Вхід | Реєстрація

Небезнадійний рік

Небезнадійний рік
Рік Білого Тигра для України буде динамічним і складним. Початок виходу економіки з кризи можуть загальмувати внутрішньополітичні протистояння, пов’язані з виборами. І все ж, 2010-й обіцяє стати роком надії – надії на економічне відродження, на подолання системної політичної кризи, на стабільність та добробут.

Під знаком виборів
Два тури президентських виборів у січні-лютому плавно перейдуть у виборчу кампанію органів місцевого самоврядування, що мають відбутися 30 травня. Крім того, існує висока ймовірність проведення дострокових парламентських виборів, які можуть бути призначені новим Президентом України одночасно з місцевими або ж на осінь поточного року.

Виповзаємо
За даними Мінекономіки, з листопада 2009 р. обсяги промислового виробництва у країні зросли, відповідно до аналогічного періоду 2008 р., на 8,6%. Найбільший показник зафіксований у металургійній галузі – 1,5 рази. Ця тенденція має зберегтися і надалі, що дасть можливість двом основним експорто­орієнтовним галузям – металургійній та хімічній, витягнути українську економіку з кризи. Навіть песимістично налаштовані експерти не прогнозують інфляцію, вищу за 13-14%. За умови збереження темпів зростання економіки досягти докризового рівня Україна зможе лише у 2012 р.

Нафтогазова пісня
НАК «Нафтогаз України» назвала середньорічну прогнозовану ціну газу у 2010 р. – $280 за 1000 м³. У І-му кварталі вона становитиме $305 за 1000 м³. Вартість природного газу для України обчислюється за формулою і змінюється щоквартально. Середньорічна ціна газу у 2009 р. складала близько $228 за 1000 м³, а ціна у І-му кварталі навіть перевищувала цьогорічну – $360. Наприкінці грудня НКРЕ ухвалила рішення про збереження з 1 січня 2010 р. граничного рівня цін на природний газ для промислових споживачів та бюджетних організацій на рівні 2009 р., а також пільгових цін на газ для гірничо-металургійного комплексу та хімічної промисловості.

Віримо у національну валюту
Долар у 2010 р. в Україні дорожчати не буде. Такої думки дотримуються більшість українських аналітиків. До кінця року курс гривні зросте до
7,5 грн/$. Саме такий середньорічний курс гривні Кабмін заклав у проект Держбюджету-2010. За прогнозами закордонних експертів та МВФ, у 2010 р. курс національної валюти становитиме 9 грн/$.
А от наші банкіри більш оптиміс­тичні і вважають, що після виборів курс гривні упродовж року може зрости до 6,8 грн/$ і навіть вище. Основою для оптимізму є платіжний баланс країни, від якого насамперед залежить курс гривні. Внаслідок пожвавлення експорту у 2010 р. він має значно покращитися. Крім того, експерти очікують на $5-8 млрд прямих іноземних інвестицій та інших валютних коштів, що цього року надій­дуть до країни.

Привіт, Росіє!
Відносини з Росією покращаться одразу після виборів нового Президента України. Про вступ до НАТО у найближчі роки нашій країні доведеться забути, а от зміцнення економічного співробітництва з ЄС цілком можливе, аж до асоційованого членства. Очікують також і на спрощення візового режиму для українських громадян, які вирушають до країн Євросоюзу.
Відносини з США не зазнають суттєвих змін. Україна, на додачу до контракту на постачання новітнього озброєння для армії Іраку ($2,5 млрд), може за допомоги США отримати нові угоди на постачання продукції оборонного комплексу для Афганістану. Наприкінці січня питання фінансування реформування армії цієї країни стане темою обговорення на конференції західних країн.
Підготовка до «Євро-2012» також сприятиме покращенню іміджу Украї­ни у світі.

Автор: Віктор КРУК, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 січня 2010, 16:54 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації