Вхід | Реєстрація

20 травня - Всесвітній День метрології

20 травня вся світова спільнота відзначає Всесвітній День метрології - науки, яка вивчає вимірювання, способи досягнення їхньої єдності і необхідної точності. Цьогоріч він проходитиме під гаслом: «Вимірювання у повсякденному житті».
Кожен пересічний обиватель стикається з метрологією щодня, хоча й не замислюється над цим. Кожен день ми зважуємо товари у магазині, звіряємо час, заправляємо своє авто пальним, проводимо діагностику за допомогою того, чи іншого медичного обладнання. Все це вимагає дотримання точності та єдності вимірювань.

Для підтримання єдності вимірювань ще в давні часи використовувались еталонні міри, які ретельно зберігали. А в кінці XVIII століття вперше в міжнародний обіг було введено єдину систему одиниць – метричну систему мір, яку було побудовано за зручним для використання десятичним принципом. На сьогоднішній день ця система є офіційною більш ніж у сотні країн світу.

Засновником метрології та державної повірочної служби в Україні поправу вважають Дмитра Івановича Менделєєва. А Всесвітній День метрології почали відзначати починаючи з жовтня 1999 року за рішенням Міжнародного Комітету Мір та Вагів.
У Полтаві відділення Харківського відділу мір та вагів, яке повинно було дбати про підтримання єдності, правильності та взаємної відповідності вимірювань на території міста та прилеглих до нього районів, було створено у далекому 1924-му році.
Нині метрологія залишається одним з найважливіших напрямків роботи ДП «Полтавастандартметрологія». Підприємство має філію в Кременчуці та сектори в Лубнах, Лохвиці і Карлівці.

Метрологи ДП «Полтавастандартметрологія» виконують роботи з метрологічної атестації та повірки засобів вимірювальної техніки по 10 видах вимірювань із 12 зареєстрованих на території України. Це дозволяє їм проводити повірку та метрологічну атестацію значної кількості засобів вимірювальної техніки, що експлуатується на території Полтавської області, в тому числі: лічильників газу та води, комплексів по комерційному обліку блакитного палива, спідометрів, нівелірів, теодолітів, дозаторів, вагів, амперметрів, вольтметрів, манометрів, тощо. А також виконувати роботи з державних приймальних та контрольних випробувань вимірювальної техніки, що випускається підприємствами Полтавської області.

Саме метрологи «Полтавастандартметрології» проводять повірку приладів медичного призначення (електрокардіографів, електроенцелографів, іншого медичного обладнання) та перевірку вихідних параметрів медичного обладнання (апаратів УВЧ-терапії, НЧ-терапії, апаратів магнітотерапії, гальванізаторів і таке інше).

Усі види робіт проводяться на спеціалізованих робочих місцях, підприємство оснащене 1003 робочими еталонами, торік та протягом першого кварталу нинішнього року було придбано 13 одиниць нових еталонів і повірочного обладнання.

Зокрема, остання «новинка» - це прилад виробництва голландської компанії FLUKE Biomedica «Високоточна тестова легеня», який планується запустити в експлуатацію вже в середині липня. Він дозволяє перевіряти точність та ефективність роботи апаратів для штучної вентиляції легенів та обладнання, яке використовується з метою діагностики хвороб дихальних шляхів (спірографів, спірометрів, пневмотрахометрів тощо). До сьогоднішнього дня жодне підприємство Полтавщини не мало технічної можливості проводити повірку подібних приладів, хоча така необхідність назріла давно, адже за даними Головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації, в лікувально-профілактичних закладах області використовується понад 260 таких апаратів. Виходить якість та точність їхньої роботи ніхто не контролює, хоча будь-якій техніці, навіть найдорожчій та найякіснішій, властиво з часом виходити з ладу. А найменша похибка в її роботі коштує людського життя, адже апарати штучної вентиляції легенів використовують на найбільш відповідальних ділянках: в реанімаційних відділеннях та пологових будинках. Як відомо, якщо тривалість кисневого голодування у хворого буде довшою, ніж 3-4 хвилини - відновити діяльність центральної нервової системи, за дуже рідкісним винятком, практично неможливо. Незворотні зміни також відбуваються у нирках та печінці.

Буквально кілька днів тому на сайті http://naviny.by з’явилася інформація про те, що в наслідок несвоєчасного та неякісного обслуговування апарату штучного дихання, загинула паціентка медцентру «Екомедсервіс», що в Мінську. Апарат використовували під час складних операцій, проте, на його періодичній повірці  економили. Як наслідок, зрештою, техніка дала «збій», що обірвало людське життя.

Тож аби подібне не повторилося на Полтавщині, кожен медичний заклад повинен, починаючи з третього кварталу, звернутися до ДП «Полтавастандартметрологія» та перевірити свою апаратуру на точність. А жителі області, перш ніж довірити своє здоров ‘я чи здоров’я своїх близьких тому чи іншому медичному закладу, повинні вимагати від нього документальне підтвердження, що все наявне в експлуатації обладнання, пройшло повірку на точність чи контроль вихідних параметрів. Тільки за цієї умови Ви можете бути впевненими, що Вам дійсно поставили точний діагноз чи проводять належне лікування, а не пускають «пил в очі».

ДП «Полтавастандартметрологія» має спеціалізований автотранспорт, відповідну нормативну документацію та кваліфікованих спеціалістів.  Зокрема, тут працюють 67 державних повірників, що пройшли спеціальну підготовку та атестовані на проведення метрологічних робіт. Дехто з них віддав улюбленій справі десять, двадцять і навіть близько сорока років життя!

Загалом протягом минулого року фахівцями підприємства було повірено понад два з половиною мільйони засобів вимірювальної техніки, у першому кварталі цього року ця цифра сягнула понад 400 тисяч.

До речі, метрологи ДП «Полтавастандартметрологія» не лише повіряють засоби вимірювальної техніки, але і надають кваліфіковані консультації щодо їх застосування, допомагають організувати діяльність вимірювальних лабораторій з подальшою їх атестацією. Торік було атестовано 161 вимірювальну лабораторію, цьогоріч лише у першому кварталі атестовано 61 лабораторію.

Хочеться сподіватися, що, в майбутньому, обов’язкове дотримання єдності та точності вимірювань стане непорушним правилом для всіх без винятку підприємств та установ нашої держави. А нині у всіх, хто пов’язав своє життя з наукою точних вимірювань, професійне свято. Тож хочеться побажати їм подальших успіхів в роботі та нових трудових звершень. Адже, як відомо, рівень будь-якої сучасної держави значною мірою визначається станом метрології і здатністю держави забезпечувати її неперервний розвиток.


Автор: Жанна Кущенко, ДП «Полтавастандартметрологія»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 травня 2013, 13:20 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації