Вхід | Реєстрація

Управління освіти ховають інформацію про підготовку до навчального року

За останній рік стан фінансового забезпечення галузі освіти з боку держави фактично не змінився. Водночас ця інформація стала більш закритою та недоступною для громадян. Про це оголосили експерти Центру Політичних Студій та Аналітики під час прес-конференції в УНІАН.

Вперше за останні три роки ми не змогли отримати  у повному обсязі інформацію про стан підготовки закладів до нового навчального року. «Подібна закритість чиновників унеможливлює встановити дієвий громадський контроль та дає можливість чиновникам зловживати на місцевому рівні з бюджетними коштами», -- сказала експерт ЦПСА Дарія Слизьконіс.

Запити було надіслано у 150 органів влади. Моніторинг Центру Політичних Студій та Аналітики показав, що 77% місцевої влади в тій чи іншій формі засекретили таку інформацію.

Зокрема, не надали документацію повністю або частково облдержадміністрації: Вінницька, Волинська, Житомирська, Запорізька, Івано-Франківська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька, Черкаська, Чернігівська, Рівненська, Тернопільська, Сумська, АР Крим.

Не надали повністю або частково документи міськради обласних центрів: Сімферопольська, Вінницька, Донецька, Івано-Франківська, Київська, Тернопільська, Харківська, Хмельницька, Чернігівська, Луцька,  Кіровоградська та Сумська.

Спостерігаються також позитивні тенденції. У 2013 році за шкільну парту сяде 450 тисяч першокласників – це більше за попередні роки. Водночас цього року було порівняно багато шкіл. Лише минулого року в Україні закрито 161 школу, а відкрито і реконструйовано 29. За останній рік найбільше шкіл закрили на Хмельниччині – 35. Друге і третє місце посіли Вінницька (17) і Житомирська області (13).

Зарплати в освітній галузі залишаються нижчими за середні по Україні. Станом на липень 2013 року середня зарплата по Україна – 3429 гривень, а пересічний вчитель отримує – 2650 грн. За даними держстатистики, від минулого року зарплата вчителів збільшилася на 100 гривень. Таким чином, темпи заробітної плати відстають від рівня інфляції, що свідчить про погіршення рівня життя вчителя.

Найнижчі зарплати у Полтавській (1627 грн.), Вінницькій (1628 грн.) та Запорізькій (2112 грн.) областях.

Найвища заробітна плата у вчителів Закарпатської області – 3253 грн.  Трохи менше заробляють вчителі в Криму – 3202 грн. та в Луганській області – 3146 грн.

Кожний шостий вчитель в Україні – пенсіонер. У Криму 23% вчителів-пенсіонерів, Дніпропетровській, Луганській, Донецькій, Київській областях близько 20%, у Житомирській області – 19%. За останні у школи пішло працювати тільки 4,5% молодих спеціалістів з відповідною освітою. Наприклад, школи Київщини поповнилися молодими фахівцями тільки на 4%, а Донецької області – на 0,9%.

Середня ціна сніданків для учнів 1-4 класів зросла по Україні на 29 копійок і складає 4,66.

Зважаючи на те, які зараз ціни на продукти, таке харчування не може бути повноцінним. Ось як виглядає меню учня 1-4 класу: 40 грамів ковбаси, 200 грамів картоплі, 30 грамів овочів, 30 грамів хліба, 200 грамів чаю. Цю інформацію нам надала Перевальська РДА Луганської області.

Водночас за даними моніторингу ЦПСА, з минулого року ціна сніданку школяра в деяких регіонах зменшилась. Так у місті Києві ціна знизилася на 39 копійок а у Кіровограді на 1 гривню.

За підсумками моніторингу, стан забезпечення шкільної освіти в Україні не змінився у кращу сторону, а погіршується.


Автор: Центр Політичних Студій та Аналітики


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації