Вхід | Реєстрація

Донецьк і Луганськ: в квітні роботи на третину менше

Складна соціально-політична ситуація в Україні не може не впливати на ринок праці. Особливо гостро вона відбилася на південних і східних регіонах України. У Донецькій і Луганській області кількість вакансій зменшилась на третину. Крим заполонили пропозиції роботи для низькокваліфікованих працівників — у таких оголошеннях передбачено переїзд до одного з регіонів Росії. А в локальних вакансіях рівень зарплати не підвищився. Про це свідчать дані Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

Весна — період високої ділової активності, але цього року ми спостерігаємо завмирання. І в травні, і в квітні на ринку праці помітна незначна негативна динаміка: в квітні опубліковано на 7% менше вакансій, ніж у березні 2014 року. А кількість резюме від пошукачів збільшилась лиш на 2%, що свідчить про відсутність масових скорочень. У минулому місяці приріст резюме складав 7%, в той час як середній «докризовий показник» у аналогічних періодах минулих років — 15-20%. Таким чином, ми спостерігаємо стійку тенденцію до незначної негативної динаміки, що загалом нормально для поточної суспільно-політичної ситуації.

Окремої уваги заслуговують східні й південні регіони країни. У наближених до гострих, але поки спокійних регіонах ситуація лишається без змін. Так, наприклад, в Дніпропетровську розміщено на 10% менше вакансій, ніж у березні, але на 13% більше, ніж в аналогічному періоді минулого року. Схожа ситуація і в низці інших областей — у квітні кількість пропозицій роботи дещо нижча, ніж у березні, але на 10-15% більша, ніж у аналогічному періоді минулого року. Така тенденція помітна в Одеській, Харківській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій областях.

Виняток із цієї картини становлять уже «гарячі» області — Донецька і Луганська. Так, у цих регіонах спостерігається нульовий приріст резюме і на 28% менше пропозицій роботи, ніж минулого року.

Особливі тенденції помітні в Криму. В абсолютному значенні кількість вакансій там збільшилась удвічі. Але при цьому називати таке збільшення значною позитивною динамікою було би суттєвим перебільшенням.

По-перше, таке зростання вакансій обумовлене тим, що ряд російських компаній включають АР Крим у список регіонів, де публікують всеросійські вакансії, які пропонують переїзд до одного з регіонів Росії. При цьому найчастіше йдеться про не дуже кваліфікованих працівників: токарів, слюсарів, робочих на заводи. Таких вакансій більше третини.

По-друге, нові вакансії в Криму найчастіше пропонують російські компанії, які приходять на зміну українським підприємствам. Таким чином, йдеться не про створення нових робочих місць, а швидше про працевлаштування тих, хто лишився без роботи після виходу українських і міжнародних компаній. Відзначимо також, що значної зміни в рівні зарплат не спостерігається, російські компанії готові наймати співробітників у Криму за тими ж українськими тарифами. Крім того, часто на топові або відповідальні посади в Криму роботодавці шукають співробітників, готових до переїзду із інших регіонів Росії.

У квітні лідер за кількістю вакансій — сфера продажів, друге місце у вакансій для програмістів, а третє — у маркетологів і спеціалістів у рекламній сфері. Практично в усіх топових сферах спостерігається позитивна динаміка.

ТОП-10 вакансій квітня в Україні

Найвищі зарплати в квітні пропонували столичним програмістам і девелоперам. Також на високі зарплати можуть претендувати ті, хто вміє продавати і має великий досвід у продажах, а ось вакансії для спеціалістів на виробництві, юристів, фінансистів та інших кваліфікованих офісних співробітників не потрапили навіть у топ-100 найкращих зарплатних пропозицій.

 

Професія

Регіон

Зарплата

1

           

IT Senior Architect

Київ

До 5 500 доларів*

2

           

Senior Java Developer

Київ

3 500 доларів

3

           

Quality Control Software Engineer

Київ

До 3500 доларів

4

           

Senior QA Automation Specialist

Київ

До 40 тис. грн.

5

           

Senior Art Designer

Київ

Від 3000 доларів

6

           

Комерційний директор виробничої компанії

Київ, Донецьк, Дніпропетровськ

Від 30 тис. грн.

7

           

Front-end розробник

Регіони України

До 30 тис. грн.

8

Керівник напрямку (закупка лабораторного обладнання)

Київ

До 23 тис. грн.

9

Керівник відділення банку

Регіони України

Від 10 до 30 тис. грн.

10

           

SEO аналітик

Київ

До 22 тис. грн.

 
* у зв’язку з нестабільністю курсу долара, а також у зв’язку з тим, що кожна компанія самостійно визначає наявність прив’язки до іноземної валюти і курсові особливості виплати зарплати, пропоновані зарплати вказуються у тому вигляді, в якому вони публікуються на сайті.

Автор: hh.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 травня 2014, 15:16 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації