Вхід | Реєстрація

Лікарня не отримує грошей на ліки і харчування

Лікарня не отримує грошей на ліки і харчування

Минулого четверга відбулась чергова нарада ветеранів. На ній виступив головний лікар Кобеляцької ЦРЛ Іван Супруненко, який розкрив присутнім проблеми в медицині.

Спершу головний лікар розповів про реформи в галузі охорони здоров'я і їхнє значення для нашого району. Він зазначив, що в результаті реформування, як окрема юридична одиниця заснований Центр первинної медико-санітарної допомоги, який повинен був забезпечити весь спектр надання медичної допомоги. Та, за словами Івана Супруненка, окрім створення цієї структури, далі справа не пішла.

— Реформи проводити треба, адже стан медицини не може далі залишатися на такому рівні, як сьогодні. Та перш, ніж це робити, варто було порадитись із медичними працівниками. Я був проти створення Центру первинної медико-санітарної допомоги, бо не бачив у цьому потреби. Та в результаті реформування сьогодні в районі працюють три окремі одиниці: центральна районна лікарня, відділення швидкої і екстреної медичної допомоги та Центр ПМСД, — сказав головний лікар.

Що стосується відокремленого відділення швидкої допомоги, то Супруненко розповів, що не так давно до штату ввели додаткову бригаду і був придбаний новий автомобіль «швидкої».

— Його вартість орієнтовно 700 тисяч гривень. Він напічканий різноманітним дорогим обладнанням. І в обслуговуванні дуже дорогий. Нашими дорогами він виїздить не більше двох років. І я вважаю, що за ці гроші можна було придбати 2-3 нових «УАЗи», — додав Іван Супруненко.

Ще головний лікар зупинився на питанні сімейної медицини. За його словами, сьогодні в Україні працює лише 8 тисяч сімейних лікарів. Тоді, як їхня потреба складає аж 25-30 тисяч.

— Після реформування сімейний лікар має освоїти всі спеціальності: бути і педіатром, і гінекологом, і терапевтом. І я переконаний, що одній людині важко справитись із цією задачею. Особливо реформа «вдарила» по педіатрах. Більшість із них перекваліфікували у сімейних лікарів, — сказав Супруненко.

Далі головний лікар Кобеляцької ЦРЛ зупинився на питанні фінансування. За його словами, з 1 січня цього року лікарня не отримала ні копійки коштів на ліки, дезінфікуючі засоби і харчування.

— Щодня нам треба нагодувати близько двохсот хворих, — каже лікар. — А грошей на харчування немає. При цьому ми маємо ще й півмільйонну заборгованість за минулий рік. Це добре, що ми з осені заготовили все, що потрібно. Суттєву допомогу в цьому нам надали місцеві фермери. Тому харчування в нас — одне з найкращих у області.

Насамкінець наради Іван Супруненко розповів про кадрову проблему. За його словами, за час реформування в Україні звільнено близько 8 тисяч лікарів та 15 тисяч середніх медичних працівників. При тому, що кваліфікованих спеціалістів катастрофічно не вистачало і до цього.

— Сьогодні в Кобеляцькій ЦРЛ працюють 34 відсотки людей пенсійного віку, — каже Супруненко. — Якщо всі вони в один момент підуть на заслужений відпочинок, то лікарню можна буде закривати, бо працювати буде нікому.


Автор: Дарія СРІБНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 березня 2014, 12:28 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації