Вхід | Реєстрація

Від «Нив» і «Форшріттенів» до «Лендроверів» та «Кейсів»

Від «Нив» і «Форшріттенів» до «Лендроверів» та «Кейсів»

Еволюція, яку пройшли українські фермери після земельної революції 90-их років дійсно вражає. Особливо помітно це стало за останнє десятиліття, коли селянське збіжжя різко зросло в ціні і аграрії нарешті почали заробляти пристойні гроші. Ще якихось 15-20 років тому більшість фермерів у Кобеляцькому районі їздили на «Нивах», а старезний німецький комбайн «Форшріттен» вважався ледве не диво техніки. Дизпаливо сміливці, які першими ризикнули самостійно працювати на землі, купляли за «чорну» готівку чи взагалі крали. Нині вони на своїх «Лендроверах» та «БМВ» їздять на сільськогосподарські виставки в Київ, а спеціальну техніку купляють у Titanmachinery.

Один із старійших фермерів Кобеляччини Микола Жук був у числі перших, хто придбав трактор «Кейс» із усім необхідним для роботи в полі реманентом. «Ну то вже не я купляв, а син Сергій, - уточнює Микола Григорович. – Він молодий, мислить по-сучасному. Я б, можливо, й до цього часу «Кіровці» та «К-700» добивав».

Застосовувати «Кейси» Жуки почали, коли кількість землі, взятої ними в оренду досягла двох тисяч гектарів. Не дивлячись на вроджений патріотизм, аграрії прийшли до висновку, що лише надсучасна техніка зможе в стислі строки якісно обробити грунт. І, як наслідок – сподіватися на добрий врожай і наступний за ним прибуток.

В принципі, зараз всі аграрії, котрі мають в обробітку тисячу і більше гектарів «пересіли» на «іномарки». Одні віддали перевагу «Кейсам», інші – «Джон Дірам». Працюють на полях району і «Нью Холанди», і «Фергюсони». Навіть ті, хто обробляє 300-400 гектарів землі теж купляють техніку іноземного виробництва. Щоправда ту, що була у вжитку.

Цікаво, що придбавши сучасні засоби виробництва, зокрема, трактори і комбайни, фермери лише через кілька років після цього пересіли на дорогі імпортні автомобілі. Так, вже згадуваний Микола Жук, обробляючи землю «Кейсом» довго їздив на автомобілі китайського виробництва. «На трасі мені рекорди ставити не потрібно, там і «китаєць» згодиться», - пояснює аграрій.

Щоправда, у 2013-ому році фермерам, швидше за все, не вдасться суттєво поновити свій тракторний парк. Адже ціни на їх продукцію зараз не дозволяють отримати належний прибуток. У попередні 2 роки криза перевиробництва добряче вдарила по аграріях, які займаються вирощуванням овочів. У цьому році щось схоже переживають фермери, які віддають перевагу традиційному рослинництву, тобто сіють пшеницю, ячмінь, соняшник та кукурудзу. Та не дивлячись на цьогорічну кризу аграрії не втрачають оптимізму. І не збираються відмовлятися від високопродуктивної техніки іноземного виробництва.


Автор: Степан ЛУГОВИЙ
Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 жовтня 2013, 13:32 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації