Вхід | Реєстрація

Запропонувано створити єдину базу загиблих і зниклих безвісти в роки ВВВ на базі ОБД «Меморіал»

Запропонувано створити єдину базу загиблих і зниклих безвісти в роки ВВВ на базі ОБД «Меморіал»

Учасники Міжнародної конференція «Пам'ять жива!» запропонували створити єдину базу загиблих і зниклих безвісти в роки ВВВ на базі ОБД «Меморіал».

Захід, присвячений проблемам пошуку та увічнення пам'яті загиблих і збереженню історичної пам'яті про події Другої світової війни, зібрав пошуковців з України, Росії та Білорусі, а також представників державних органів, експертів та вчених, що займаються питаннями дослідницької та пошуково-меморіальної роботи. Напередодні 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-річчя Великої Перемоги вони обговорили в Києві низку проблем, актуальних для пошуково-меморіальної роботи не тільки в Україні, а й на території всіх республік колишнього СРСР.

Зокрема, було висвітлено питання методології пошукової діяльності, систематизації даних про загиблих і зниклих без вісті, а також питання правових засад роботи пошуковців і розробки профільного закону України про пошукову діяльність.

У пленарній частині Міжнародної конференції «Пам'ять жива!» 30 березня 2013 року взяв участь Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул. Виступаючи перед пошуковцями України, Росії та Білорусі, він наголосив на важливості збереження правдивої історії нашого народу і подякував членам громадських пошукових організацій трьох країн, представникам державних органів і наукових установ за участь у важливому заході. «Народна ініціатива, що виросла у потужний пошукове рух, демонструє наявність у суспільстві здорових патріотично орієнтованих сил, здатних об'єднуватися в ім'я великої мети. Результати пошукових експедицій та Вахт пам'яті є величезною цінністю не тільки для професіоналів, а й для всіх, для кого важлива правдива історія нашої країни і хто по-справжньому нею пишається».

Віце-прем'єр також виступив з ініціативою до 70-річчя Перемоги відлити Дзвін пам'яті з гільз, які десятками тисяч знаходять пошуковці під час експедицій і Вахт пам'яті. Пошуковці підтримали ініціативу Олександра Вілкула та запропонували встановити пам'ятник у вигляді дзвону на кордоні трьох братніх держав - України, Росії та Білорусі в переддень святкування 70-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

«Для нас дуже важливо, що Уряд України в останні три роки приділяє велику увагу питанням пошуку та увічнення пам'яті загиблих у роки війн та репресій, - зазначив Ярослав Жилкін, голова правління Всеукраїнського об'єднання пошуковців« Союз «Народна пам'ять», відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій. - Допомога пошуковим організаціям з боку держави значно зросла. Завдяки цьому тисячі людей змогли дізнатися про долю своїх родичів, які загинули, захищаючи Батьківщину. Ми налагодили співпрацю між громадськими пошуковими організаціями і державними органами всередині країни, тепер виходимо на міжнародний рівень», - зазначив лідер українських пошуковців.

Зокрема, у підсумковій резолюції учасники Конференції звернулися до урядів країн пострадянського простору з пропозицією створити міждержавний координаційний Комітет з питань пошуково-меморіальної роботи, який би координував цю роботу на міждержавному рівні, покращуючи дружні взаємини між народами наших країн. Пошуковці запропонували також створити на основі існуючої ОБД «Меморіал» міжнародну електронну базу жертв воєн та політичних репресій в масштабах країн, що входили до складу колишнього СРСР. Це дозволить об'єднати зусилля пошуковців різних країн у встановленні доль загиблих і зниклих безвісти захисників Батьківщини, і допоможе їх рідним дізнатися правдиву інформацію про долі своїх загиблих родичів, місце їх загибелі або поховання.


Автор: ВГО «Союз «Народна пам'ять»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації