Вхід | Реєстрація

Вода, електрика, туризм – як Крим залежить від решти України

Вода, електрика, туризм – як Крим залежить від решти України

Київ – В України є важелі впливу на кримську економіку та забезпечення життєдіяльності півострова. Адже, крім субсидій до бюджету, більшу частину питної води та електроенергії півострів отримує з України. Щоправда, зараз запровадження енергетичної чи водної блокади вдарить насамперед по пересічних мешканцях, а не по самопроголошеній владі Криму. Вирішальний вплив Україна має й на основний фактор кримської економіки – туризм.

Понад 80% питної води та електроенергії Крим отримує з України. А витрати автономії більше ніж на половину забезпечуються завдяки дотаціям із українського держбюджету. Якщо бюджетні субсидії Росія може без особливих проблем взяти на себе, то оперативно забезпечити альтернативне водо- та електропостачання півострова Москва не спроможна.

Щоправда, зараз запровадження блокади вдарить передусім по пересічних громадянах, а не по сепаратистах.

«Україна в такому дражливому становищі. Хоча вона може повністю заблокувати Крим, вона на це не йде і не йтиме, бо там тоді страждатимуть люди, а не окупанти», – каже народний депутат Мустафа Джемілєв.

На його думку, Україна зараз має впливати на ситуацію дипломатично-військовими методами.

«Здається, ми вже перейшли межу, коли достатньо одних дипломатичних заходів. Це такі речі, які варто обговорювати в Генеральному штабі», – зазначає Мустафа Джемілєв.

Щоправда, у подальшому, у разі продовження окупації півострова, Україна зможе поставити питання про тарифи на воду та електроенергію.

«Крим значною мірою покриває власні потреби в газі за рахунок місцевого видобутку. А як вирішити ситуацію з водою? – А ніяк! Навіть за найгіршого розкладу Крим приречений отримувати воду за Північнокримським каналом. Росія має тоді опікуватися тим, як фінансувати цей обсяг води. Так само і з електроенергією», – каже перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло.

Один із найважливіших факторів кримської економіки – курортний сезон. За даними головного управління Міндоходів і зборів у Криму, саме надходження від туризму формують левову частку прибуткової частини бюджету автономії, багатьох міських та районних бюджетів.

«Курортний сезон 2014 року, можливо, вже зірваний. І це втрати не лише для бюджету автономії, а насамперед для пересічних громадян, які заробляють на туристах. Це той ризик, який перекрити неможливо за рахунок російських бюджетних коштів», – стверджує Ярослав Жаліло.

За даними Міністерства туризму та курортів автономії, за минулий рік у Криму відпочило близько 6 мільйонів осіб, із яких 4 мільйони – громадяни України. Також важливим є той фактор, що більшість туристів дістається півострова залізницею, а сто відсотків залізничного сполучення із Кримом забезпечується через територію України. Тож перспективи найближчого курортного сезону залежать саме від урегулювання ситуації між Сімферополем та Києвом.


Автор: Радіо «Свобода»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 березня 2014, 14:33 | Полтавщина | Фінанси
1. Равнодушный / 9 березня 2014, 10:37
Воду перекрыть нельзя по международным нормам это геноцид! А вот перекрыть поставки газа в Украину очень даже можно
2. Олексій / 9 березня 2014, 22:52
1.Равнодушный
«Воду перекрыть нельзя по международным нормам это геноцид! А вот перекрыть поставки газа в Украину очень даже можно»

А навіщо її перекривати??? як на мене то краще було б встановити на неї адекватну ціну, наприклад 300-500$ за 1000 метрів кубічних ;-)

Змінено 09.03.2014, 22:53
3. Чудо Юдо / 10 березня 2014, 00:11
1.Равнодушный
«Воду перекрыть нельзя по международным нормам это геноцид! А вот перекрыть поставки газа в Украину очень даже можно»

Перекрити газ в Україну Росія може лише перекривши поставки його і в Європу.
Ну, то що скажете, зробить вона це?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації