Вхід | Реєстрація

Кобеляцькі фермери в цьому році насіяли кавунів

Ще з десяток років тому вирощування баштанних культур в Полтавській області, зокрема в Кобеляцькому районі, вважалось справою ризикованою і не надто прибутковою. Аграрії не надто прагнули зв’язуватись із кавунами та динями, віддаючи перевагу більш надійним зерновим та технічним культурам. Вважалось, що в південному лісостепу баштани дозрівають пізно і не можуть конкурувати із аналогічною продукцією, привезеною із Херсонської ми Миколаївської областей. Хоча заради справедливості потрібно відзначити, що кавуни в Кобеляках вирощували і в радянські часи. Але тоді це робили колгоспи і не так заради прибутку, як через планові завдання, доведені із районів.

Та за останнє десятиліття кліматичні умови різко змінилися погода в Доманівці Миколаївської області нині практично не відрізняється від кліматичних умов Кобеляк, що в області Полтавській. Тривала відсутність пізніх травневих заморозків дала можливість висівати кавуни і дині вже в кінці квітня. А спекотне сонячне літо створює всі умови для того , щоб вони виростали великими і солодкими.
Саме тому чимало дрібних фермерів задоволені результатами вирощування баштанних культур у минулих роках, у 2013-ому році суттєво розширили площі під ними. Той, хто сіяв гектар, посіяв два, дехто взагалі замахувався на 10-12 гектарів. Сіють фермери, як правило, перевірені багаторічним досвідом сорти «Крім сон Світ» та «АУ-Продюсер». Їх насіння коштує відносно недорого, а врожайність при належному догляді, не набагато менша за супердорогі гібриди.

Щоправда, скептики пророкують у цьому році грандіозний провал тим, хто вирішив зробити ставку на баштанні культури. На їх думку, різне збільшення посівів кавунів, призведе до перенасичення ринку, і як наслідок, відсутності збуту.

В принципі, цілком можливо, що так і станеться. Подібний сумний досвід вже мають фермери, які займаються вирощуванням картоплі, капусти, цибулі та інших овочів. Вони , вже навіть попри ймовірність заробити, не ризикують збільшувати посівні площі, а навпаки, скорочують їх.


Автор: Степан ЛУГОВОЙ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 травня 2013, 20:45 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації