Вхід | Реєстрація

У Кобеляцькому районі відкрився кабінет замісної терапії

У Кобеляцькому районі відкрився кабінет замісної терапії

Відтепер наркозалежним у Кобеляках пропонуватимуть замісну підтримувальну терапію.

Минулого тижня в поліклінічному відділенні Кобеляцької центральної районної лікарні на базі наркологічного кабінету відкрили кабінет замісної підтримувальної терапії.

На відкритті були присутні представники медико-соціальної служби та лікарі Полтавського обласного наркологічного диспансеру.

Олег Димарецький, керівник медико-соціальної служби в Полтавській області та благодійної організації «Світло надії», пояснив, що замісна підтримуюча терапія — це один з найефективніших видів фармакологічного лікування опіоїдної залежності.

За його словами, у разі правильного призначення замісна терапія спроможна зменшити частоту або припинити вживання заборонених наркотиків, покращити психічний та фізичний стан пацієнта, запобігти та зменшити частоту інфекційних захворювань, включно з ВІЛ та гепатитами, зменшити смертність серед споживачів наркотиків, зокрема, від передозування. Базується терапія на заміні «вуличного» наркотичного засобу на медичний — «метадон».

Зазвичай, замісна терапія не призводить до абсолютного зникнення фізичної залежності від наркотичних речовин, але вона дозволяє людям жити здоровим життям, перебуваючи на стабілізуючому медичному препараті, замість небезпечного забороненого наркотику. За бажанням пацієнта, під наглядом фахівця, можливе поступове зменшення дози медикаменту та навіть повна його відміна. Проте, як пояснив Олег Димарецький, хворий може вживати медичний наркотичний препарат і протягом всього свого життя.

У завідуючого стаціонарним відділенням № 1 Полтавського обласного диспансеру Вадима Клорфайна ми поцікавились, чи багатьох він знає людей, яким вдалося вилікуватися від наркотичної залежності. Він відповів, що ні. Мовляв, лікування, перш за все, потребує бажання хворого лікуватись. Проте, ефективність лікування в кращих випадках складає лише 25-30 відсотків. Також реабілітація потребує значних зусиль та витрат. І не всі наркозалежні готові до цього.

За словами лікаря-нарколога Кобеляцької ЦРЛ, на сьогоднішній день на диспансерному обліку знаходиться 35 залежних від наркотиків кобелячан. Хоча припускає, що, імовірно, їх значно більше.

 

Невтішна статистика

Станом на перше червня минулого року замісну підтримувальну терапію в Україні впроваджено на базі 126 лікувальних закладів. «Метадон» отримують більше п’яти тисяч пацієнтів. Серед них майже три тисячі — ВІЛ-інфіковані та хворі на вірусні гепатити. Більше однієї тисячі — хворі на туберкульоз.

Проте, за офіційними даними Міністерства охорони здоров’я, на сьогоднішній день в Україні проживає близько 200 тисяч ВІЛ-позитивних людей. Також зареєстровано близько 29,5 тисяч ВІЛ-інфікованих дітей до 14 років, з яких 1027 — хворі на СНІД, а 293 — померли від нього. Щорічно в Україні близько 150 тисяч молодих людей стають наркозалежними. Після цього тривалість їхнього життя в середньому складає 5-6 років. Близько 120 тисяч людей щорічно помирають від наркоманії та її наслідків, а 329 осіб — на добу. Середній вік людей, які вживають наркотики, стабільно знижується. Лише два відсотки наркоманів виліковуються, інші 98 відсотків — помирають. Таке стрімке зростання кількості наркозалежних у нашій державі зробило Україну одним із лідерів за темпами поширення наркоманії серед населення в Європі.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 березня 2013, 12:09 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
1. New York / 25 березня 2013, 21:55
А "аспірин" таж в лапках треба писати?
2. професор / 25 березня 2013, 23:58
Лише два відсотки наркоманів виліковуються, інші 98 відсотків — помирають
Це найбільший маразм, який можна було написати.
За який період помирають - за все життя?
так тоді помирають 100 відсотків.
Що означає виліковуються?
Адже залежність - це хронічне захворювання, що залишається на все життя.
А якщо брати період реміссії (утримання від вживання) за виліковування , то вона буває майже у 100 відсотків, тільки в когось вона максимум 1-2 дні, а у когось - десятиліття...
Тому на речі все ж краще дивитись з фахового боку.
Ось цю фразу, Ви скоріш всього зайшли на одному з сайтів, що мало посилання на інтервю одного з чиновників МВС.
Але ж , я певен, він знає про все , вищесказане мною, не більше, ніж звичайний пересічний громадянин. Тому й "ляпнув" за звичкою... Посада дозволяє...
А замісна терапія - річ хороша.
Навіть якщо там буде 10 наркоманів.
Порахувати просто на побутовому рівні.
Щоб постійно колотись, все ж час від часу якомусь відсотку з цих бідолах доводиться красти.
І навіть якщо 5 з цих десяти скоювали крадіжки хоча б двічі на місяць.... виходить 120 епізодів за рік...
Але не буду за приміром міліціянтів залазити в їхню парафію, бо можу помилятись ще більше, чим вони...
Краще порадуюсь ззменшенню шансів передачі СНІДу та сподіванню того, що ці пацієнти зможуть нарешті жити відносно нормальним життям, навіть мати можливість влаштуватись на роботу, ... якщо вона в Кобеляках звісно є...
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації