Вхід | Реєстрація

«Якби в лікарів заробітні плати були як у прокурорів»

«Якби в лікарів заробітні плати були як у прокурорів»

Минулого четверга відбулась чергова рада ветеранів. На ній говорили про стан медицини та освіти в районі.
Цього разу до зали засідань Кобеляцької міської ради на зустріч із ветеранами запросили головного районного лікаря Івана Супруненка та начальника районного відділу освіти Наталію Коваль.

Першим до трибуни вийшов Іван Супруненко. Він зупинився на стані медицини в Кобеляцькому районі. За його словами, 2012 рік, як і більшість минулих, був украй складним. Населення в районі значно зменшилось. Зараз кількість жителів складає 46 тисяч. Проте спостерігається позитивна динаміка до збільшення народжуваності.

— По всіх параметрах Кобеляцька ЦРЛ у десятці кращих районних лікувальних закладів у області. На сьогоднішній день у районі окрім центральної районної лікарні є ще три дільничних. І закривати їх не будуть. Адже ці дільничні лікарні знаходяться в одних із найбільших населених пунктів району, — запевнив Супруненко.

Також цього року створено Центр первинної медико-санітарної допомоги, який працює зараз, як окрема юридична одиниця. До нього відійшли відділення сімейної медицини, амбулаторії загальної практики сімейної медицини та 42 фельдшерсько-акушерські пункти. Як нагадав головний районний лікар, цього року швидка допомога, як і її кадри та цілісний майновий комплекс, відійшли до Полтавської обласної ради. Та Іван Супруненко запевнив, що медична допомога в районі буде надаватися, як і раніше.

За його ж словами, на сьогоднішній день гостро стоїть питання з нестачею кадрів. Адже в медицині працює 31 відсоток людей пенсійного віку.

— І якщо всі підуть на пенсію, то в лікарні майже не залишиться лікарів. Для прикладу, із шести акушерів-гінекологів, п’ятеро — пенсіонерів. У березні ми плануємо зустрітися з випускниками Полтавської стоматологічної академії і будемо запрошувати їхати працювати до нас. Зазвичай, серед випускників є згодні йти працювати лікарями в Кобеляки. Та постає проблема — житло. Без наявності житла до нас ніхто не приїде, — сказав Супруненко.

Також він наголосив на проблемі захворюваності в районі. Адже в районі велика кількість онкохворих. За 2012 рік на облік поставили 155 онкохворих. 25 людей поставили на облік по туберкульозу, 127 — з цукровим діабетом. Та на перше місце лікар виніс серцево-судинні захворювання. Кількість хворих на цю недугу перевищує всі показники.
Завершив свою доповідь головний лікар практичними порадами для людей поважного віку, як зберегти своє здоров’я.

Після цього одна з жінок попрохала Івана Супруненка запросити працювати в Кобеляки хорошого лікаря-хірурга.

— А де ми його поселимо? — поцікавився Супруненко.

— У 2011 році, як тільки новий прокурор до нас приїхав працювати, йому одразу ж організували квартиру, — відповіла жінка.

— Та якби ж у лікарів і заробітні плати були як у прокурорів, — зазначив головний лікар.

— Краще б басейн не будували, а житло для медиків придбали, — зазначили з зали.

Наступною до слова запросили Наталію Коваль. Вона поінформувала присутніх про стан освіти в районі. За словами начальника відділу освіти, велика увага приділяється розвитку дошкільної освіти в районі.

— Три роки тому в районі був мізер дошкільних закладів. У 2011 році було відкрито чотири дитсадки, у 2012 — два. Цього року плануємо відкрити ще три дошкільні заклади. Зараз існує така практика, щоб відкривати дитсадки на базі шкіл. Так було зроблено в Солошино, Григоро-Бригадирівці та Марківці. Плануємо відкрити дитячий садок на базі Куст-Кущівської та Орлицької школи. А у Василівці хочемо відновити приміщення під дошкільний заклад. Загалом, у районі працює 19 дитсадків, у яких навчається 1018 дітей, — сказала Наталія Коваль.

Та, за її ж словами, проблемною є ситуація в Кобеляках. Адже зараз при нормі на сто місць у дошкільних закладах міста навчається 210 дітей.

— Думаю, з ростом народжуваності, ця ситуація загостриться і виникне потреба у відкритті додаткових груп, — запевнила Наталія Мефодіївна.

Що стосується загальної освіти, то, як розповіла начальник районного відділу освіти, у районі працює 39 шкіл. І це найбільша кількість шкіл в районі по області. У цих школах навчається 4030 дітей. На жаль, у районі існує близько десяти шкіл, де навчається до 25 дітей.

— Ситуація вкрай складна, — каже Наталія Коваль. — Для прикладу, у Драбинівській школі навчається всього 24 учні, у Деменках — 25. Тому в області стоїть питання, щодо оптимізації мережі. Аби школи на деякий час призупинили свою діяльність, а дітей шкільними автобусами підвозили до більш укомплектованих шкіл.

Також начальник районного відділу освіти розповіла про нові державні стандарти для початкової школи. Адже починаючи з цього навчального року першокласники в обов’язковому порядку вивчають іноземну мову. А з наступного навчального року, п’ятикласники вивчатимуть другу іноземну мову або мову національних меншин. У районі дві школи обрали для вивчення німецьку, чотири обрали англійську, решта — російську. У Кобеляках усі школи другою іноземною обрали для вивчення російську.

— Я думаю, що це добре. А так, якби вивчали французьку, для прикладу, то ні англійською достатньо не володіли б, ні французькою, — сказала Наталія Коваль.

За її ж словами, з другого класу діти вивчають основи інформатики. І по нормі всі діти забезпечені комп’ютерною технікою.

— А яка кількість медалістів була в минулому році? — поцікавились із зали.

— Із 322 випускників — 23 учні отримали золоті медалі і 6 срібних. Найбільша кількість медалістів минулого року була в Кобеляцькому навчально-виховному комплексі № 1. Там їх було десятеро: дев’ять золотих медалей та 1 срібна, — відповіла Наталія Мефодіївна.

Що стосується кадрів, то кількість педагогічних працівників у районі складає 540 чоловік. З них 76 — пенсійного віку.

— Минулого року ми запрошували цих вчителів до адміністрації на співбесіду, аби ті поступилися місцем молодим спеціалістам, адже ми не маємо права звільняти цих людей. Та, у основному, за власним бажанням ніхто не збирається йти на заслужений відпочинок, — підсумувала начальник районного відділу освіти.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 березня 2013, 15:23 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації