...Із перевірених 7 видів фаршів, які є на полицях магазинів, 5 - не відповідають за різними показниками стандартам. У деяких з них виявлені бактерії групи кишкової палички, загальне забруднення понаднормове, мають неоднорідну масу, та неоднорідний колір. Тільки в полтавських виробників, а саме Полтавського м’ясокомбінату та фірми «Зоря», продукція повністю відповідала нормативним документам, хоча й мала деякі порушення у маркуванні. Краща якість продукції полтавських виробників може бути пов’язана з тим, що вони місцеві і продукція більш свіжа, скоріше потрапляє до споживача”, – розповів Віктор Мирунко.
Дослідження фаршу та пельменів на вміст ГМО засвідчили, що майже 70% продукції, яка є на прилавках магазинів, містить генетично модифіковану сою. Але ця соя не зазначена у складі продукту, а на етикетці написано „без ГМО”.
Стосовно котлет, Віктор Мирунко розповів, що, зазвичай, порушення виявляються у перевищенні кількості хліба: „Наприклад, Миронівський завод „Легко” випускає котлети, в яких масова частка хліба 33,8%, а згідно з нормами має бути не більше 20%. Те ж саме і в домашніх котлетах Полтавського м’ясокомбінату – 26,8% хліба. В інших виробників є порушення у маркуванні та наявні бактерії групи кишкової палички».
Директор ДП „Полтавастандартметрологія” також зазначив, що жоден продукт, який був відібраний для перевірки, мав маркування, яке не відповідало діючому законодавству. Деякі продукти взагалі не мали маркування.