Вхід | Реєстрація

Пенсійне забезпечення в 2013 році громадян, що постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС

У Кобеляцькому районі підвищеними пенсійними виплатами забезпечується 156 громадян, постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, у тому числі — 37 інвалідів, які віднесені до І категорії, та 119 постраждалих, віднесених до ІІ, ІІІ та ІV категорій.

Відповідно до статті 49 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, пенсії особам, віднесеним до категорії І, ІІ, ІІІ та IV, у 2013 році встановлюються у вигляді державної пенсії (призначеної на загальних підставах) та додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, яка призначається після виникнення права на державну пенсію.

Протягом 2013 року пенсії чорнобильців у районі підвищилися на 66 грн., у інвалідів-ліквідаторів — на 158 грн. Пенсії інших категорій постраждалих громадян збільшилися від 36 до 46 грн.

Останній перерахунок чорнобильських виплат проведено з 1 грудня 2013 року. Це стало можливим після підвищення (з 894 до 949 грн.) прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян.

Завдяки впровадженню адресної допомоги для інвалідів-ліквідаторів, переважна більшість із яких має ще й додатковий статус інваліда війни, оскільки виконували роботу з ліквідації наслідків Чорнобильської аварії в складі військових частин, їх пенсії з 1 грудня 2013 року підвищилися. Відтепер вони не можуть бути нижчими:

— у інвалідів І групи — 2704,65 грн. (285% прожиткового мінімуму);

— у інвалідів ІІ групи — 2419,95 грн. (255%);

— у інвалідів ІІІ групи — 2135,25 грн. (225%).

Для всіх категорій чорнобильців також збільшилися і додаткові пенсії, які вони отримують відповідно до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (від 30 до 50 % прожиткового мінімуму в залежності від конкретного статусу).

На виконання Порядку обчислення пенсії особам, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 року № 1210, здійснюється виплата пенсій інвалідів-чорнобильців у розмірі фактичних збитків із заробітної плати за період роботи в зоні відчуження. Із 32 інвалідів-чорнобильців пенсію з фактичного заробітку нараховано 12-ьом. Решті пенсію обраховано з мінімальної заробітної плати через відсутність первинних документів для видачі довідок про заробіток та недоцільність розрахунку пенсії з отриманої зарплати. Середній розмір пенсії інвалідів-чорнобильців у районі в грудні 2013 року склав 2739 грн. 22 коп.


Автор: Валентина Ященко, заступник начальника управління Пенсійного фонду України в Кобеляцькому районі


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 січня 2014, 08:57 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації