Вхід | Реєстрація

Новації щодо сплати податку на нерухоме майно

З 04.08.2013 набрав чинності Закон № 403, яким внесено зміни до діючої редакції ст.265 «Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки» Податкового кодексу України.

З метою формування реєстру платників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та забезпечення взяття на облік таких платників податку, власники об’єктів житлової нерухомості на підставі оригіналів документів про право власності на об’єкти житлової нерухомості та про житлову площу таких об’єктів можуть здійснювати звірку даних щодо таких об’єктів до 31.12.2013 р. (включно). Для цього потрібно звернутися до податкової інспекції за місцем реєстрації власника нерухомості.

Детальніше про зміни:

Законом №403 встановлено – не оподатковується податком на нерухоме майно житлова нерухомість, що належить багатодітним, або прийомним або малозабезпеченим сім’ям, опікунам чи піклувальникам, дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, дітям-інвалідам, які виховуються одинокими матерями, але не більше одного об’єкта житла.

Також законодавцями переглянуто розміри житлової нерухомості, на яку нараховуватиметься пільга. Так, не сплачуватимуть податок власники квартир, незалежно від їх кількості, загальною житловою площею не більше120 кв. м. Для житлових будинків, незалежно від їх кількості, „пільгова площа” становить 250 кв. м. Якщо у власника є і квартира, і будинок загальною житловою площею до 370 кв. м., він також не сплачуватиме податок на нерухомість.

Водночас пільга щодо сплати податку на нерухоме майно не поширюється на об’єкти, які надаються в оренду, лізинг або використовуються у підприємницькій діяльності.

Ставки податку будуть диференційовані у відсотках до розміру мінімальної заробітної плати, визначеної законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1кв.м. бази оподаткування.

Ставки податку для фізичних осіб:

не більше 1 % - для квартири/квартир житлова площа яких не перевищує 240 кв.м., або житлового будинку/будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв.м.;

2,7 % - для квартири/квартир житлова площа яких перевищує 240 кв.м., або житлового будинку/будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв.м.

Ставки податку для юридичних осіб:

1 % - для квартир житлова площа яких не перевищує 240 кв.м., та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв.м.;

2,7 % - для квартир житлова площа яких перевищує 240 кв.м., та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв.м.


Автор: Інформаційно-комунікаційний відділ Кременчуцької ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 вересня 2013, 09:08 | Кременчук | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації