатів.
До речі, випробувальний центр ДП «Полтавастандартметрологія» один з небагатьох, може визначати понад 50 показників у питній воді, як це передбачено вимогами ДержСанПіну. Тут навіть освоїли визначення показників, які нормуватимуться згідно цього документу у воді питній з 2015 року (селен, бензоперен, пестициди).

Завдяки доукомплектуванню рідинного хроматографа новітнім обладнанням, вдолося освоїти нові методики по визначенню вмісту в продуктах харчування речовин, наявність яких ще донедавна визначити було неможливо, в їх числі і таурин (амінокислота, яка використовується при виробництві дитячого харчування та енергетичних напоїв) та глютамат натрію (найвідоміший підсилювач смаку, який додають у більшу частину кетчупів, майонезів, ковбас, м’ясних та рибних консервів тощо). Якщо перша речовина є невід’ємною частиною людського організму, додаткове введення якої необхідно тримати під контролем, то друга негативно впливає на організм людини, зокрема, на зір та нервову систему. Тож контроль за вмістом цих речовин в продуктах харчування має неабияке значення для харчової промисловості. До речі, жодна з лабораторій Полтавщини подібної можливості на сьогоднішній день немає.

Крім того, тут з’явилася можливість визначати 18 амінокислот, притаманних збалансованим кормам з високоякісної сировини. Саме амінокислоти є показником харчової цінності комбікормів, адже вони є першоджерелом білків. Нерідко власники поголів’я дивуються, чому тварини та птахи гинуть, якщо їх утримання до дрібниць відповідає встановленим правилам. Разом з тим, в Україні склалася ситуація, коли продукти, призначені для харчування людей, не завжди відповідають вимогам стандартів, що вже й говорити про корм для тварин та птиці. Нерідко його виготовляють з неякісної сировини, харчових та зернових відходів, збільшують об’єм за допомогою тирси, пилу, сміття, а обіцянки, що його щедро збагачено вітамінами, амінокислотами, кальцієм, фосфором та іншими корисними речовинами, на практиці виявляються, м’яко кажучи, перебільшеними.

Нині фахівці підприємства працюють над освоєнням нових методик по визначенню в продуктах харчування алергенів, адже ні для кого не секрет, що кількість алергиків, як в Україні, так і в світі, неухильно зростає.

Загалом слід відзначити, що стандартизація та метрологія служать невід’ємною ланкою національної економіки будь-якої країни світу, вони є потужним рушієм її подальшого розвитку, тож хочеться сподіватися, що в Україні ці напрямки будуть і надалі активно розвиватися.


Автор: Жанна Кущенко, «Полтавастандартметрологія»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 жовтня 2012, 15:32 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації