Вхід | Реєстрація

«Хай стоїть! Він їсти не просить!»

«Хай стоїть! Він їсти не просить!»

Більшість опитаних нами новосанжарців вважають, що зносити пам’ятник Володимиру Леніну в Нових Санжарах непотрібно. Хоча дехто і пропонує поставити на його місці пам’ятник Нестору Махну або облаштувати фонтан.

Як повідомлялося у ЗМІ, 15 лютого на центральній площі міста Охтирка, що на Сумщині, активістами на чолі з народним депутатом України від ВО «Свобода» Ігорем Мірошниченком було демонстративно зруйновано пам’ятник Леніну. Через кілька днів місцеві комуністи спробували його відновити, але їхні спроби виявилися безуспішними у зв’язку із влаштованою «свободівцями» акцією протесту. Сам Мірошниченко мотивував свої дії так:

— Ми не можемо жити в незалежній Україні, доки на нашій землі стоять символи тих, хто незалежність знищував!

Як відомо, у Західній Україні демонтовано чимало «побратимів» охтирського Леніна, причому, здебільшого законним шляхом. Але у центральних та східних регіонах нашої країни гранітні та бронзові Іллічі стоять, як і в часи Радянського Союзу. У самому центрі нашого селища, навпроти адміністративного будинку, також височіє пам’ятник Леніну. Минулого вівторка ми цікавилися у перехожих новосанжарців їх думками з двох питань: «Як би ви поставилися до демонтажу цього пам’ятника?» і «Ким для вас особисто є Володимир Ленін?»

Як і слід було очікувати, точки зору опитаних новосанжарців виявилися досить різними. Несподіваним стало те, що деякі перехожі, вже явно пенсійного віку, заявляли, що пам’ятник для них не становить жодної цінності. Одна дівчина щира зізналася, що не знає, ким був Ленін. Інші опитувані вождя пролетаріату знали. Більшість з них були переконані, що пам’ятник Іллічу має стояти у Нових Санжарах і надалі.

Василь: «Я — людина старого покрою, і мені дуже прикро, коли про нього говорять різні пакості. У комуністів була ідеологія, а не демократія. І вона була правильною. Хай стоїть, він потрібен людям старшого покоління.»

Андрій: «Особисто моя точка зору дуже радикальна — Володимир Ленін нічого доброго для України не зробив, як і Комуністична партія. Якщо ці символи залишаються, то вони можуть відродитися. Але я рахуюся з тими людьми, які зробили багато добрих справ для нашого селища, і для яких ці символи є дорогими. Тож нехай цей символ відійде з цілим поколінням.»

Тамара: «Якщо чесно, то він не заважає, їсти не просить. Якшо кожна влада буде ставити свої пам’ятники, то в нас ні коштів, ні місця не вистачить. Особисто для мене Ленін — це історична постать.»

Іван: «Я вважаю, що Ленін як політичний діяч для України не зробив нічого хорошого. Але сам пам’ятник, можливо, є якоюсь архітектурною чи історичною цінністю. Я б поставив на його місці пам’ятник Махну.»

Дмитро: «Для мене це — кусок цементу. Може, таке ставлення тому, що історію погано вчив. На його місці краще фонтан поставити.»

Ілля: «Давайте згадаємо 1923 рік… Селян, які не підкорялися радянській владі… Щось хороше можна зробити тільки хорошими, чистими руками. Якщо він мені не подобається, то я до пам’ятника квіти не носитиму. А розпалювати демонтажем ворожнечу в суспільстві, яке ще до цього не дозріло, не варто.»

Яна: «Потрібен… Мабуть… Він кимось був. Президентом, чи щось таке…»

Віктор: «Для мене він — історичний персонаж. Пам’ятник знімати не треба. Якби він був нашим сучасником, то ми могли б його судити.»

Люда: «Особисто для мене щось значить, я «жовтенятком» була. Мені він не заважає.»

Тамара: «Як відомо, для Радянського Уряду було важливо якнайшвидше утвердити свою владу на Україні. Тому вони розпочали війну більшовицької Росії проти України. Скільки грабежів, розбоїв, розстрілів учинив Антонов-Овсієнко зі своїм загоном на сході України! Усе це було результатом політики Леніна. Щодо пам’ятника, то він однозначно непотрібний, адже це символ тоталітарного режиму. Але демонтувати його треба цивілізовано. Спочатку потрібно проводити просвітницьку роботу серед населення. І цим повинні займатися не тільки ентузіасти, а й держава.»


Автор: Оксана ЛЕВЧЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 березня 2013, 16:48 | Полтавщина | Політика


1. Чорни Ворон / 4 березня 2013, 15:41
В мене просте запитання до журналістки: вона реально не усвідомлює, що отримати адекватну відповідь від хворого на совковство та комуністичні стереотипи народу неможливо?!
2. New York / 5 березня 2013, 01:18
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
— Ми не можемо жити в незалежній Україні, доки на нашій землі стоять символи тих, хто незалежність знищував!

Ну да. А як не буде більше жодного леніна на Україні, то зможемо. )))
Те, що зробив Мірошниченко буває, коли треба щось робити, але хуй його зна шо. Або коли в голові пусто, а руки чешуться.

Якщо він мені не подобається, то я до пам’ятника квіти не носитиму. А розпалювати демонтажем ворожнечу в суспільстві, яке ще до цього не дозріло, не варто.

Але демонтувати його треба цивілізовано.

Ну є ж таки адекватні люди!
3. Козак Ямайка / 5 березня 2013, 11:07
1. Чорни Ворон пише:
«отримати адекватну відповідь від хворого на совковство та комуністичні стереотипи народу неможливо»

Те, що в нашій країні багато хворих на совковство людей, цілком погоджуюсь, але всіх опитаних так назвати аж ніяк не можна. Треба уважніще читати статтю.

4. Микола Гузченко / 5 березня 2013, 13:20
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
2. New York пише:
«Те, що зробив Мірошниченко буває, коли треба щось робити, але хуй його зна шо.»

Гарно і правильно кажеш.
Ось, до речі, прекарасна ілюстрація того, чому в Україні ніколи нічого не зміниться. Бо всі руководітєлі - мудаки. Одні мудаки стріляли дворян і кулаків, тепер другі мудаки похабно валяють Лєнінів.
Війна проти інакомислія - це головна і єдина ідеологічна задача будь-яких наших політичних сил (найголовніша мета, звісно, - красти гроші, але то не ідеологія). Стояти Лєніну чи ні - повинна вирішувати територіальна громада, а не якісь зомбомудаки-шовіністи.
5. Чудо Юдо / 5 березня 2013, 13:45
Ну у випадку з Мірошниченком його дії були не зовсім спонтанними. Максимум за що притягнуть так це за хуліганство. Адже Ленін був звалений не аби який, а саме той, який ніде не стояв на балансі. А значить нічий. А значить за порчу цього нічийного майна ні перед ким не прийдеться відповідати.

Але це ніяк його не виправдує. Такі методи боротьби із супротивниками тупі і недолугі, в них більше понтів аніж дієвості. Валяти пам’ятники попередньої влади - то не крутість - так само робить будь-яка недолуга нова влада - і комуніки колись царські палаци валяли і палили, вважаючи себе нереально крутими в той момент.

Хоча тих Ленінів дійсно до біса. На місце деяких із них я б когось іншого поставив, не менш іменитого. Але культурно і за згодою всіх сторін (чи хоч більшості)
6. Козак Ямайка / 5 березня 2013, 15:22
5. Чудо Юдо пише:
«Валяти пам’ятники попередньої влади - то не крутість - так само робить будь-яка недолуга нова влада»
Наша влада хоч і недолуга, та чомусь не поспішає позбавитись від пережитків тоталітарного режиму, а навпаки відстоює їх право на існування. Не розумію чому наш народ так хвилюється, що в нього відберуть Ілліча.
7. Чудо Юдо / 5 березня 2013, 17:11
6. Козак Ямайка пише:
«Не розумію чому наш народ так хвилюється, що в нього відберуть Ілліча. »

А що, варіант що Ілліч для когось може бути таки чимось важливим, а не просто каменюкою ви взагалі не розглядаєте?

А саме опитування показало, що здебільшого людям паралельно чи Ілліч там стоятиме, чи хтось інший. Люди жерти хочуть, мати автомобіль, холодильник і пральну машину, а вже потім може і про те, кого ставити із пам’ятників задумуються. І це нормально, блага людини для неї мають бути вище амбіцій якогось там ідеолога. Якби Ілліч мене зараз наштовхнув на чесний і хороший спосіб заробити собі на будинок в нашій країні - я був би не проти його пам’ятника. Якби на це мене надихнув Шевченко, Мазепа, Хмельницький чи хай навіть фараон Тутанхамон - я б віддав би свій голос за пам’ятник цій особі. А якщо у моєму житті не зіграли ролі ні одна із вищезгаданих осіб, то мені абсолютно начхати кого із них витешуть із каменя, лиш би не за мої кошти.
8. New York / 5 березня 2013, 18:25
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
7. Чудо Юдо пише:
«Люди жерти хочуть, мати автомобіль, холодильник і пральну машину, а вже потім може і про те, кого ставити із пам’ятників задумуються. І це нормально...»

Юдо, який же ти меркантильний і приземлений! Шутка. )))
Це більш, ніж правильно. Але щоб люди зажили по-людськи і мали все, що ти написав, політикам типу Мироші (Дон Кіхот йобаний) треба докласти страшних зусиль, розуму, логіки і ще багато-багато інших справжніх чеснот.
Набагато легше розхуярити якогось леніна, щоб далбайоби під чорно-красними прапорами лишній раз вигукнули "Геть!"

P.S. Я не пам’ятаю де, але десь я бачив фото авторства Миколи Гузченка, на якому зображений пам’ятник непотрібному Леніну в Данії. Можете пошукати й подивитися, як нормальні люди відобразили своє ставлення до нього. Але, знову ж таки, для цього потрібен розум...
9. Микола Гузченко / 5 березня 2013, 19:43
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
8. New York пише:
«Дон Кіхот йобаний»

Яка точна характеристика! І чувак же ж при владі тіпа. Недоторканнічсть там, ще якісь особливі права. Тут би йому взятися за хабарників, казнокрадів і правоохоронців-перевертнів. Тут би взятися за Якубовича-молодшого, який колєсіт по країні і грабує крупних підприємців. Так нєт же, бо для цього
8. New York пише:
«треба докласти страшних зусиль, розуму, логіки і ще багато-багато інших справжніх чеснот»

Ось вам приклад того, якою повинна бути справжня опозиційна діяльність. Посилання на navalny.livejournal.com
Чувак замість займатися хуйнею реально воює за праве діло. Приклад з Росії, бо про подібне в Україні не чув.
Цікаво було б почути думку з цього приводу Вови Паршевлюка. На це він сподівався, голосуючи за "Свободу"?

8. New York пише:
«десь я бачив фото авторства Миколи Гузченка, на якому зображений пам’ятник непотрібному Леніну»

Ось: Посилання на exo.in.ua

P.S. Я, до речі, не проти пацанів, які карьожать кобеляцького Лєніна. Вони хулігани і поводяться як хулігани. А коли так поводиться державний муж - хочеться відкрутити йому дурну голову.
10. Козак Ямайка / 6 березня 2013, 10:58
7. Чудо Юдо пише:
«А що, варіант що Ілліч для когось може бути таки чимось важливим, а не просто каменюкою ви взагалі не розглядаєте?»
Для когось, але не для нормального свідомого(!) українця. Якщо ви, хоч трохи цікавилися історією України і,зокрема, Полтавщини, то знаєте якими способами встановлювалася радянська влада, і щоб після всього цього захищати комуністів, потрібно бути або не свідомим, або не освіченим.
Звичайно Мірошниченко трохи погарячкував, але з іншого боку хіба у нашій країні є вибір робити це цивілізовано, чи отак як він? Як часто піднімаються, виносяться на розгляд громади питання демонтажу? Отож...
11. New York / 6 березня 2013, 11:17
10. Козак Ямайка пише:
«Звичайно Мірошниченко трохи погарячкував, але з іншого боку хіба у нашій країні є вибір робити це цивілізовано, чи отак як він?»

Ну звичайно. Як може депутат ВР демонтувати пам’ятник цивілізовано? Це не під силу нікому, не те що якимсь там депутатам верховної ради. )))
12. Козак Ямайка / 6 березня 2013, 11:41
З нашими пофігістичними, або хворими на совковство людьми або так, або ніяк(((
13. Олексій / 6 березня 2013, 12:31
12. Козак Ямайка пише:
«З нашими пофігістичними, або хворими на совковство людьми або так, або ніяк((( »

ага, в топку їх! як оті смерди посміли мати власну думку??!!

Козак Ямайка до-речі знищення пам'ятників та зневага до інакомислячих вам ніщо не напомина? мені здається таке вже десь було, от тільки не пригадаю де, може десь поряд...
14. Козак Ямайка / 6 березня 2013, 13:40
13. Олексій пише:
«до-речі знищення пам'ятників та зневага до інакомислячих вам ніщо не напомина? »
Погляди повинні на чомусь грунтуватися, а інакомислячі - це ті люди, чия думка відрізняється від думки більшості... А виправдовувати власну байдужість, або українофобію називаючи їх інакомислієм, м'яко кажучи нерозумно!!!
15. Майстер / 6 березня 2013, 14:06
9. Микола Гузченко пише:
«Цікаво було б почути думку з цього приводу Вови Паршевлюка. На це він сподівався, голосуючи за "Свободу"?»

Ну, наскільки мені відомо "Свобода" займається не лише цим. Ось один з прикладів реальної допомоги простим людям - без турляння пам'ятників.
Посилання на vk.com
Щодо Леніна, то до його ідолів в Україні я ставлюся негативно. Їх тут бути не повинно. Знімати їх потрібно, але лише переконавши у цьому більшу частину суспільства. Поки що, очевидно, ми ще до цього не дозріли...
16. New York / 6 березня 2013, 17:22
Майстер, а можна те саме, тільки в іншому місці? Бо я там — неугоднік.
17. Майстер / 6 березня 2013, 19:40
16. New York пише:
«Майстер, а можна те саме, тільки в іншому місці? Бо я там — неугоднік. »

New Yorkу, вже можеш подивитись.
18. New York / 6 березня 2013, 20:11
15. Майстер пише:
«Ось один з прикладів реальної допомоги простим людям - без турляння пам'ятників.
Посилання на vk.com

Ну це вже робота.
19. белый / 7 березня 2013, 08:22
господа!Это для нас египетские пирамиды -колыбель цивилизации ,а для египтян лишь способ завлечения туристов и заработок.Я много раз был за границей,в Европе,США,там есть интерес к нашему "совковому" историческому периоду.Почему бы не собрать всех Лениных и других советских вождей на одной площадке , не сделать музей под открытым небом и не начать наконец зарабатывать.А не констатировать что мы бедные потому,что глупые.Я думаю,что как раз вот такие действия по уничтожению скульптур совдеповских вождей и есть проявлением совковой болезни.Вспомните как согласно док.кадрам активно сбивали со зданий двухглавых орлов.Мне симпатичен как политик и журналист Игорь Мирошниченко.Но даже крайне радикальная позиция должна быть практичной и созидательной,а необдуманые ,пусть и идейные действия потомками оценятся негативно.
20. Козак Ямайка / 7 березня 2013, 10:23
19. белый пише:
«Почему бы не собрать всех Лениных и других советских вождей на одной площадке , не сделать музей под открытым небом и не начать наконец зарабатывать»
Чудова ідея! А ще краще зібрати там, разом з вождями, всіх комуністів та українофобів)))
21. Микола Гузченко / 8 березня 2013, 10:07
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
15. Майстер пише:
«Ось один з прикладів реальної допомоги простим людям»

Діло хороше. Якби вони, наприклад, дали гроші на лікування хворого хлопчика, захистили дівчинку від хуліганів або намалювали на шкільному паркані зайчика - це теж було б дуже добре.
Здійняти гвалт коли треба - це добре. І свободівці це вміють. Але для цього великого розуму не треба. І ніяких змін в країні гвалтом не доб’єшся.
У нас одна біда - корупція. Казнокрадство, кумовство, вседозволеність, хамське відношення до людей, херові дороги, безгрошів’я - всі ці біди буяють на родючому корупційному грунті. Тільки та сила, яка мочитиме корупцію, має шанс щось змінити. І не пиздіти про неї вобщєм, а братися за конкретних людей і публічно їх лінчувать (тільки не прєпода, який узяв 100 гривень, а серйозних пацанів). Краще, звісно, - судить.
Ось приклад: Посилання на navalny.livejournal.com
Якщо політик говорить про пам’ятники, про мову, про патріотизм, про охорону здоров’я, про освіту, про вчителів/лікарів, про пенсіонерів, допомагає простим людям, але мовчить про корупцію (або говорить про неї загально і неконкретно) - він такий же мудак як і усі.
20. Козак Ямайка пише:
«краще зібрати там, разом з вождями, всіх комуністів та українофобів»

Ось бач... ) Оцей Джамайка - більшовицький революціонер 17-го року, тільки з іншого ракурсу.
Ідея цивілізованого суспільства полягає в тому, що всім повинно бути добре - і розумним, і дурним; і правим, і тим, хто помиляється. Комуністи й українофоби - такі ж люди, як і бандерівці з русофобами. Ніхто з наших мудаків не зрозумів ще, що з людьми не треба воювати - воювати треба з явищами.
22. Майстер / 8 березня 2013, 11:40

Коментар видалено за порушення п.2.4 Правил користування сайтом
23. Майстер / 8 березня 2013, 11:46
21. Микола Гузченко пише:
«Ось приклад: Посилання на navalny.livejournal.com

Дякую за посилання. Про діядьність Навального я чув і раніше, але так близько із його викриттями познайомився вперше. Сильний дядько. І виклав все зрозуміло і просто.
Щодо "Свободи". Мені дуже хочеться вірити, що вони теж зможуть робити щось подібне. Але просто іще не навчились. Плюс варто враховувати, що у нас не Америка і нарити таку ж інформацію в Україні не так просто. Але варто б поцікавитись, чи немає серед мешканців Майамі і надзвичайно етичних українських депутатів та чиновників.
24. Майстер / 8 березня 2013, 12:08
Дивні функції сайту...
25. Микола Гузченко / 8 березня 2013, 12:12
23. Майстер пише:
«Мені дуже хочеться вірити, що вони теж зможуть робити щось подібне. Але просто іще не навчились.»

Дай Бог.
А блог Навального я читаю вже років зо два. Просто монстр. Але в нього теж навряд чи щось вийде.
26. Покоління / 8 березня 2013, 18:08
Але я рахуюся з тими людьми, які зробили багато добрих справ для нашого селища, і для яких ці символи є дорогими. Тож нехай цей символ відійде з цілим поколінням.»

Андрію, а що відійде з твоїм поколінням ??????????????????77
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації