Вхід | Реєстрація

Як потрібно поводитися, коли на вас нападає собака

Як потрібно поводитися, коли на вас нападає собака

Собака — друг, але не всякий і не завжди. У собак, як і у будь-яких інших істот, може бути різний настрій і різне ставлення до людей, у тому числі і дуже агресивне. Тому будь-якій людині не завадить знати, як вести себе з собаками, особливо — з незнайомими, і що робити, якщо собака збирається нападати, чи вже напала.

Про правила поводження при зустрічі з собаками нам розповіла начальник управління ветеринарної медицини у Новосанжарському районі Зоя Ащеулова.

Правило 1. Якщо ви бачите собаку, яка рухається вам назустріч, то намагайтеся змінити маршрут. Спробуйте перейти на інший бік дороги або звернути куди-небудь.

Перш за все, уникайте тих місць, де можлива зустріч із собаками. У бродячих собак, як правило, існує чіткий розподіл території проживання. Особливо намагайтеся уникнути зустрічі з ними в період сильного голоду, тобто взимку, а також у періоди розмноження та вигодовування цуценят, що відбувається переважно навесні та на початку літа.

Правило 2. При вигляді великих собак поводитися потрібно максимально спокійно, нічим не видаючи свого хвилювання. Вчені довели, що собака дуже гостро реагує на викид адреналіну, яким супроводжується людський страх. Також слід пам’ятати, що мала собака теж має зуби. Тож не слід намагатися покликати, погладити, чи погодувати чужу собаку.

Правило 3. Якщо собака виявила до вас цікавість (біжить слідом, намагається понюхати), не провокуйте її. Адже у більшості нападів, агресія собак спровокована людиною. Менш упевнено собака почуває себе тоді, коли вона не бачить свого хазяїна або порушує межу території, яку охороняє. Тому, якщо можливо, то тварину слід поставити в незручне становище, тобто відступити, щоб собака виявився в іншій обстановці. Це може зменшити його агресивність.

Правило 4. Ніколи не дивіться бродячим псам в очі — жодна собака не любить подібних «дуелей поглядами», вони можуть дратувати пса і тим самим підштовхувати його до нападу на кривдника.

Правило 5. Якщо собака поводиться агресивно, відразу тікати не рекомендується, адже тварини бігають швидше, ніж люди. Якщо вам здається, що напад неминучий, то відходити необхідно наступним чином: задкувати, але в жодному разі не тікати. І водночас шукати очима безпечне місце поблизу: огорожу, височину, автомобіль. Станьте спиною до цього місця, захистіть свій тил.

Правило 6. Спробуйте відвернути увагу собаки: киньте їй яку-небудь «приманку», яку вона в азартному угарі зможе прийняти за людини. Таким предметом може стати ваша куртка, сумка, пакет з продуктами.

Правило 7. Якщо цих речей у вас немає, візьміть що попадеться під руку — камінь, пісок, бруд, палицю і захищайтеся. Але не усі ці предмети варто кидати. Палицею можна утримувати тварину на відстані. Собаку, що нападає, може збентежити неадекватна поведінка людини, коли вона поводиться не так, як очікує тварина.

Правило 8. Саме погане, що може людина зробити в бійці із собакою, — пасивний захист. Ось тоді людина постраждає обов’язково більше, ніж коли вона буде активно оборонятися. Але якщо собаці вдалося вас звалити на землю, закрийте руками, зігнутими у ліктях обличчя і шию і постарайтеся не рухатися, тоді собака втратить до вас інтерес.

Правило 9. Найбільш уразливі частини тіла в собаки: кінчик носа, перенісся, потилична частина й тім’ячко за вухами, сонячне сплетіння, ребра, суглоби лабетів, куприк. При нападі бийте по уразливих місцях, намагайтеся повалити звіра. Собака, що лежить, вже не боєць.

Правило 10. Кличте на допомогу. Якщо до вас підійдуть люди, то собака зрозуміє, що її сили менші, і відступить.

 

Що робити, коли вкусила собака

Найголовніша небезпека укусу — це ризик зараження вірусом сказу. Неможливо точно знати, якщо вкусила чужа собака, чи вона щеплена від цієї хвороби. Спираючись на цей факт, потрібно знати наступне:

— якщо собака вкусила вас в обличчя, шию, голову або за пальці рук, то це набагато небезпечніше, ніж укус в інші частини тіла. Справа в тому, що в першому випадку вірус сказу по нервових стовбурах потрапляє в головний мозок. До десятого дня можна спостерігати вже сильний розвиток хвороби. Якщо ж укус був здійснений в менш небезпечні ділянки тіла, тоді ескалація хвороби спостерігається протягом одного-трьох місяців;

—  якщо кровотеча після укусу не дуже інтенсивна, то краще її одразу не зупиняти. Цим ви забезпечите вихід крові зі слиною тварини, в якій може міститися вірус. Також в слині собаки велика кількість бактерій, які можуть нашкодити вашому здоров’ю. Тому потрібно дати час, щоб організм самостійно вивів слину з рани;

— промийте місце укусу будь-яким дезинфікуючим розчином. Це може бути 3 % перекис водню, розведене у воді мило. Можна використовувати господарське або антибактеріальне мило. Не варто використовувати спирт, йод або одеколон, так як ці речовини обпалюють тканини. Це перешкоджає швидкості загоєння;

— не рекомендується самостійно обробляти рану йодом або зеленкою, бо це заважатиме лікарю визначити ступінь тяжкості рани;

— не слід ігнорувати незначні подряпини і послинені твариною місця на шкірі;

— після укусу потерпілому потрібно якнайшвидше звернутися за допомогою в лікарню, щоб лікарі визначили, чи потрібне щеплення від гідрофобії (сказу), та у ветеринарну службу, щоб знайти собаку і, за потреби, карантинувати її.


Автор: Підготувала Оксана Левченко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 березня 2013, 09:12 | Полтавщина | Суспільство
1. Maximus / 5 березня 2013, 10:09
А краще за все придбайте пневмат - куля між глаз і собаки нема. Якщо владі начхати на бродячих собак, то потрібно хоча б самому відстрілювати їх потихеньку.
2. Олексій / 5 березня 2013, 14:29
1. Maximus пише:
«Якщо владі начхати на бродячих собак, то потрібно хоча б самому відстрілювати їх потихеньку.»

+1
3. New York / 5 березня 2013, 18:27
Maximus, +5
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації