Вхід | Реєстрація

День сміху

День сміху

1 квітня ми звично святкуємо день сміху. Але цей день не завжди був таким. Це  свято унікальне і цікаве навіть своєю історією.

У стародавньому Римі почали святкувати цей веселий день - День Дурнів майже дві тисячі років тому. Римляни в цей день за звичаєм вводили в розіграші своїх знайомих. Але цей день святкували в лютому місяці.

Індія 31 березня святкувала  День жартів здавна. А стародавні ірландці влаштовували розіграші, жартували і веселились якраз 1 квітня.

Зі шкільної програми ми всі знаємо, що день весняного рівнодення наступає між 22 і 25 березня. Але існує версія, що деякі народності відзначали 1 квітня  цей день. І разом з тим - початок Нового року. І в честь таких подій прийнято було витівати всякі цікавинки і веселинки, в поєднанні з розіграшами.

Бувають цікаві казуси, повязані з цим днем, і на дуже серйозному рівні. Так у 2003 році, коли розпочались дії американських військ в Іраку, 1 квітня Посол Іраку в Росії Аббас Халаф Кунфуд скликав прес-конференцію і публічно сповістив журналістам, нібито тільки що отриману, новину від Рейтерс: «Американці помилково поразили британські війська ядерною ракетою. Загинуло семеро». Після тривалої паузи в повній тиші він заявив шокованій аудиторії: «З першим квітня!».

У Греції також з датою 1 квітня повязана одна пригода. В цей день помер король Греції Георг III. Але греки подумали, що це був розіграш, і не повірили повідомленням газет.

У 2003 році день 1 квітня став в Чехії дуже відомим. Прагу заполонили рекламні проспекти. В них було широко висвітлено  відкриття нового супермаркету «Чешська мрія», де пропонувались рекордно низькі ціни. На відкриття зібралося більше 3000 чоловік. Настав момент урочистого перерізання стрічки і увесь натовп з цікавістю подався  в середину, але виявилось, що перед ними був просто величезний плоский плакат посередині поля. А суть цього приколу полягала в тому, що два студенти режисерського факультету вирішили  зняти фільм про дані події і успішно зняли.

А тепер про новини науки, культури та історії. 1 квітня 2014 року виповнюється 10 років популярній поштовій службі Gmail від компанії Google.  Google була створена у 1998 році.  Зараз компанія Google обслуговує користувачів і клієнтів у всьому світі. Завдання компанії Google полягає в тому, щоб систематизувати всесвітню інформацію та зробити її загальнодоступною й корисною.

Раніше четвертий місяць року в Україні йменувався березнем. Лише в ХVІ ст. в літературній мові з’явилося сучасне означення «квітень». Але найактивніше цю назву почали використовувати на початку ХХ ст. Письменники послуговувалися переважно словом «апріль» – від латинського «апріліс» чи ще давнішого «апрілюм» або «апрікус», тобто «сонячний». Утім, як засвідчують історичні джерела, найперша давньоруська назва – «цвєтєнь». Подібні паралелі є і в інших слов’янських народів: у болгар – «цветник», чехів і словаків – «кветень», поляків – «квєчень», сербохорватів – «цвьотань». У білоруській мові закріпилася назва «красавік».

«День дурника» Відомий з ХVІІ ст. «Обманывают и обманываются. Хорошо, если бы это случалось только первого апреля. Откуда взял своё начало этот нелепый обычай?» (Т.Г. Шевченко, «Щоденник», 1 квітня 1858 року). Кобзар полюбляв дотепні жарти і гострий гумор, але «дня сміху» не розумів. Гоголю цей день був до вподоби доки він не став глибоко віруючою людиною. Втім, жартувати можна і в хорошому сенсі, не ображаючи людей.

Одна з київських газет середини ХІХ ст. писала: «Вчера со страшным грохотом рухнула колокольня Андреевской церкви! Обломками кирпича завалило всю улицу. Спешите видеть!». Автор цих рядків розраховував на те, що кияни, дуже добре знають зовнішній вигляд храму (дзвіниці там ніколи не було), і сприймуть написане з посмішкою. Але події пішли не за сценарієм.. Новина городян глибоко вразила і жителі  поспішили на місце «происшествия», щоб побачити все на власні очі. На «місце катастрофи» прибув і міський голова з чиновниками. Результат -  грандіозний скандал. Ця історія стала гучним київським анекдотом.


Автор: Тина Мишина
Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 квітня 2014, 12:39 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації