Вхід | Реєстрація

Рятувальники відмовились захищати жінку від рою бджіл

Рятувальники відмовились захищати жінку від рою бджіл

21-го серпня у дворі мешканки Нових Санжар Віри Порох раптово з’явився рій бджіл. Тисячі комах обліпили стіни будівлі, двері та вікна. Налякана жінка зателефонувала до селищної ради, звідтіля безуспішно спробували викликати рятувальників. Проте все закінчилось щасливо. З’явився пасічник і допоміг зловити рій.

— Вранці до мене зателефонувала Віра Іванівна. Чую по голосу, що дуже налякана! Попрохала прийти і врятувати її від бджіл, які тисячами прилетіли до її двору. Я сам із цими комахами не надто дружу, але відмовити їй просто не міг. Тут до Дачного недалеко, тому я пішов до неї додому, — розповідає заступник селищного голови Валентин Івашина.

Віру Іванівну він застав у дворі. Щільно загорнувшись у халат та замотавши чимось обличчя вона пробувала воювати із бджолами. Виходило у неї не надто.

— Комах дійсно були тисячі. Вони літали над двором, біля будинку, намагались залетіти у вікна та двері, — ділиться враженнями Валентин Івашина.

Зрозумівши, що самотужки жінці не допоможе, заступник селищного голови вирішив зателефонувати до райвідділу міністерства із надзвичайних ситуацій.

— Там взяв слухавку черговий, вислухав мене, але пояснив, що рятувальники у цій ситуації нічим допомогти не можуть. У них, мовляв, немає спеціально підготовлених людей та обладнання. А якщо б вони її закусали до смерті, хто б тоді був винен? Рятувальники чи я, який не зміг допомогти людині, котра до мене звернулася? — обурюється заступник мера. — До кого ж тоді людині звертатися у такій ситуації?

Після розмови із рятувальниками Валентин Івашина вирішив діяти за логікою. Допомогти впоратися із бджолами міг лише пасічник. Тому він і зателефонував до одного з найдосвідченіших у Нових Санжарах — Федора Бодрого. Той невдовзі прийшов до будинку Віри Порох з ящиком із сотами, заспокоїв господарку і пообіцяв, що до вечора зловить заблукалий рій.

За кілька годин після цих подій до Віри Іванівни завітав журналіст «ЕХО». Жінка перебувала у доброму гуморі, посміхалася. Про ранковий стрес нагадували лише поодинокі бджілки, які пролітали понад хатою.

— Я сама — колишній пасічник, шість років бджолами займалася. Та якщо мене вкусить ця комаха, то одразу буде алергічна реакція, — розповідає Віра Порох, сідаючи на лавку біля будинку. — Зараз уже заспокоїлась. А вранці злякалась, як побачила, що їх тисячі тут літають. І у вікна лізуть, і у двері. Мені Бодрий сказав, що вони, мабуть, матку десь по дорозі загубили. Тепер оце блукають. До вечора обіцяв їх забрати. Он ящик під вікном стоїть.

Під вікном будинку дійсно стояв ящик, до якого час від часу підлітали доволі мирні на вигляд бджоли і, «загальмувавши», зникали всередині.

— Виходить, наші спасателі від бджіл не можуть врятувати… А якби їм Амурська вода? Я коли працювала, то піврайону затоплено було, понтони з Кременчука викликали. А вони не можуть із бджолами допомогти! — обурюється Віра Порох.

Історія закінчилася щасливо. Проте ми все одно виріши уточнити у новосанжарських рятувальників: куди ж звертатися у випадку нападу бджіл.

— Ми займаємося іншим. Виїжджаємо на гасіння пожеж, рятуємо людей на воді, допомагаємо визволяти людей із автівок після аварій — це основні види допомоги, які ми можемо і вміємо надавати, — пояснює начальник районного відділу МНС Юрій Шило. — Людей, спеціально навчених поводженню з комахами, зокрема, бджолами, у нас немає. Проте ми все одно виїжджали, коли минулого року були оси у колишньому готелі, потім у одному з таборів. Там була велика кількість людей, які могли постраждати. А до приватних осель ми не виїжджаємо, щоб ловити комах. Так, у Америці є спеціальна служба 911, яка займається порятунком людей у будь-яких ситуаціях, але ж вони мають відповідно навчених спеціалістів, а ми — ні.

Із цієї бджолиної історії зі щасливим кінцем, напевно, слід зробити єдино правильний висновок: якщо у тебе щось горить, хтось потопає або потрапив у аварію — телефонуй до рятувальників. А от якщо на тебе налетів рій бджіл, хутчіш шукай найближчого пасічника. І сподівайся, що ці бджоли — не дикі та агресивні, а свійські та спокійні.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 серпня 2013, 11:32 | Нові Cанжари | Надзвичайне


1. Рикошет / 26 серпня 2013, 20:29
У Америці є служба 911,а у нас 201.Тільки за бугром людей рятують,а у нас лише в підходящих випадках.Бо, бачите немає навчених людей,а які ж є?Рятувальники йо...майо!
2. Михайліченко / 27 серпня 2013, 05:53
А якщо у людини алергія на укус бжоли?Вона може померти!Що ж неможна було хоча б постраждалу десь ізолювати на необхідний період,заспокоїти,можливо надати першу мед.допомогу.А бжіл,як відомо обробити димом.Чому такі безпомічні ті рятувальники?
3. Константин / 27 серпня 2013, 10:54
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Для мене це не новина, бо мені особисто доводилося туди декілька раз, там ліниві зажраті мудаки. Колись їхав центром селища, побачив пожежну машину з включеним синім маячком, рішив поїхати за машиною подивитися, пожежа була на районі десь в 15-ти кілометрів від Нових Санжар, мало того що пожежна машина рухалася із швидкістю 40 км.за годину, так з неї ще й вода виливалася. А заробітні плати вони отримують не маленькі.
4. New York / 28 серпня 2013, 07:38
1. Рикошет пише:
«а у нас 201»

Хіба не 101?
5. New York / 28 серпня 2013, 07:40
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Та ладно вам! Розпизділися!
Як горітиме у когось з вас хата (не дай боже), то подивимось, хто кого мудаком називатиме.
Тільки мудак не розуміє, що рєбята, які працюють в Новосанжарському МНС зовсім не винні у тому, що у них для цього немає підготовки і техніки.

Змінено 28.08.2013, 07:55
6. коментар / 28 серпня 2013, 09:35
весною був пожар, тільки не на території Новосанжарського МНС, це було в Полт.обл. приїхала машина без води) вернулися назад залили воду потом приїхали, тільки тушить вже нічого було..... вони принципіально вилили воду на вуглі, а потім ще требували 600грн!!!
7. Ясен / 28 серпня 2013, 17:49
От такої Нью Йорче роз...лись люди!Ну що ж ,почекай.Колись на тебе,або не дай Боже твою рідню нападуть оті бжоли,чи оси.А на твій звінок до служби рятування людей ,ти отримаєш відповідь:"вибач ,неприїдемо,боїмось ми тих бжіл,ненавчені,невміємо.І ти з червоним автобусом взамін голови розчахнешся в реверансі перед рєбятами з МЧС.А насправді,все просто,якщо на тебе напав гопник-робота міліції,якщо понос-лікаря,ну якщо оси, чи скажений пес-робота служби рятування людей(МЧС).Так,що ладно тобі,Нью Йорче неп...ди!
8. New York / 28 серпня 2013, 18:52
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
7. Ясен пише:
«роз...лись»

7. Ясен пише:
«неп...ди»

Я товоя непонімай. Чому так скромно? Віриш в те, що крапки облагорожують слова? )))
А по ділу от що:
Є цілий ряд випадків, коли рєбята із відділу МНС не можуть допомогти. Але це не значить, що вони мудаки. Це значить, що їх не вчили, як діяти в таких ситуаціях і у даниму випадку вони будуть нічим не дієвішими, ніж якийсь дядько Степан, чи баба Надя.
А все тому, що структура МСН до сих пір працює по застарілій системі РеСеХвеСеР. І новосанжарські рятівники до цього не дуже причетні.
9. Ясен / 28 серпня 2013, 19:39
Та понімай ти мене,понімай!А по справі,все не так.Уяви собі,працівник міліції тобі говорить:ну вкрав у тебе карманник останні гроші,але вибач нічим допомогти не можу,непереймайся,ми тут всі специ по гвалтівниках-маньяках,а по карманниках немає у нас спеціалістів, немає.Чи приходиш ти з страшним зубним болем в лікарню, а там тільки гінікологи.От і виходить нічого(нє...й)називати пожарку службою рятування людей.Ну ,а якщо назвали ,то рятуйте і від бжіл.Чи все ж справа рятування "дядька Степана"справа рук дядька Степана.А пока що ,Нью Йорче жаркий привіт твоїм рєбятам!
10. Олексій / 29 серпня 2013, 11:40
Ясен коли в тебе буде боліти зуб то ти обов'язково звернися до гінеколога він же як не крути лікар от хай і ліче ;-)

Змінено 29.08.2013, 11:43
11. Ясен / 29 серпня 2013, 15:33
10. Олексій пише:
«Ясен коли в тебе буде боліти зуб то ти обов'язково звернися до гінеколога він же як не крути лікар от хай і ліче ;-»
Коли в мене буде боліти зуб ,я обов"язково звернуся в лікарню.Чому?А тому,що в лікарні є стоматолог.От і називається вона лікарнею,а не гінікологічним відділенням.А служба рятування людей,це щось схоже на гінікологічне відділення.Бо вузькоспеціалізована на пожежі ,та повені.А в інших випадках загрози людям некомпетентні,й безвідповідальні.Олексіє,коли тебе обліплять дикі бжоли,ти звернись до гініколога допомогу отримаєш таку ж,як і в службі рятування людей.

12. Микола Гузченко / 30 серпня 2013, 11:47
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Шось жіночка не дуже винахідлива. Треба було підпалити хату. Це злякало б бджіл. А тоді б уже дзвонила пожежникам - вони знали б що робити.
10. Олексій пише:
«коли в тебе буде боліти зуб то ти обов'язково звернися до гінеколога він же як не крути лікар от хай і ліче ;-)
»

Гарно. Тільки в нашому випадку я б порівняв не зі стоматологом, а з проктологом. Проктолога в санжарській ЦРЛ немає, бо він там не потрібен. І коли у Ясена заболить жопа - хай не дивується, не знайшовши в райлікарні спеціаліста.
Те ж саме і з бджолами. Дуже ж таки специфічна біда. Тут і спеціаліст потрібен, і обладнання, якого у пожежників немає і бути не може.
Якби Санжари були в США, то там би теж не знайшлося бджолоборців. Викликали б дезінсектора з Полтави.

Змінено 30.08.2013, 11:58
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації