Вхід | Реєстрація

Кобелячани вийшли на протест

Кобелячани вийшли на протест

Розгін бійцями "Беркуту" столичного мітингу на Майдані Незалежності викликав хвилю протестів у регіонах. Кобеляки також не стали виключенням.

Неділя

Зранку першого грудня близько десяти кобелячан вийшли на площу Перемоги з метою засудити події в столиці. Щоправда, вони не планували цього дня проводити акцію протесту в Кобеляках, а мали намір їхати до Полтави в підтримку Народного віче, яке мало відбутися опівдні. А далі люди готувалися вирушити до Києва та підтримати Всеукраїнську акцію протесту проти безчинств "Беркута" на Майдані Незалежності.

Серед присутніх лише декілька представників політичної партії "Свобода", решта — люди, які за їхніми словами, не мають відношення до політики. Вони тримають в руках Прапор України, прапор з партійною символікою та червоно-чорний революційний прапор Організації українських націоналістів. Також ми бачимо декілька плакатів з гаслами: "Кобеляки за Євромайдан" та "Кобеляки без Януковича".

Учасник акції Микола Антонов розповів, що серед присутніх на площі Перемоги зібралися люди, які проти того, що відбувалося на Майдані Незалежності зранку 30 листопада. Ми цікавимося, чи буде організована акція протесту в Кобеляках. Він відповідає, що невдовзі акція має відбутися.

— Я думаю, людям потрібно не сидіти вдома та мовчки слідкувати за тим, що відбувається, а хоча б вийти на вулиці свого міста і висловити свою думку про те, що відбувається в нашій країні, — сказав він.

За словами Антонова на акцію протесту до Києва напередодні вже виїхала група кобелячан. Серед них близько десяти чоловік, які представляють політичну партію "Удар".

Поки протестувальники стояли на площі Перемоги, багато кобелячан підходили та цікавилися тим, що відбувається. Серед них були і люди старшого покоління, і молодь. Вже майже перед від’їздом до Полтави на мітинг до присутніх підходить жінка старшого віку. Тільки-но побачивши "свободівський" прапор одразу ж запитує: "А "Удар" де? Чого вони не тут?"

— Вони вже в Києві. А ми тільки туди збираємось! — відповідає Іван Терновий.

— А чого нічого не організували в Кобеляках? Давайте всі також вийдемо на мітинг, — продовжує жінка.

— В Кобеляках через декілька днів хочемо провести акцію протесту біля пам’ятника Тарасу Шевченку, — відповідають їй.

— Зараз треба! Ви ж бачили, шо в Києві твориться! Люди щодня стоять! — голосно зазначає жінка.
Через деякий час на площі Перемоги з'являється автомобіль настоятеля храму Юрія Переможця Дмитра Кулічковського. З вікна якого майорить Прапор України. Він спочатку проїжджається навколо площі та під’їжджає до учасників протесту, супроводжуючи ці дії автомобільними сигналами. Коли підходить до присутніх зазначає, що тільки-но повернувся з Києва.

— Я був на Майдані в той час, коли людей розганяли бійці "Беркуту". Якби людей не прихистили в Михайлівському соборі — було б море трупів! — розповідає він. — Згодом я знову планую ще раз поїхати до Києва.
Близько одинадцятої години дня присутні сідають в три автомобілі, закріплюють прапори та під супровід автомобільних сигналів вирушають до Полтави.

 

Понеділок

Вже наступного дня о дев'ятій ранку ми дізнаємося, що в Кобеляках біля пам’ятника Тарасу Шевченку відбудеться акція протесту. Коли ми прибуваємо на місце, то бачимо ту саму групу людей, що й напередодні. Вони розповідають, що повернувшись з масштабної акції в Полтаві, вирішили згуртувати людей і в нашому місці. Через деякий час людей стає більше. Зрештою, через годину ми нарахували близько восьмидесяти осіб. Дехто з них тримає в руках партійну символіку опозиційних сил. Акція носить мирний характер. Один з молодих чоловіків, який тільки-но повернувся з Києва, розповідає про проблеми з якими спіткнулися кобелячани в дорозі.

— Всі мікроавтобуси, автобуси та навіть вантажівки зупиняють біля Борисполя і не пропускають далі, — каже він. — Ми з Борисполя до Києва добиралися, хто чим міг.

А Ганна Кабак розповіла, що зі своїми однодумцями протягом тижня в столиці бувала вже тричі. І незабаром знову збирається.

— Коли ми планували поїздку до Києва, то нам відмовили всі перевізники, — каже Ганна Вікторівна. — Вони мотивували відмову тим, що Полтава забороняє виїзди. Щоправда, все це в усній формі і доказів ми не маємо. Та на сьогоднішній день ми не можемо найняти жоден транспорт ні з Кобеляк, ні з Санжар, ні навіть з Козельщини. Всі ми добиралися до столиці власним транспортом. Тому не маємо можливості вивести всіх бажаючих людей з Кобеляк на мітинг. А їх чимало.

Через деякий час всі присутні гуртуються ближче до пам’ятника Тарасу Шевченку та співають Гімн України. Після чого священники Дмитро Кулічковський та Дмитро Шевченко відслужили молебень за долю українців та нашої держави. Після промов присутніх декілька чоловіків вирішують написати звернення до керівництва районної та міської влади з проханням провести позачергові сесії, перевибори депутатів всіх рівнів та відправили у відставку чинного Президента. Всі присутні погоджуються з такою пропозицією та підписуються під зверненням.

Зрештою, учасники протесту ще раз співають Гімн України. Періодично вигукують:"Слава Україні!" та "Банду геть!" і приймають рішення їхати до Києва.

Одна з жінок, присутня на мітингу, пропонує для поїздки власний мікроавтобус. Також власний транспорт пропонують і організатори акції, які і запевнили, що акції протесту на цьому не завершаться.


Автор: Дарія СРІБНА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 грудня 2013, 17:07 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації